Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.02.2024 17:46:00

Výjimečná sedmička ve výjimečných letech

Zkratka BRIC může být dobrým příkladem vzestupu a pádu zkratek a podobných zjednodušení. Moc nepochybuji o tom, že podobně to jednou dopadne s tzv. Magnificent 7, kterou tu nazývám sedmičkou výjimečných. Zatím to ale tak nevypadá a dnes se na tuto skupinu podíváme trochu detailněji.

Film Magnificent 7 u nás známe jako Sedm statečných, ale ve spojitosti s onou sedmičkou akcií spíše používám ono slovo výjimečná. Sice se houfně vrhly na nové technologie, ale o nějaké vyložené statečnosti bych v této spojitosti asi nemluvil. Takový výraz by snad byl vhodnější pro menší, či dokonce nově vznikající firmy, které by se této sedmičce chtěly postavit svými investicemi, produkty a službami. Či lépe řečeno, které by dokázaly nabídnout něco lepšího.

Zatím je ale tento technologický cyklus hodně atypický v tom, že v jeho čele nestojí nové společnosti. Ale ty, které na startovní čáře stály už před dlouhou řadou let. Na jednu stranu to může být vysvědčení jejich neutuchající schopnosti inovovat, na stranu druhou to může něco říkat o vývoji tržní síly, o monopolizaci a podobných tématech. Následující graf pak ukazuje vývoj cen Mety, Amazonu, Applu, Microsoftu, Tesly a NVIDIA za poslední dva roky a srovnává jej s celým indexem a zbytkem trhu:

okok
Zdroj: X

Pokud si tedy za zajímavé časové období vybereme zrovna poslední dva roky, není náskok sedmičky zase tak velký. Za poslední rok si sice připsala mnohem vyšší zisky, ale předtím zase vyšší ztráty než zbytek trhu. Bylo to jednak připisováno rostoucím sazbám a také určitou nejistotu ohledně vývoje nákladů, investic a někde i strategického zaměření (Merta). Ovšem jak tu občas připomínám, ceny akcií mohou být zavádějící podobně, jako třeba ceny pečiva – pokud je chceme porovnávat, je lepší porovnávat ceny za gram. U akcií tak obvykle porovnáváme ceny relativně k ziskům očekávaným pro následujících 12 měsíců. A toto PE uvedené sedmičky spolu s PE (zbytku) trhy vypadá dlouhodobě následovně:



kok
Zdroj: X

Když tak akcie sedmičky v roce 2022 korigovaly asi o 40 %, jejich PE se snížilo z cca 37 na 24. Tedy asi o 36 %. Jinak řečeno, šlo dominantně o valuační věc, zisky se snížily ve srovnání s PE jen minimálně. Nyní jsou ceny sedmičky nad úrovní z konce roku 2021, ale jejich PE je „jen“ na 30. Což je stále něco nad nejvyšším bodem před turbulencemi roku 2020 a po něm. A samozřejmě vysoko nad standardem období před rokem 2020.

Bezrizikové výnosy jsou přitom nyní výrazně výše a růstové akcie by na jejich růst měly být obecně citlivější, než akcie nerůstové. Jejich cash flow je totiž svým pomyslným těžištěm posunuto více do budoucna. A tudíž jeho současná hodnota reaguje citlivěji na změny diskontní sazby. To dohromady ukazuje, jak mohutně se zvýšila růstová očekávání u sedmičky. A druhý graf také připomíná, že ani trh bez této skupiny výjimečných není z historického hlediska nijak levný. I on se navzdory vyšším sazbám obchoduje na úrovních před rokem 2020 extrémních.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688