ASO ČR (asocr.cz)
Investice  |  14.02.2024 14:07:00

V pondělí dorazí do Prahy až 1000 traktorů. Protestující zemědělci od české vlády požadují odstoupení od Green Dealu. Měla by to požadovat i od Evropské unie

Blokádou pražské magistrály, a průjezdem traktorů centrem hlavního města, v pondělí 19. února chtějí protestující zemědělci upozornit vládu na velmi špatnou situaci českého zemědělství. Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) také předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) s tím, že by toto nové stanovisko České republiky zároveň tlumočila v Bruselu vrcholných orgánům EU. Na včerejší tiskové konferenci v Praze to novinářům řekli předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR (OSPZV-ASO ČR) Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR a předseda představenstva významné zemědělské společnosti Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek.

Předseda zemědělských odborářů Bohumír Dufek k tomu uvedl, že do Prahy by mělo přijet 600 až 1000 traktorů s tím, že cílem je zablokovat pražskou magistrálu z obou stran. „Všechny traktory se spojí na dvou hlavních cestách, to znamená na magistrále a z druhé strany od Letňan. Půjde o kolony traktorů, které se budou prolínat. Setkají se u ministerstva, kde by se měl (v dopoledních hodinách – pozn. red.) předat dopis ministrovi,“ přiblížil. Následně se, potom přesunou směrem k Malostranskému náměstí, kde bude od 15.00 hodin mítink. „Počítáme s tím, že pokud bude traktorů velké množství, budou parkovat na nábřeží ve dvou řadách,“ sdělil Bohumír Dufek s tím, že při jízdě do Prahy, pojednou traktory v jedné řadě, aby neblokovaly dopravu.

Cílem protestní akce není obtěžovat občany

„Drtivá část těch, co to přijedou podpořit, zůstane přes noc na Malostranském náměstí a ráno bude stanoven další program. Uvidíme, jak to bude vypadat v úterý, ve středu a ve čtvrtek, podle toho, jaká bude odezva,“ dodal Bohumír Dufek. Malostranské náměstí je, podle něho, zamluvené na čtyři dny. „Všechna prostranství jsou připravena, máme požádáno na čtyři dny,“ podotkl. Řidičům doporučil v pondělí do Prahy vůbec nevyjíždět. „Požádal bych Pražany, občany České republiky, pokud tento den a následující pojedou do Prahy, aby odložili cesty, protože dopravní situace v Praze bude velice složitá a nebude jednoduchá,“ upozornil Bohumír Dufek.

Podle obou hlavních organizátorů protestní akce, Bohumíra Dufka a Zdeňka Jandejska, cílem této akce není obtěžovat občany hlavního města, ale upozornit vládu na neudržitelnost stávající situace v českém zemědělství. „Náš zájem není dělat lidem problémy, chtěli bychom požádat obyvatele Prahy a přilehlých měst a vesnic, aby pochopili, že jim nechceme dělat problémy,“ vysvětlil Zdeněk Jandejsek.

Green Deal ničí evropské, tím i české zemědělství

Důvodem této protestní akce českých zemědělců, podle Zdeňka Jandejska, je politika Green Dealu, neboli Zelené dohody pro Evropy, tedy přechodu Evropské unie k obnovitelným zdrojům energie. „Je to zvěrstvo proti lidem. Zemědělci jsou v úzkých, není to jen otázka České republiky, ale celé Evropy,“ řekl významný český zemědělský podnikatel. Podle něho mají čeští zemědělci nejnižší podpory z celé EU a národní dotace se neustále snižují. Konstatoval, že se snížil až o 40 procent. Farmářům také škodí nárůst dovozu ze zahraničí. „Všechno je postavený na hlavu. Česká republika má dostatek půdy na to, aby v základních komoditách byla soběstačná. Musely bychom ale investovat a vytvářet podmínky pro nový zemědělce,“ dodal Zdeněk Jandejsek.

