Tereza Stolářová (Kurzy.cz)
Pokojové květiny  |  19.03.2024 16:00:06

Jakými květinami oživit tmavá místa v bytě? 4 tipy na pokojovky vhodné do stínu

pokojové rostliny

Domovy plné květin jsou trend, který jen tak nevymizí. A není divu. Rostliny místnostem dodávají harmonii a vytváří útulný prostor, kde se cítíte být doma. Co však s tmavými místy vzdálenými od oken? Ani tam se květin vzdávat nemusíte. Pomůžeme vám s výběrem těch, které si hravě poradí i ve stínu.


Dostatek světla je pro spoustu květin zásadní a pokud je dáte do stínu, budou chřadnout a umírat. Každá rostlina má ale jiné požadavky na to, co k životu potřebuje. Jsou takové, kterým se nedostává velké množství světla ani v přírodě, kde se přirozeně nacházejí. A právě tyto stínomilné květiny vám pomůžou ozdobit tmavá místa i u vás doma. Jen pamatujte na to, že každá rostlinka, i ta nejodolnější, potřebuje alespoň malý zdroj světla, ať už ten přirozený z oken, nebo umělý z osvětlení. V úplné tmě se nebude líbit žádné.


Sansevieria neboli Tchynin jazyk

Pokud hledáte rostlinu, o kterou nemusíte pečovat, vsaďte na Sansevierii. Díky své nezničitelnosti se jí přezdívá také Tchynin jazyk. Ačkoliv má ráda světlá místa, rozhodně jí nevadí ani polostín, takže vnese kousek života i do tmavých koutů vašich místností. Zároveň nepotřebuje moc vody, spíše naopak, méně je pro ni více. Není náchylná na nemoci ani škůdce. Pyšní se také schopností výborně čistit vzduch a oproti jiným květinám dokáže tvořit kyslík i v noci. Díky těmto svým přednostem určitě najde místo i v ložnicích, kde napomůže k příjemnému spánku.

Nicméně jedno negativum na ní přece jen najdete. Po požití způsobuje podráždění trávicího traktu, takže pokud máte doma děti nebo domácí mazlíčky, umístěte ji mimo jejich dosah.


 

Zamioculcas

Stejně jako se Sansevierií, tak i se Zamioculcasem si hravě poradí každý začátečník. Jedná se o stínomilnou pokojovku, velmi odolnou proti nemocem. Ideální je pro ni jen mírná zálivka. Ve východní Africe, odkud tato rostlina pochází, se využívá i pro své léčebné účinky - pomáhá na bolesti uší a některá kožní onemocnění. U nás je spíše oblíbená pro svůj originální vzhled a nenáročnost, kterou ocení každý její pěstitel.


 

Spathiphyllum neboli Lopatkovec

Stinná místa vám pomůže oživit také Spathiphyllum, známý i jako Lopatkovec. Na rozdíl od předchozích květin má raději větší vlhkost vzduchu a častou zálivku. Zakomponovat ho proto můžete i do koupelen, kde je vyšší vlhkost vzduchu přirozená. Líbit se mu bude ale také v ložnicích nebo obývacích pokojích, kde vám pomůže s čištěním vzduchu od škodlivin. Ačkoliv se tato květina s bílými květy pyšní elegantním vzhledem, není potřeba její péči věnovat mnoho času. Pozor jen dejte, aby byla kvůli své jedovatosti mimo dosah mazlíčků a malých dětí.


 

Epipremnum neboli Šplhavice

Hledáte-li popínavou květinu, která vám ozdobí police, pořiďte si Epipremnum. Ačkoliv seženete více druhů této rostliny, do tmavých míst vybírejte druh s tmavšími listy. Pokud jí dopřejete častější zálivku a občasné rosení, odvděčí se rychlým a bohatým růstem. Radost jí udělá prostředí s větší vlhkostí vzduchu, ale strádat nebude ani při běžné pokojové vlhkosti.

Ať už ji necháte šplhat po opoře nebo volně viset, nezapomeňte, ať je mimo dosah dětí a zvířecích mazlíčků, jedná se totiž také o jedovatou rostlinu.

Šplhavici to bude slušet také v závěsných květináčích, které si snadno vyrobíte i sami. Jak na to najdete tady: Jak vyrobit stylový závěsný květináč během 10 minut?

 

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688