Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.02.2024 11:21:00

Meta dělá to, co by měl dělat Google. Stále trvá počáteční fáze nového technologického cyklu (Clinton z Deepwater) (video)

Na CNBC poukazují na prudký růst cen akcií a kapitalizaci velkých technologických společností, ke kterému došlo v posledních týdnech. Doug Clinton z Deepwater Asset Management k tomu uvedl, že jeho firma hodně investuje do technologií, ale zároveň se na vývoj dívá racionálně. A takový pohled podle něj říká, že největší firmy v tomto segmentu trhu nemohou každý měsíc přidávat stovky miliard dolarů ke své kapitalizaci.

Investor se tedy domnívá, že na jednu stranu se nacházíme v počáteční fázi „cyklu umělé inteligence“, na stranu druhou by podle svých slov nebyl překvapen, pokud by již v dohledné době přišla u velkých technologických firem korekce cen akcií. I přesto, že dlouhodobě mohou z využívání umělé inteligence těžit, a to i na úrovni jejich ziskovosti. K tomu expert dodal, že nejlepší investiční sázky na tuto novou technologii jsou v současné době stále u neobchodovaných společností, tedy mimo akciový trh.

Která akcie může být nejvíce v oblasti iracionální euforie? Clinton na tuto otázku odpověděl, že to nutně nemusí být NVIDIA, jejíž akcie sice prudce posilují, ale valuačních násobků se to výrazně netýká. Růst cen akcií tu je totiž podporován silnou poptávkou po čipech firmy. Nejvíce „frustrován“ je investor podle svých slov z Googlu, jehož akcie Deepwater vlastní. Akcie si sice připisuje zisky ve výši 50 %, ale Google by měl stát v čele inovací na straně umělé inteligence, k čemuž nedochází. Podle investora má přitom pro budoucnost největší rozpětí scénářů dalšího vývoje.

Google má nyní obrovský počet uživatelů, kteří jeho služby používají každý den. Podle experta ale tuto svou sílu ke zmíněným inovacím nevyužívá dostatečně a firma by měla změnit svůj přístup k umělé inteligenci. Její dosavadní pokusy v této oblasti byly zklamáním a firma může propást „obrovskou příležitost“. Pozitivně se naopak expert dívá na akcie společnosti Meta. Jednak se u ní projevují předchozí snahy o zvýšení efektivity a k tomu „každý měsíc vypadá jako tři roky pokroku u umělé inteligence“. Meta tak dělá to, co by měl podle Clintona dělat i Google.

Vedení společnosti Meta „postupuje stejně jako kdykoliv předtím“. To znamená, že nejdříve přijde na to, jak u svého produktu získat miliardy uživatelů a pak na to, jak tento produkt monetizovat. Podle experta to bude stejně i s modelem Llama, který je sice open source, ale společnost k němu bude nabízet dodatečné a už placené služby.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688