Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.02.2024 17:25:00

Recese nebyla. Nebo už přešla?

Minulý rok se touto dobou intenzivně hovořilo o nástupu recese. A vlastně tomu tak bylo ještě řadu dalších měsíců. Oficiálně se sice nedostavila, ale objevily se úvahy o tom, že vlastně byla, jen „tentokrát jinak“. Dnes téma ekonomického útlumu a úvěrových standardů.

Následující obrázek ukazuje vývoj úvěrových standardů v USA. Poslední tři recese doprovázelo výrazné utažení podmínek na úvěrových trzích, ale pak přišla výjimka – v roce minulém se podmínky také prudce utáhly, ale recese se nedostavila:

1
Zdroj: X

Vývoj na úvěrových trzích tedy mohl patřit mezi indikátory, které „jasně“ naznačovaly příchod recese, ale nakonec se mýlily. Občas tu v této souvislosti píšu o inverzi výnosové křivky, které podle některých interpretací historie v minulém roce signalizovala útlum také. Ovšem pokud bychom u ní brali za indikátor recese až deinverzi (opětovný posun dlouhodobých výnosů nad krátkodobé), zatím výnosová křivka vlastně recesi neindikovala. To u úvěrových standardů nějaký prostor pro různé interpretace historie není. Bylo to tedy „tentokrát jinak“?

Už v minulém roce se začaly objevovat názory, že v americké ekonomice vlastně recese probíhala, jen byla „rolling“. Volně se to dá přeložit jako přelévající se z jedné části ekonomiky do druhé. V jednu dobu se tak v recesi nacházel výrobní sektor, útlumem je postižen třeba trh komerčních realit, naopak třeba trh práce se těší stále velké síle. Celé to může nakonec ukazovat, že recese je vlastně volný pojem a s „dvěma po sobě jdoucími čtvrtletími agregátního poklesu“ si nemusíme vystačit. Nebo můžeme, ale pak je (podobně jako v řadě dalších případů) nutné mít na paměti, co daný ukazatel a termín říká a co ne.

Recese tedy v USA buď nebyla, nebo podle nějaké volnější definice již přešla. Ony úvěrové standardy již nějaký čas znatelně uvolňují a z tohoto pohledu by se americké hospodářství mělo recesi vzdalovat (či její pravděpodobnost klesat). Následující graf ukazuje predikce Goldman Sachs a srovnává je s konsenzem. Podle něj by růstového dna mělo být dosaženo ve druhém čtvrtletí, ale i tou dobou by se měl růst pohybovat v černých číslech:

2
Zdroj: X

V GS se stále drží vyšších čísel, nyní by podle jeho ekonomů měl růst postupně klesat z 2,8 % na 2 %. Což by mimochodem mohl být cca potenciál. U sazeb pak v GS čekají první pokles v květnu.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688