Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.03.2024 17:24:00

Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?

Občas můžeme narazit na různé teze o vztahu mezi peněžní nabídkou/likviditou na straně jedné a děním na akciovém trhu na straně druhé. Ty úplně nejjednodušší celkem přesvědčivě vyvrací poslední roky, kdy dochází k poklesu rozvah významných centrálních bank (jako celku), ale akcie rostou. Celou věc by přitom výrazně zjednodušilo, kdyby existoval nějaký „ideální“ poměr mezi objemem peněz a kapitalizací trhu. Lze se k něčemu takovému dopracovat?

Vyjděme z prostého modelu: Dejme tomu, že produkt v ekonomice by rostl o 2 % a ceny také o 2 % ročně (na cíli centrální banky). Nominální růst ekonomiky by tak trendově byl 4 %. Centrální banka by tudíž zvyšovala bázi tak, že konečná peněžní nabídka roste o 4 % ročně – pokrývá tak 2 % reálný růst a o 2 % zvyšuje cenovou hladinu (nemění se rychlost oběhu peněz a multiplikace). Jak by se v takovém případě měnil poměr cen akcií k peněžní zásobě?

Akcie by na efektivním trhu mohly dlouhodobě růst tempem odpovídajícím požadované návratnosti. Tedy ve speciálním případě, že nebudou vyplácet žádné dividendy a veškerá návratnost bude p předpokládat, že bezrizikové výnosy budou právě na 4 % (budou odpovídat nominálnímu růstu ekonomiky). Požadovanou návratnost pak tvoří ještě rizikové prémie. A ty by tudíž fakticky ukazovaly, o co rychleji budou akcie růst ve srovnání s růstem celé ekonomiky.

Pokud by tedy rizikové prémie akciového trhu byla na 5,5 %, ekonomika by rostla ročně o 4 %, peněžní zásoba také a akcie o 9,5 % (4 % + 5,5 %). Tedy právě o 5,5 % rychleji. Podíl kapitalizace trhu k peněžní zásobě by se tedy každým rokem zvyšoval. Čím více by se na návratnosti podílely dividendy, o to menší by tento rozdíl byl. Pokud by pak dividendy generovaly 5,5 procentního bodu z celkové 9,5 % návratnosti, akciový trh by rostl stejně, jako peněžní zásoba.

Celkem nám tedy i v hodně jednoduchém modelu vychází, že dít se může hodně věcí – poměr kapitalizace akcií k peněžní zásobě může klesat i růst a nebude se nutně jednat o žádný exces. Co říká realita? Následující graf ukazuje černou křivkou vývoj indexu SPX 500 a červenou jeho podíl k peněžnímu agregátu M2:

Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
Zdroj: X

Ani historie z mého pohledu nedává základ pro nějaký pevný závěr ve stylu „kapitalizace trhu má tendenci být na x-násobku peněžní zásoby“. Volně se dá říci, že akcie jsou relativně k M2 nyní relativně vysoko.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688