Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.03.2024 14:56:16

ČEZ: Minoritní akcionáři založili spolek, který má chránit jejich zájmy. Akcie rostou o více jak 2,6%

Minoritní akcionáři polostátní energetické společnosti ČEZ se rozhodli založit spolek, který má hájit jejich zájmy a chránit hodnotu jejich akcií. Českému rozhlasu (ČRo) to řekl jeden z iniciátorů spolku Pavel Grünfeld. Dalším důvodem nespokojenosti soukromých vlastníků ČEZ je také zavedení daně z neočekávaných zisků. Takzvaná windfall tax platí od loňského roku kvůli energetické krizi.

Většinovým akcionářem strategické energetické společnosti je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Hodnota akcií ČEZ se podle členů spolku snížila či neúměrně kolísá kvůli nejistotě, zda vláda podíl minoritních akcionářůČEZ vykoupí, nebo ne.

"Jsme dohodnuti, že se jako minoritní akcionáři sdružíme tak, abychom mohli hájit svá práva a zájmy. Hledáme proto nejvhodnější formu a chystáme konkrétní kroky a výstupy,“ uvedl Grünfeld. Zatím založili skupinu na síti X, do které se přihlásilo na 1800 lidí. Minoritních akcionářů ČEZ je zhruba 150.000

Během tohoto týdne chce spolek vydat petici a příští týden zveřejnit otevřený dopis představenstvu ČEZ, vládě a dát ho na vědomí také České národní bance. Tvrdí, že dohled centrální banky v případě ČEZ nefunguje.

Členové spolku budou chtít podle výsledků ČEZ, které má zveřejnit firma na konci března, spočítat případnou škodu odvodem windfall tax a nadměrných tržeb z výroby. Příprav založení spolku se podle ČRo zúčastní i známý minoritní akcionář ČEZ, spolupracovník finanční skupiny J&T Michal Šnobr.

Důvodem zavedení mimořádné daně z neočekávaných zisků byly neočekávané příjmy energetických, petrochemických a těžebních společností v důsledku razantního růstu cen energií, v případě bank šlo o výrazné zvýšení úrokových sazeb. Windfall tax státu loni vynesla 39,1 miliardy korun. Dominantně se na příjmech podílely energetické firmy, které odvedly 34,4 miliardy korun. Nejvíc odvedl státu právě ČEZ, který zároveň platil loni i největší odvody z nadměrných tržeb z výroby elektřiny, připomněl rozhlas.

Vláda se zabývá transformací ČEZ, konkrétní plán zatím nezveřejnila. Premiér Petr Fiala (ODS) loni v říjnu uvedl, že transformace je nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky a že vláda hledá vhodný model i čas. Nechystá ale vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné, řekl tehdy.

Akcie ČEZ reagují na zprávu růstem o více jak 2,6%


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688