Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.02.2024 08:12:00

Investiční auta a Tesla předmětem zájmu sběratelů - Víkendář (video)

Podle Yahoo Finance minulý rok klesly v USA ceny u aut kupovaných za sběratelskými a investičními účely. O tématu hovořil ředitel platformy Bring a Trailer Randy Nonnenberg, podle kterého u nových aut dochází ke sbližování designu a vzhled automobilů obecně konverguje k některým populárním modelům. Sběratelé aut, ale i někteří řidiči tak mohou vybírat auto podle toho, jak se liší od ostatních. Na straně cen pak podle něj vznikla v roce 2022 bublina, protože lidé se ve velkém snažili kupovat auta. Korekce přišla hned v následujícím roce a nyní se dá hovořit o stabilizaci.

Obrázek ukazuje nejcennější modely mezi sběrateli. Na prvním místě je s cenou u 2,9 milionu dolarů Pagani Huayra, následuje Porsche 910 z roku 1967 a Ford GT z roku 2020:

vík1
Zdroj: Yahoo Finance

Nonnenberg zmínil, že uvedené vozy jsou mimo dosah většiny sběratelů, průměrná cena se u nich podle experta pohybuje kolem 500 – 600 tisíc dolarů. Ve zmíněném roce 2022 se přitom na tento trh vrhli spekulanti, kteří se domnívali, že „na autech vydělají během jednoho roku“. Podle experta šlo ale o nerealistická očekávání a jak bylo uvedeno, vznikla bublina, která v roce 2023 praskla.

Na platformě Bring a Trailer je podle jejího zástupce stále znatelný velký zájem o nákup vozů. Dříve přitom fungovala tak, že umožnila první kontakt mezi prodejci a kupujícími, „poslední míli“ případné transakce už si ale museli zařídit sami. Nyní platforma umožňuje kompletní uzavření obchodu. Nonnenberg pak odpovídal na dotaz, zda se někdy auta jako Tesla Roadster či Cybertruck stanou předmětem sběratelského zájmu. Podle něj jde o téma, které lidi hodně zajímá, a upozornil, že sběratelské vozy neznamenají jen veterány. Tesla Roadster, která byla „první Teslou“, je podle experta už nyní sběrateli vyhledávána, poptávka je zejména po prvních vozech:

vík2
Zdroj: Yahoo Finance

Populární mezi sběrateli je podle experta značka Porsche, Mercedes, ale i některé modely Fordu a klíčový je faktor vzácnosti. Ten funguje také u nových modelů, u kterých je dlouhá čekací doba. Spekulanti se totiž mohou na takový model zaměřit a koupit jej s očekáváním, že se ho podaří rychle se ziskem přeprodat.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688