Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.03.2024 12:25:03

Pražská burza zažila nejhorší týden od loňského června, kdy ji přitom stáhla dividenda ČEZ

  • objemy obchodů v týdnu posunuly svá letošní maxima – majitele vyměnily akcie za téměř 2,8 mld.
  • akcie PILULKA z hlediska likvidity v týdnu až ve třetí desítce s objemem obchodů jen 0,6 mil.
  • akcie KB si upevnily svůj dominantní vliv na pražské burze – jejich váha v indexu PX dosahuje 22,6 %
  • ERSTE realizovala snížení základního jmění – počet vydaných akcií banky klesl o více než 2 % na 420,9 mil.

Euforie na hlavních akciových trzích zatím neustává. AkcieJaponsku, na Wall Street či v sousedním Německu v uplynulém týdnu vytvořily nová historická maxima. Pražská burza má však za sebou naopak výrazně negativní týden, když index PX odepsal přes 2,1 %. Horší vývoj zaznamenala naposledy loni v posledním červnovém týdnu, kdy však své sehrál technický pokles kurzu akcií ČEZ po nároku na rekordní 145 dividendu. Sesterský dividendový index PX-TR tak tehdy dokonce vzrostl. Při zreálnění tak vlastně pražská burza zažila dokonce nejhorší týden od poloviny května. Tehdy na index rovněž svým negativním směrováním zatlačily především akcie ČEZ. Vlastně jen nevýrazně jinak tomu bylo i v uplynulém týdnu.

  Graf: Index PX, Burza Praha - historie, vývoj

Ještě o něco více negativně totiž navíc zatlačily na pražskou burzu akcie ERSTE, které mají aktuálně váhu v indexu necelých 19,7 %.  I přes reportované solidní výsledky, potvrzenou již dříve avizovanou dividendu 2,70 EUR a navrhovaný další odkup vlastních akcií, titul ve čtvrtek zažil po firemních zprávách výraznou realizaci zisků. Titul tak zažil nejhorší týden za 11 měsíců. Každopádně banka o nakoupené vlastní akcie již snížila základní jmění, vytvářené hospodaření tak bude připadat na méně akcií. Díky transakci tak svůj vliv na společnosti zvýšili akcionáři, resp. například Nadace Erste na 5,76 % či BlackRock na aktuálních 4,13 %.

V minulém reportu zmiňovaný nádech akcií ČEZ, jako by předcházel podobnému vývoji na cenách elektřiny na konci února. Akcie ČEZ však přesto začaly znovu mířit níže a před pátečním nádechem zaznamenaly ve čtvrtek nová více než roční minima. Od ministra financí na trh stále míří řada vlastně rozporuplných zpráv týkajících se windfall tax. Na jedné straně hovoří o její nepotřebě potažmo zrušení, pokud nebudou vydání státního rozpočtu na pomoc s vysokými cenami elektřiny odběratelům. O jejím zrušení však hovoří až od roku 2025, přestože letošní výběr dle všeho dosáhne mnohem výraznějšího objemu než právě výdaje. A to nehledě na přebytek příjmů pro danou věc již v minulém roce díky započítávané loňské vytažené enormní dividendě z ČEZ.

 

Pražskou burzu v týdnu níže táhl v současnosti i nejvlivnější titul – akcie KB, které tak druhý týden odevzdávaly část nabraných zisků po reportu výsledků. Červená čísla nevýrazně vykázaly v týdnu nakonec i akcie MONETA, které se nicméně v týdnu držely u historických maxim.

Z pravidelně sledovaných titulů si nejvíce polepšily mimo index stojící akcie PILULKA, což se jim podařilo naposledy v úvodním letošním týdnu. Na titulu se však příliš nedalo hovořit o kurzotvorné likviditě. Z indexu tak nejlépe dopadly akcie pojišťovny VIG, které v domovské Vídni po pár týdnech vyrovnávaly svá dlouhodobá maxima nad 27 EUR. Vzhledem k opakovanému ataku rezistencí, je otázkou, kdy se dočkáme proražení. Své může sehrát 12. března report výsledků, potažmo zprávy o trhem očekávané navýšené dividendě.

Rebalance indexu MSCI, potažmo čtvrteční kurzy rozhodující také pro čtvrtletní aktualizaci indexu PX zapříčinily ve čtvrtek nadprůměrnou aktivitu investorů v závěrečné seanci, resp. objem obchodů dosáhl téměř 1,17 mld. . Druhou nejvyšší likviditu 30,6 mil. za poslední měsíce zaznamenaly akcie PHILIP MORRIS, potažmo na cenách zpět u „minim“ byla i v dalších dnech znát nadprůměrná likvidita. Technicky bude důležité, zda titul úrovně udrží, či se podívá na nová 2,5letá minima, resp. otevře si cestu k 15 tis. Kč.


Technické úrovně lze v návaznosti na závěr zmínit u akcií PRIMOCO, které se ocitly zpět na 995 . Tedy cenách z poloviny ledna, které se tehdy staly na krátkou dobu stopkou při jízdě na sever. Titul se nicméně dostal do tzv. medvědího trhu, resp. od svých lednových maxima zkorigoval již o více než 20 %.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688