Pokud vláda zemědělce nevyslyší, protesty budou pokračovat

Podle hlavních organizátorů protestu, Bohumíra Dufka a Zdeňka Jandejska, pokud by se k požadavkům protestujících zemědělců vláda nedokázala postavit čelem, přijdou další protesty: „Ty protesty by už netrvaly dva nebo tři, čtyři dny, jako máme teď v plánu, ale trvaly by tak, jak je to teď v Polsku,“ upozornil s tím, že hlavní zájem není na tom, dělat lidem problémy. A naštvat je. „Jde nám o to, abychom změnili podmínky hospodaření,“ poznamenal. Zdeněk Jandejsek očekává, že se do protestu zapojí tisíc a více traktoristů. „Chceme dělat pokojný protest, aby náš protest přijelo podpořit co nejvíce traktorů a co nejvíce lidí, aby všichni věděli, že ta situace není jednoduchá,“ uvedl.

Je nutné se vrátit k selskému rozumu!

Poté si slovo převzal známý moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, a znovu konstatoval, že vládní zemědělská politika je chybná. „Dva roky se ta vyjednávání nikam neposunula, a pokud ano, tak k horšímu. Dva roky se zemědělská politika této země vzdaluje od zdravého i selského rozumu. Dva roky zemědělci varují před uplatňováním politiky Green Dealu. Ve varu je celá Evropa. Zemědělci, kteří se k nám přidali, už nevidí jiný způsob, jak na to upozornit než pořádný, velký a hlasitý protest, který bude vidět v celé republice. Když si nevypěstujeme jídlo, tak je nebudeme mít nikdo,“ zdůraznil Vidlák.

Veškeré aktuální informace o protestu najdou, podle Daniela Sterzika, lidé na webové stránce Myzemedelci.cz, kterou vydávají protestující zemědělci s cílem informovat i naši širší veřejnost. Pokud jde o konkrétní požadavky zemědělců, podle něho, je to například i odstoupení současné vlády.

Média by měla o protestu zemědělců informovat objektivně

Green Deal bude první část protestu našich zemědělců, druhou část chtějí jeho organizátoři zaměřit vůči veřejnoprávním médiím. Právě k tomuto problému vystoupil starosta obce Kozojídky Otakar Březina s tím, že to, co se děje v našem zemědělství, se velmi úzce dotýká i života našich občanů na venkově, ve vesnicích. Uvedl, že organizátoři protestu zemědělců požadují, aby média mluvila pravdu a řádným způsobem informovala občany o této mimořádné události s tím, že informují jen o tom, o čem chtějí. Organizátoři protestu zemědělců jsou toho názoru, že naše média ne úplně správně informují i o velkých demonstracích zemědělců odehrávajících se v západní Evropě.

Snižování zemědělské produkce je hlavním negativem Green Dealu

Následovala diskuse, kdy organizátoři demonstrace, na konkrétní dotazy novinářů, znovu vysvětlovali důvody tohoto protestu českých produkčních zemědělců. Bývalému předsedovi Agrární komory ČR Zdeňku Jandejskovi mimo jiné vadí tlak na snižování zemědělské produkce nebo některé unijní potravinářské postupy, například že se v EU můžou chemicky kastrovat selata, což se podle něj hojně ve Španělsku, jednoho z hlavních exportérů do ČR, děje.

Zároveň poukázal i na nebezpečné důsledky snižování zemědělské produkce v EU, díky politice Green Dealu, s tím, že když si v České republice nezajistíme soběstačnost v hlavních potravinách, tak, díky právě této nižší produkci, nebudou mít naši občané k dispozici ani produkci ze zemí EU, ale bude se dovážet ze třetích zemí s tím, že tamější výrobní postupy nejsou povinny dodržovat přísné technologické normy EU. To vytváří nebezpečí, že jejich potraviny obsahují antibiotika a podobně, s tím, že budou také, pro náš trh, dražší.

Hlavní požadavek zemědělců: Odstoupit od Green Dealu!

Organizátoři protestu zemědělců chtějí, aby vláda 21. února projednala, že Česká republika odstoupí od Green Dealu. Poté, 26. února, by potom měla, na jednání v Bruselu, oznámit svůj postoj ohledně rozvázání této dohody. Pokud se tak nestane, chtějí s demonstracemi pokračovat, ale už nejenom v Praze, ale také v krajských městech.

V závěru této zprávy o průběhu tiskové konference zbývá jen dodat, že pondělní demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí proběhne od 15.00 do 17.00 hod. s tím, že v pondělí v podvečer organizátoři protestu rozhodnou o tom, jak bude vypadat průběh protestu další den, to je v úterý s tím, že počítají, že by tato akce mohla trvat až čtyři dny, to je podle vývoje situace.

Miroslav Svoboda

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688