Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.03.2024 06:08:03

Akcie NVIDIA pokračují v rally nejspíše také v očekávání nadcházející firemní Konference pro epochu umělé inteligence

Akcie NVIDIA (NVDA) ve čtvrtek posílily již šestou seanci v řadě na závěrečných zhruba 923 USD, čímž dále posunuly svá historická maxima. Ocenění firmy tak v návaznosti již přesáhlo 2,3 bil. USD. V aktuálním přepočtu více než 53 bil. korun. NVIDIA tak coby již třetí nejhodnotnější společnost na světě ještě více šlape na paty lídrům Microsoft a Apple. Akcie NVIDIA již v loňském roce vládly Wall Street, resp. indexu S&P 500, když přidaly 239 %. Letos pak za necelého 2,5 měsíce přidávají dalších přes 85 %. A obecně zároveň podporují přetrvávající optimismus na trhu. Hlad investorů po umělé inteligenci zatím zkrátka neutuchá. Uvažovat však již jistě lze, zda se bublina příliš nenafoukla.

Vývoj akcií NVIDIA (NVDA) za poslední rok

Zdroj grafu: Yahoo finance

Vzhledem k pokračující silné poptávce čipů od společnosti NVIDIA se letos očekává další růst tržeb firmy, potažmo zisku. Firemní čipy se sice na první pohled zdají drahé, a NVIDIA je také prodává s výraznou ziskovou marží, avšak díky jejich výpočetnímu výkonu dokáží v porovnání nahradit velké množství konkurenčních. A ve výsledku tak zlevňují zejména firmám potřebný hardware pro jejich výpočetní operace. Největší růst NVIDIA zaznamenává se svými čipy u zákazníků právě pro datová centra. Do budoucna se jistě pro ni také otevírá další růstový potenciál s očekávaným mnohem silnějším rozvojem automatizace potažmo robotizace.

Hospodaření NVIDIA

NVIDIA za svůj poslední fiskální rok 2024 vykázala růst příjmů o 126 % na 60,9 mld. USD. Čistý zisk pak poskočil o enormních 581 % na téměř 29,8 mld. USD. Na každou akcii tedy necelých 12 USD. Za samotné poslední čtvrtletí příjmy činily 22,1 mld. USD, zisk 12,3 mld. USD, tedy zhruba 5 USD na akcii. V současném čtvrtletí dle firmy vlastně nijak razantně příjmy vzrůst nemají. Sama je očekává okolo 24 mld. USD.

Každopádně i pokud budeme hledět na celý letošek celkově více optimisticky, a očekávat třeba další vyšší dvouciferný růst, poměrové ukazatele se i tak zdají přestřelené. Ať už například z hlediska násobků zisku vůči ceně akcie (P/E). Ocenění firmy trhem také evidentně výrazně ubíhá v poměru k jejím příjmům. Hovořit lze řádově o neobvyklém 30násobku…

Do titulu v minulosti výrazně investovali institucionální investoři, potažmo ESG (Environmental, Social a Governing) společnosti. Jinými slovy se hovoří o společensky odpovědném investování. Expozice těchto firem však v NVIDIA v návaznosti na růst ceny akcie začala již loni klesat. Dle společnosti Morningstar Direct klesl celkově podíl fondů ESG, které drží akcie společnosti NVIDIA, na konci prosince na 15 % z 20 % ve druhém čtvrtletí roku 2023. Za půl roku tyto fondy snížily expozici o zhruba desetinu, když ke konci loňského roku vlastnily akcie NVIDIA za 17,6 mld. USD.

Stejně jako se před lety staly mezi drobnými investory hitem například akcie Tesla (TSLA), poslední měsíce lze dle všeho hovořit o akciích NVIDIA (NVDA). A to v kontextu zájmu retailu také o ETF orientovaných na oblast AI, kde samozřejmě akcie společnosti figurují. To že trh/akcie NVIDA poslední dobou žene výše svými bezbřehými nákupy retail, může potencionálně právě předznamenávat bublinu. Připomeňme zmiňované akcie Tesla, které před 2 lety stály okolo 400 USD, nyní stojí zhruba 180 USD.

Konference v San Jose v Kalifornii

Ve dnech 18.-21. března v aréně SAP Center pořádá NVIDIA Konferenci pro epochu umělé inteligence. V úvodní den se svou přednáškou vystoupí sám zakladatel a generální ředitel společnosti NVIDIA Jensen Huang, který bude hovořit o pokrocích v oblasti umělé inteligence. O dva dny později má pak moderovat diskusní panel několika předních odborníků ze segmentu AI. Například zakladatelů společnosti Essential či člena technického týmu známější firmy OpenAI. Na konferenci GTC AI je v plánu nesčetné množství workshopů od špičkových odborníků, vývojářů, výzkumníků a obchodních stratégů, kteří pomáhají utvářet další vývoj v oblasti umělé inteligence a akcelerovaných počítačů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688