Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.02.2024 09:10:00

Létající elektrotaxíky letos realitou? - Víkendář (video)

Společnost Archer Aviation, která se zaměřuje na vývoj létajících taxíků, ohlásila podle Yahoo Finance spolupráci s NASA. Ředitel firmy Adam Goldstein k tomu uvedl, že NASA byla první organizací, která zkoumala možnost využití elektromotorů pro letectví. Zmíněná spolupráce pak bude zaměřena zejména na dosažení „extrémní bezpečnosti“ elektrických létajících strojů.

Podle experta bude centrem zmíněné spolupráce především technologie baterií. Cílem je přitom i jejich využití ve vesmíru. Elektrické létající stroje s vertikálním vzletem a přistáním by pak měly mít „obrovský potenciál právě v oblasti taxislužby“. Ředitel dodal, že „je těžké odhadnout, jaký přesně je, ale všichni se shodují, že je velký.“ Stroje jeho firmy přitom mají dolet asi 100 mil. Využití je přitom všestrannější než pouze u přepravy osob. Ta má navíc sama o sobě z hlediska velikosti trhu „hodnotu bilionů dolarů“. Expandovat pak lze i do přepravy zboží.

Goldstein uvedl, že jeho firma například spolupracuje s leteckou společností United Airlines a cílem je poskytování dopravních služeb z letišť do center velkých měst. Ředitel konkrétně zmínil New York, kde by jeho firma měla podle plánů přepravovat klienty z letiště na Manhattan a využívat k tomu již existující heliporty. Těch je podle experta ve městech na tisíce a jeho firma tak může využívat tuto infrastrukturu ke své expanzi.

Goldstein také uvedl, že jeho společnost se nachází ve finální fázi procesu certifikace, který by měl být dokončen v letošním roce. Své služby by tak měla nabízet již v roce příštím. Mezinárodní expanze by měla přijít v roce 2026. Regulátorem je přitom americká The Federal Aviation Administration a ředitel uvedl, že pro jeho společnost nyní pracuje bývalý přední představitel FAA, který má za sebou desetiletí zkušeností z oblasti bezpečnosti letecké dopravy. Jeho práce by tak měla pomoci k expanzi a masovému rozšíření popsaných služeb.

O Archer Aviation informuje rovněž Bloomberg, včetně následujícího obrázku jednoho ze strojů firmy:

ddd

Vrtule stroje jsou poháněny elektromotory tak, že stroj je schopen vertikálního pohybu. Přední vrtule jsou pak schopny sklopení takovým způsobem, že po vzlétnutí pohánějí stroj směrem dopředu. V něm jsou čtyři sedadla pro cestující a jedno pro pilota. Podle zástupců firmy jsou přitom čtyři cestující optimální z hlediska efektivity a nákladů.

Zdroj: Yahoo Finance, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688