Inzerce (Inzerce)
Investice  |  21.02.2024 11:07:09REKLAMA

Bitcoinové ETF nyní dostupné i pro české investory!

Bitcoin je jedním z nejvýkonnějších aktiv posledních let. Z lokálních cenových minim kolem 16 000 USD, kterých Bitcoin dosáhl koncem roku 2022, vzrostl k dnešnímu dni o více než 200 % a v současné době se obchoduje za přibližně 52 000 USD. Bitcoinu pomáhá vyhlídka na snížení úrokových sazeb v USA a také schválení několika amerických ETF, které proběhlo v nedávné době. V Evropě jsme si museli na širší zavedení takovýchto cenných papírů počkat o trochu déle, nicméně v pondělí 19. 2. bylo hned několik těchto produktů přidáno do nabídky XTB. Investování do BTC tak nebylo pro investory nikdy jednodušší!

Až donedávna bylo jediným praktickým způsobem, jak investovat do bitcoinu v Evropě, koupit si tuto kryptoměnu přímo. To má své výhody, ale také nevýhody. Ačkoliv BTC puristé poví, že toto je jediný správný přístup, takový nákup stále není pro běžného člověka uživatelsky přívětivý. Především aspekt kompletní zodpovědnosti za své kryptoměny může být pro některé velmi stresující záležitostí. Na druhé straně držení BTC přímo na krypto burzách se mnohým taktéž nevyplatilo, jelikož v posledních letech jsme viděli pád hned několika takových společností, včetně FTX, což byla svého času druhá největší krypto burza světa.

Není tedy divu, že v průběhu let investoři i společnosti hledali různé další možnosti, které by nákup zjednodušily. Jednalo se o alternativy typu nákupu akcií kryptoměnových společností, případně krátkodobé obchodování kryptoměnových derivátů. Tyto náhrady nicméně vždy měly nějaká svá omezení. Čím se tedy bitcoinové ETF (přesněji řečeno ETN) tolik liší od předchozích produktů?

Především tím, že tyto ETF velmi přesně kopírují cenu Bitcoinu. Když se podíváme na výkonnost BTC jako takového (bílá barva na grafu níže) a porovnáme ji s výkonností daných ETF dostupných v nabídce XTB (modrá a oranžová barva), zjistíme, že ceny podkladového aktiva ETF se navzájem poměrně přesně kopírují.

Zdroj: Bloomberg terminal

Tyto produkty jsou navíc bez pákového efektu a obchodují se v Evropě se všemi zárukami, které jsou s cennými papíry spojeny. Včetně bezpečného uložení u depozitáře i tříletého časového testu.

Danou výkonnost můžeme stejně tak porovnat i přímo v platformě xStation, kde také vidíme, že se grafy překrývají, což znamená, že ETF velmi přesně kopírují cenu Bitcoinu.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688