Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.03.2024 06:01:03

Pražská burza v únoru vzrostla šestý měsíc v řadě. Akcie ČEZ a ERSTE v závěru výrazně negativně zamíchaly s konečným výsledkem

  • i přes kratší měsíc v únoru objemy obchodů nejvyšší od loňského května – díky i čtvrteční více než „miliardové seanci“ majitele vyměnily akcie za celkem 10,5 mld.
  • podíl americké State Street v bance MONETA výrazně osciluje
  • insider prodeje na akciích KOFOLA
  • v březnu hospodářské výsledky zveřejní VIG (12.3.), ČEZ (21.3.), COLT (26.3.) a PHILIP MORRIS (27.3.)

Pražská burza dokázala v únoru vyrovnat svou dosud nejdelší růstovou šňůru z druhé poloviny roku 2021, kdy rovněž dokázala posílit šest měsíců v řadě. Únorové pohyby indexu PX bývají obvykle výrazné, tentokrát se nakonec index PX posunul jen o 0,29 % na 1 457 bodů. Své však hodně sehrála poslední výrazně pesimistická seance, kdy index odepsal téměř 1,5 %. Přitom měl za sebou již čtyři ztrátové seance. Zkrátka předcházející atak indexu hranice 1 500 bodů se ukázal jako značná rezistence. Dosažení nejvyšších úrovní od června 2008, a tím únorový více než 3% růst indexu, mělo zkrátka jen jepičí život. Závěrečná čtvrteční seance přinesla po dlouhé době více než miliardový objem obchodů. Své sehrála pravidelná aktualizace indexů MSCI, potažmo dle daných kurzů se v polovině března bude aktualizovat i index PX.

V něm by si zpětně měly polepšit zejména akcie ČEZ, které vlivem poklesu kurzu, a naopak v kontextu růstu bankovních titulů, v posledních týdnech výrazně oslabily svou pozici. Jsou až čtvrté v pořadí, když jejich váha klesla již pod 15,3 %. Ceny elektřiny po předchozím jižním směrování sice v závěru měsíce předvedly solidní nádech, nicméně akcie ČEZ zamířil zpět níže. Prorazily ve čtvrtek předchozí minima z poloviny února, obchodovaly se po více než roce i zpět pod hranicí 800 . Zaznamenaly zároveň druhý nejvyšší objem obchodů v tomto roce a upevnily svou letošní pozici nejztrátovější emise (-16,4 %). Své aktuálně sehrála politická vyjádření. Zatímco řada investorů vzhlížela ministrem financí k avizovanému březnovému projednávání příp. zrušení windfall tax, vše se zdá jinak. Stanjura vlastně naznačil, že daň se letos rušit nebude. Znovu lze snad jen vzpomenout jeho proklamace při přijímání zákona ohledně „daně na nezbytně nutnou dobu“, potažmo, že bude první, který se zasadí o její zrušení. Tedy pokud prostředky nebudou třeba na kompenzace odběratelům. Zkrátka stejně jako v lednu byly z indexu PX nakonec i v únoru akcie ČEZ nejztrátovější a poklesem o 8 % tak výrazně omezily jeho zisky.

 

Vlastně podobně výrazně zisky indexu ořezaly akcie ERSTE, které mají v indexu váhu 19,5 %. V únoru se sice téměř po 2letech podívaly zpět nad hranici 1 000 , nicméně především čtvrteční report výsledků přinesl silný výběr zisků. A to přestože banka v návaznosti na silné výsledky avizovala další odkup vlastních akcií, tentokrát dokonce v objemu 500 mil. EUR. Tedy při současné ceně přes 3 % akcií.

Mezi zmiňované tituly se s poklesem vklínily akcie PHOTON ENERGY, které zpět k posledním loňským prosincovým minimům nasměrovaly zveřejněné slabé výsledky, potažmo firmou nevydaný výhled. Zpět na obdobných minimech se ocitly akcie PHILIP MORRIS, kde investoři s obavami hledí na pokles kuřáckého byznysu v kontextu i se zvyšováním spotřebních daní. Nicméně pomalu mohou začít vyhlížet letošní dividendu, jejíž výše bude odtajněna s výsledky za necelý měsíc. Vlastně půl roku již stagnují, potažmo v úzkém cenovém pásmu oscilují akcie KOFOLA. K titulu se objevil letošní první tzv. insider obchod, a to za necelých 150 tis. Kč. V pondělí na pražské burze prodal při kurzu 273 na 535 akcií člen představenstva Marián Šefčovič.

Podržet index PX v zelených číslech dokázala v únoru menšina, resp. čtyři emise. Dominovaly akcie KB, přestože všechny zisky neudržely. Každopádně oznámené hospodářské výsledky banky společně s vlastně pozměněnou dividendovou politikou na dva roky daly titulu značný růstový impuls.

Druhé akcie COLT se pomalu přiblížily svým historickým maximům, když geopolitická situace, potažmo hlad po zbrojení titulu přeje. Na pražské burze jsou z indexu PX téměř s 16 % letos nejrůstovější. Bronz za únor patří akciím MONETA, které ve světle výsledků a rovněž dividendy v únoru již nová historická maxima vytvořily. Na titulu se v týdnu objevily regulatorní hlášení od americké investiční skupiny State Street, která v jeden den ohlásila ČNB hned dvě časově různorodé změny. K 16. únoru se stala kvalifikovaným akcionářem, když navýšila svůj dřívější podíl 0,97 % na 1,02 %. O 4 dny později však již ovládala o 600 tis. akcií MONETA méně, resp. podíl naopak snížila na 0,92 %.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688