ASO ČR (asocr.cz)
Investice  |  26.02.2024 17:43:45

Komise udělala další vstřícný krok směrem k zemědělcům, navrhuje snížit administrativní zátěž


Vlna farmářských protestů, která zasáhla celou Evropu, přinesla výsledky. Evropská komise ve čtvrtek (22. ledna) přišla s návrhem, jak zredukovat administrativní zátěž v zemědělském sektoru.

Evropská komise navrhuje zjednodušit některé podmínky, které musí zemědělci v EU splnit, aby získali dotace. Již nyní funguje částečná výjimka pro uplatňování tzv. standardu dobrého zemědělského environmentálního stavu půdy (DZES) číslo 8. Ten stanovuje zemědělcům podíl půdy, který je potřeba nechat ležet ladem.

Nově by se měla změnit pravidla i u normy DZES 1 ukládající povinnost udržovat plochy s trvalými travními porosty. Úprava se týká především zemědělců, kteří snížili počet hospodářských zvířat – nově by neměli mít povinnost měnit svou ornou půdu na pastviny. Konkrétní legislativní akt vydá Komise v březnu.

Komise chce také přezkoumat DZES 6 stanovující minimální pokryv půdy pro zamezení vzniku holé půdy v nejcitlivějších obdobích. Zemědělci by podle předběžných slov Komise mohli mít větší flexibilitu, pokud jde o to, jak tuto podmíněnost plní.

Dále chce unijní exekutiva zjednodušit metodiku kontrol tak, aby jejich počet klesl alespoň o polovinu. Po Komisi to hlasitě požadovala i česká vláda. A dočkala se. Nová metodika by měla být hotová ještě během března.

Ulevit zemědělcům by měla také lepší definice pojmů „vyšší moc“ a „mimořádné okolnosti“, aby byli farmáři chráněni před krácením dotací v případě, že jejich hospodaření zasáhnou neočekávané faktory.

Konzultace může vyústit v otevření legislativy z roku 2021

Příští měsíc chce Komise spustit on-line veřejnou konzultaci, ve které bude sbírat příspěvky právě na téma zjednodušování byrokratické zátěže. Potrvá do 8. března. Výsledky průzkumu by měly být jasné již v létě a Komise pak na jejich základě vypracuje podrobnou analýzu, která by měla být zveřejněna letos na podzim.

Na stole je i úprava nařízení o společné zemědělské politice EU z roku 2021, což by však zabralo více času. Komise zvažuje úpravu mimo jiné ve snaze pomoci drobnějším zemědělcům. Malé podniky o rozloze méně než 10 hektarů by například mohly být vyňaty z kontrol souvisejících s dodržováním standardů DZES.

Pokud by se našla shoda na potřebě otevřít nařízení, Komise by se pak zřejmě nebránila ani úpravám dalších standardů, konkrétně DZES 8 (povinný podíl půdy ponechané ladem), DZES 7 (povinné střídání plodin) a DZES 6 (minimální půdní pokryv). Jejich zrušení požaduje například česká agrární komora.

Návrhy míří na stoly ministrů

Dokument s návrhy Evropské komise má nyní v rukou belgické předsednictví v Radě EU. To jej předá v pondělí 26. února ministrům zemědělství členských zemí, kteří se setkají na jednání Rady EU v Bruselu.

„Zjednodušení našich zemědělských politik je trvalou prioritou, a to jak na úrovni EU, tak na vnitrostátní úrovni. Touto řadou opatření plníme závazek, který jsme učinili vůči našim zemědělcům, abychom tuto diskusi urychlili,“ uvedla při prezentaci návrhů předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Česko kroky Komise uvítalo. „Konečně. Ale toto musí být jen začátek. V pondělí na Radě ministrů AGRIFISH se budu ptát na detaily a realizaci plánu,“ uvedl na síti X český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Regulace a základní pravidla pro rozdělování dotací sice vznikají na evropské úrovni, členské státy ale hrají klíčovou úlohu při provádění společné zemědělské politiky v praxi. Podle Komise je proto zapotřebí, aby se o snížení administrativní zátěže staraly i jednotlivé země EU. Česko se to snaží plnit mimo jiné prostřednictvím tzv. antibyrokratické komise, která zasedá každý měsíc a je složená ze zástupců zemědělských organizací.

  • Zdroj: Euractiv.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688