Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.02.2024 17:30:00

Jak moc se zbytek trhu liší od technologických akcií?

Už nějakou dobu je z evidentních důvodů občas dobré rozlišovat dění na akciovém trhu na velké technologie na straně jedné a zbytek akcií na straně druhé. Rozdíl mezi těmito dvěma skupinami je velký na straně cenového vývoje, vývoje valuací, ziskovosti a nejen toho. Nedávno jsem přitom zaslechl hodnocení, podle kterého jsou valuace zbytku trhu mimo technologie „hodně rozumné“. Pojďme se na ně podívat spolu s rozdělenou ziskovostí.

Pohled na vývoj ziskových marží jasně ukazuje, že technologie nemají ani náznakem tendenci obracet k nějakému historickému standardu/průměru, či dokonce zbytku trhu. Přemítat by se v této souvislosti dalo mimo jiné o posunech trhů směrem k dominanci některých firem. Marže tu jsou ale jen částí příběhu, tou další je objem aktiv/kapitálu, následně jejich návratnost a její porovnání s návratností požadovanou.

1
Zdroj: X

Graf poukazuje na to, že marže technologií by měly po cyklickém poklesu opět zamířit na růstový trend. A marže zbytku trhu „budou růst jen mírně“. Nicméně za pozornost stojí, že i u něj se pohybujeme v oblasti historických maxim a probíhá návrat na růstový trend. Zbytek trhu tak není u marží nějakým protipólem technologií, jen jejich umírněnou verzí. Jak moc to platí o valuacích? Pohlédněme na druhý graf, který porovnává index tak, jak je, s indexem konstruovaným na základě stejných vah všech společností. I v něm tedy velké technologie jsou, ale jejich váha je stejná, jako u všech ostatních. Tedy 1/500.

2
Zdroj: X

Index s rovnými vahami se nyní obchoduje s poměrem cen k ziskům (PE) kolem 16. Historický průměr měřený od počátku devadesátých let je podle grafu na 14. Z takového pohledu trh tedy nijak levný není. Snad jen pokud se zaměříme na období cca od roku 2014/2015, můžeme hovořit o tom, že valuace trhu s minimálním vlivem technologií je cca na standardu, či něco pod ním.

Operovat se slovem „(ne)rozumný“ bych případně začal až po detailnějším zohledněním fundamentu. U něj bych dnes jen dodal, že bezrizikové sazby se nyní nachází u 4,3 %, průměr onoho období po roce 2014 byl výrazně níže. I kdyby výnosy desetiletých dluhopisů klesaly k 3,7 %, jak predikuje Commerzbank, jsou stále nad průměrem té doby.

Z toho všeho je zřejmé, že i u zbytku trhu se nemalou měrou projevují vysoká růstová očekávání a možná nízké rizikové prémie (obojí relativně k historii, ne relativně k technologiím). Zdaleka ne tak moc, jako u technologií, ale projevují. A dá se spekulovat, že to nebude jen cyklem, ale i strukturálními příběhy a úvahami.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688