Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.02.2024 06:02:27

Jedna akcie již za 15 mil. korun aneb akcie Buffettova konglomerátu Berkshire Hathaway na novém maximu

O víkendu zveřejněné rekordní hospodářské výsledky Berkshire Hathaway přinesly v pondělí v úvodu seance pozitivní reakci trhu. Firemní akcie zaznamenaly nová historická maxima a dále tak přiblížily ocenění konglomerátu Warrena Buffetta k bilionu dolarů. Dražší třída akcií Berkshire Hathaway (BRK-A) se v úvodu seance vyhoupla až nad 647 tis. USD. V přepočtu tedy stála více než 15,1 mil. korun. Jak v minulosti Warren Buffett prohlásil, titul však i přes vysokou cenu nechce nikdy rozdělit (nerozštěpí). Věří, že díky i tomu přiláká více dlouhodobých investorů. Každopádně každý vlastník dané akcie má příp. právo na konverzi do akcií třídy B v poměru 1:1 500. Těžko však hledat důvod pro takový krok. Drobní investoři si totiž každopádně mohou právě koupit „levnější“ třídu akcií Berkshire Hathaway (BRK-B). Jejich cena v úvodu seance analogicky vystoupala na rekordních 430 USD. Tedy na tuto akcii si v přepočtu bylo nutno vyhradit zhruba 10 tis. korun.

Vývoj akcií Berkshire Hathaway (BRK-A) za poslední rok

Zdroj: Yahoo Finance

Jak také patrno z výše uvedeného grafu, podobně jako celá Wall Street, mají akcie Berkshire Hathaway za sebou za poslední 4 měsíce výraznou rally. V říjnu je šlo koupit i za 502 tis. USD, tedy jejich posun se blíží 30 %. Dá se říci, že za dané období tedy výkonnostně překonávají širší index S&P 500, se kterým často sám Warren Buffett výkonnost firmy porovnává. Loni každopádně akcie firmy výkonnostně za indexem zaostaly, když přidaly 15,8 % zatímco index S&P 500 po zahrnutí také vyplacených firemních dividend přinesl zhodnocení o 26,3 %. O rok dříve však tomu bylo naopak. Zhodnotily totiž o 4 %, zatímco index přinesl více než 18 % ztrát. Dlouhodobě konglomerát zkrátka každopádně vítězí. Od roku 1965 do 2023 přinesl složený roční výnos 19,8 % vs. 10,2 % indexu S&P 500.

Rekordní hospodaření

Zmiňovaný nárůst Wall Street přinesl v závěrečné části roku Berkshire Hathaway výrazný zisk téměř 37,6 mld. USD, což rozšířilo celoroční výsledek na 96,2 mld. USD. O zhruba 2/3 se postaral právě nárůst cen vlastněných akcií. Nicméně na provozní úrovni firma zaúčtovala zisk přes 37,3 mld. USD. Tak jako tak na každou dražší akcii třídy A lze za loňský rok účetně hovořit o zisku přes 66,4 tis. USD, na třídu B zhruba 44,30 USD.

Redukce pozice v Applu či HP

Berkshire Hathaway rozhodně nemá důvod prodávat své investice za účelem získání hotovosti. Ta totiž vystoupala na nová maxima, když ke konci roku činila 167,6 mld. USD. Tedy v přepočtu přes 3,9 bil. korun. A Buffett nevidí příliš příležitostí pro jejich zainvestování vhodné pro Berkshire Hathaway. Každopádně poslední loňské čtvrtletí přineslo také prodejní transakce v portfoliu firmy. Plně již zmizela zbylá pozice ve stavaři D.R. Horton či pojišťovně Globe Life. Po delší době Buffett, resp. portfolio manažeři sáhli také na hodnotově největší položku v portfoliu – akcie Apple. Prodáno jich bylo 10 mil., tedy firma ke konci roku nadále držela 905,56 mil. akcií Apple. Ty lze aktuálně ocenit na zhruba 165 mld. USD. Možno zmínit, že konkurenční dva největší akcionáři „jablka“ v závěru roku naopak pozici navyšovali. Světově největší investiční skupina BlackRock o 11 mil. akcií na 1,042 mld. akcií, dominantní konkurenční Vanguard dokonce o 18 mil. na již 1,318 mld. akcií Apple.

O zhruba ¾ svou pozici Berkshire Hathaway pozici redukovala v technologické HP, tedy v Hewlett-Packard. Buffett každopádně nadále sází na ropu. Jak známo oproti například zemnímu plynu jsou světové zásoby ropy podstatně omezenější. Cenová dlouhodobá predikce má tak asi jasný směr… Warren Buffett tak o téměř 15 % navýšil podíl v Chevronu, jehož akcií tak konglomerát vlastní již 126 mil. Pokračovalo také navyšování pozice v porovnání v „nováčkovi“ firmě Occidental Petroleum. V té již Berkshire Hathaway kontroluje dokonce 27,8 %.

InvesticeJaponsku

Závěrem možno zmínit investiceJaponsku. Berkshire Hathaway má pozice v pěti firmách - Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui a Sumitomo. A zatím si je pochvaluje. Možno právě doplnit, že japonské akcie měřeno indexem Nikkei vystoupaly na nová historická maxima. V pondělí index uzavřel na zhruba 39 234 bodech, tedy jen od počátku roku přidal přes 17 %. Každopádně hodnotové gro (cca 75 %) portfolia Berkshire Hathaway tvoří jen 5 amerických společností. Zmiňovaný Apple, dále American Express, Bank of America, Chevron a samozřejmě Coca-Cola.

Dodat ještě lze, že akcie Berkshire Hathaway o svou prvotní pondělní pozitivní reakci přišly. Poměrně brzy zamířily do červených čísel, nakonec například akcie A zakončily níže o 2,16 % na 615 356 USD. Reagovaly tak nakonec negativně nejspíše i na výstup Warrena Buffetta k výsledkům, když vlastně zmínil, že neočekává nyní větší výkonnost než index S&P 500.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688