Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.02.2024 17:31:00

Nedoporučujeme investovat podle znamení zvěrokruhu…

V mých úvahách se většinou zaměřuji na akciový a ekonomický fundament, občas ale udělám výjimkou a bude tomu tak v odlehčenější verzi i dnes. V duchu onoho nadpisového „nedoporučujeme investovat podle znamení zvěrokruhu…“.

Následující graf od Carsonu ukazuje průměrnou návratnost amerických akcií v letech rozdělených podle znamení čínského zvěrokruhu. Carson k tomu dodává, že „akcie si vedou lépe u zvířat s rohy“. Zřejmě v narážce na západní zvyk hovořit o medvědím a býčím trhu. Z pohledu onoho čínského zvěrokruhu si akcie vedou nejlépe konkrétně v roce kozy a buvola, naopak zdaleka nejhůře na tom jsou v roce hada, kohouta a krysy.

Soustružník 1
Zdroj: X

V jednom extrému tak akcie podle grafu v průměru vydělávají téměř 15 %, v druhém pod 1 %. A to jsou vlastně čísla, která mě na grafu zaujala nejvíce. Teoreticky bychom totiž mohli spíše čekat, že mezi jednotlivými roky nebude v průměrné návratnosti existovat žádný velký rozdíl – ze statistického hlediska by to mělo být stejné, jako kdybychom roky rozdělili na sudé a liché.

Vysvětlení uvedených velkých rozdílu mě napadá dvojí. Buď je, nebo alespoň byl čínský zvěrokruh skutečně nějak funkčně propojen s návratností amerických akcií. Nebo tu hraje roli hlavně to, že data jsou od roku 1950 do dneška. Při dvanáctiletém cyklu znamení to znamená, že každé z nich se během této doby otočilo šestkrát. A to může být hodně málo, aby se návratnosti statisticky srovnaly. Každopádně Carson ke svému grafu přidává poznámku, že neradí investovat na základě zvěrokruhu, či znamení s rohy.

Druhý dnešní graf je možno vidět častěji než ten první. Je z podzimu minulého roku, není na něm tedy zajímavá červená křivka, ale křivka černá a šedá. Obě ukazují průměrný vývoj na amerických akcií od roku 1990 (s a bez let 20072009). Občas lze na trhu zaslechnout úvahu typu „sell in May and go away“. Podle grafu by byl pokus o sezónní časování založen spíše na červencové prodeje a opětovné říjnové nákupy:
Soustružník 2
Zdroj: X

V principu tu tedy máme tematicky stejné grafy – jsou v nich průměrné návratnosti akcií za nějaká časová období. V prvním bychom přitom mohli v dokonalém statistickém světě čekat všude stejná čísla, v druhém přímku soustavně směřující nahoru (tj. v dlouhodobém průměru v každém měsíci stejná návratnost a v celku oněch cca 10 % - šedá křivka).

K druhému grafu se dá zase dodat, že během roku přece jen fungují systémové a behaviorální faktory, které by mohly návratnosti posouvat mimo onen statistický ideál. Na stranu druhou by tu ale měla fungovat arbitráž. A pokud akcie mezi červnem a říjnem „spolehlivě“ klesnou o pár procent a dluhopisy místo toho pár procent vydělají, není to zaokrouhlovací chyba. Což nás přivádí k dalšímu faktoru, a to je ona spolehlivost. Potažmo rozptyl čísel, z kterých jsou ony průměry spočítány (a rozdíl v riziku různých let – znamení). Každopádně nový čínský rok začal a drak v minulosti v průměru vynášel cca 9 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688