Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.03.2024 09:59:00

Fantastická čtyřka místo sedmičky a nenafouknutá bublina na technologiích - Víkendář (video)

Zakladatel společnosti Satori Fund Dan Niles patří mezi ty, kteří hovoří o konci skupiny akcií nazývané Magnificent Seven. Tato sedmička populárních technologických akcií se podle něj rozpadá a má smysl nově hovořit o Fantastické čtyřce. Na CNBC investor vysvětloval, proč a také jak vidí vývoj u těchto technologických titulů.

CNBC ukazuje vývoj cen akcií společností, které by měly patřit do zmíněné Fantastické čtyřky. NVIDIA a Meta si připisují výraznější zisky než Amazon a Microsoft, u nich se za poslední půl rok pohybují u 30 %:

hhh
Zdroj: CNBC

Niles na CNBC uvedl, že technologická bublina devadesátých let se nafukovala asi pět let. Pokud bychom nyní vzali za výchozí bod představení ChatGPT, uplynulo od tohoto okamžiku něco přes rok. Z tohoto pohledu tak „ještě neuplynula dostatečně dlouhá doba, aby se nafoukla pořádná nová bublina.“ I tak by ale investora podle jeho slov nepřekvapilo, kdyby index Nasdaq prošel znatelnější korekcí.

Niles také připomněl valuace společnosti Cisco, která se během technologické bubliny obchodovala s mnohem většími valuačními násobky než NVIDIA. Cisco přitom tehdy nedosahovalo takového růstu jako nyní NVIDIA. I z tohoto pohledu tak podle experta momentálně nemá moc smysl hovořit o nafouknuté bublině. To ovšem neznamená, že trhy nemohou být „krátkodobě napjaté“ a odhady růstu u společnosti NVIDIA nemohou být přehnané.

Je tedy u Tesly, Googlu a Applu výhled špatný? Tyto společnosti by Niles už nezahrnoval do těch nejpopulárnějších technologií na trhu a místo toho hovoří o zmíněné čtyřce. Dodal ale, že je investorem, který se zaměřuje na vývoj ziskovosti obchodovaných firem. Není tak podle svých slov například tím, kdo by kupoval za vysoké valuační násobky v době, kdy dané společnosti klesají marže. Právě Apple a Tesla jsou pak příkladem firem, u nichž se zisky nevyvíjí směrem, který by investora lákal.

Ke Google Niles uvedl, že tato společnost má problémy s posunem směrem k umělé inteligenci. Tato firma má přitom „více dat než kdokoliv ostatní“, ale není schopná či ochotná udělat to, aby její umělá inteligence „dávala správné odpovědi namísto těch politicky korektních“. „Prostě to neudělají,“ míní investor, podle kterého by případná změna nemohla proběhnout rychle, ale šlo by o postupný proces.

„U Googlu mám ale největší naději,“ dodal Niles, protože u něj lze věci změnit, pokud se změní jeho přístup. Připomněl ale také, že ani tato společnost nedosáhla na některé odhady, a to zejména v případě příjmů z reklamy a příjmů u Youtube. Ta čelí konkurenci platforem jako Tik Tok a celkově tedy i Google čelí tlaku na svou současnou ziskovost podobně jako Tesla a Apple.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688