Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  18.03.2024 10:10:02

Skupina Air Bank vykázala za rok 2023 zisk přes 2,5 miliardy korun. V objemu nově poskytnutých spotřebitelských úvěrů je jedničkou na českém trhu

 Skupina Air Bank dosáhla v roce 2023 čistého zisku 2,549 miliardy korun a rentability vlastního kapitálu ve výši 23,5 %.
 Skupině se během roku 2023 podařilo výrazně zvýšit počet klientů, a to o 16 % na 1,46 milionu.
 Samotné bance Air Bank přibylo za loňský rok historicky nejvíce klientů od jejího vzniku. Celkový počet klientů banky se v absolutních číslech navýšil o 170 tisíc, a to zcela organickým způsobem. 
 Úvěrové portfolio skupiny Air Bank vzrostlo za kalendářní rok 2023 o 18 % na 94,7 miliardy korun.
 Skupina Air Bank za rok 2023 poskytla v Česku spotřebitelské úvěry za více než 43 miliardy korun. To z ní činí jedničku na tuzemském trhu spotřebitelských půjček (mimo úvěrů na bydlení). 
 Banka Air Bank v průběhu roku postupně překonala několik vlastních rekordů co do objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů za jediný měsíc. Největší zájem o půjčky byl v říjnu, kdy banka klientům poskytla spotřebitelské úvěry ve výši přesahující 1,8 miliardy korun.
 Platforma Zonky v červnu překonala rekord v počtu poskytnutých spotřebitelských úvěrů za jediný měsíc – zákazníkům poskytla 3 750 půjček. Podobný zájem zaznamenala také v měsíci srpnu.
 Mobilní aplikaci My Air mělo k 31. prosinci 2023 81 % klientů s bankovním účtem u Air Bank. U nových klientů, kteří do Air Bank přišli v roce 2023, dosahuje penetrace aplikace dokonce 95 %.
 Home Credit zaznamenal rostoucí podíl úvěrů poskytnutých plně online, který za rok 2023 tvořil už 36 % objemu nově poskytnutých půjček.

Výnosy skupiny Air Bank, zahrnující společnosti Air Bank a.s., Home Credit a.s. a Home Credit Slovakia, a.s., meziročně vzrostly o 3 %, správní a režijní náklady se z důvodu investic do rychlého růstu objemu obchodů skupiny zvýšily o 10 %. Meziroční nárůst ztrát ze snížení hodnoty odráží přetrvávající nepříznivé makroekonomické prostředí a konzervativní přístup skupiny k tvorbě opravných položek. Přesto skupina vykázala za rok 2023 robustní konsolidovaný čistý zisk ve výši 2,549 miliardy korun a návratnost vlastního kapitálu ve výši 23,5 %. Skupina za kalendářní rok 2023 navýšila své portfolio úvěrů o 18 % a počet klientů se zvýšil o více než 200 tisíc na 1,46 milionu klientů.

„Loňský rok patřil mezi ty nejdynamičtější v historii Air Bank. Hodně jsme investovali – do našich týmů a vývoje nových služeb – a stejně tak jsme využili nové příležitosti na trhu. To vše se pozitivně projevilo hned v několika oblastech. Zaznamenali jsme rekordně silný růst v celkovém počtu klientů, kterých k nám vloni přišlo nejvíce od startu banky. Tento nárůst je navíc zcela organický. Zároveň se nám výrazně dařilo i v objemu poskytnutých úvěrů. Díky našim půjčkám, které klientům nabízíme pod značkami Air Bank, Zonky a Home Credit, jsme v Česku jedničkou na trhu v objemu nově poskytnutých spotřebitelských úvěrů. K růstové trajektorii nám pomáhá také naše dlouhodobé zaměření na digitální kanály. Počet uživatelů mobilní aplikace My Air a její denní unikátní návštěvnost nadále rostou. Stejně tak se zvyšuje podíl úvěrů, které si klienti sjednávají u společnosti Home Credit online. Loňský rok byl pro nás významný i z důvodu vstupu do segmentu bankovnictví pro podnikatele nebo odstartováním velmi úspěšné spolupráce s operátorem O2, která našim společným zákazníkům přináší a bude přinášet zajímavé výhody,“ říká Michal Strcula, generální ředitel a předseda představenstva Air Bank a člen dozorčích rad společností Home Credit a Home Credit Slovakia.

Rekordní obchodní výsledky banky

Pro samotnou Air Bank byl rok 2023 jedním z obchodně nejúspěšnějších v její historii. Za jediný rok bance přibylo nejvíce klientů od jejího startu před dvanácti lety. V říjnu také Air Bank poskytla vůbec největší objem spotřebitelských úvěrů během jediného měsíce za celou svou historii, a to přes 1,8 miliardy korun. P2P platforma Zonky, kterou Air Bank provozuje, v červnu poskytla 3 750 půjček za jediný měsíc a v tomto ohledu tak rovněž překonala vlastní rekord. Hned v srpnu pak podobně vysoká čísla u půjček Zonky zopakovala. Klíčový nástroj pro správu klientských účtů – mobilní aplikace My Air – zaznamenala další rekordy. U nových klientů, kteří do banky přišli v roce 2023, dosahuje penetrace mobilní aplikace už dokonce 95 %. Návštěvnost aplikace ke konci roku pak několikrát překonala hranici 400 tisíc unikátních návštěvníků za jeden den. 

Konsolidované finanční výsledky           (v mil. )    2023 2022 Změna
Čistý zisk                                                                   2 549 2 947  − 14 %
Provozní výnosy                                                   8 509 8 249 + 3 %
Správní a režijní náklady                                         −3 852 −3 487 + 10 %
Ztráty ze snížení hodnoty                                 −1 525 −1 008 + 51 %
Rentabilita vlastního kapitálu (ROE)                  23,5 % 23,7 % − 0,2 p. b.
 
                                     31. 12. 2023 31. 12. 2022 Změna
Celková aktiva                           160 994            153 773 + 5 % 
Čisté úvěrové portfolio             94 710              80 455 + 18 %
Vklady zákazníků                   135 824            129 010 + 5 %
Počet klientů (v tis.)                       1 460                1 259 + 16 %


Jana Pokorná / tisková mluvčí Air Bank
Air Bank / člen skupiny PPF

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688