Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.02.2024 06:01:02

Pražská burza v lednu posílila nejsilněji od července, když ztratil jen ČEZ. Únor bude o výsledcích – s reportem přijde 6 firem


Pražská burza se v polovině ledna ocitla na téměř 2letých maximech, když se index PX intradenně vyšplhal na 1 463 bodů. Po následném oddychu se index přeci jen začal k vyšším úrovním vracet. Nakonec leden zakončil u 1 453 bodů, tedy si v úvodním měsíci roku polepšil o 2,75 %. V růstu tak pokračoval již pátý měsíc v řadě (navíc v porovnání nejsilněji), což je nejdelší pozitivní šňůra od konce roku 2021. Tehdy index PX dokázal růst rekordních 6 měsíců.

Leden mohl být ještě pozitivnější, nebýt akcií ČEZ, které z indexu PX jako jediné ztratily. Zatímco se loni staly lídrem, v úvodu letošního roku jim tak naopak patří pozice nejztrátovější emise navíc s výrazným více než 9% ústupem. Závěr měsíce je zastihl na nových ročních minimech, když přišly nové zprávy ohledně tendru na dostavbu jaderných zdrojů, potažmo znovu se pootevřely dvířka ohledně nejasné budoucnosti titulu na pražské burze (více zde). Každopádně ústředním motivem posledních týdnů byly pro titul značně klesající ceny elektřiny, které zásadně promlouvají do hospodaření společnosti.


Titul jako by si chtěl prohodit vývoj s akciemi PHOTON ENERGY, které byly loni naopak nejztrátovější. V lednu jim totiž naopak patří první příčka. Svou vahou však pražskou burzu v úvodu roku podpořily především finanční tituly v čele s výkonnostně druhou ERSTE. Titul se v domovské Vídni po téměř 2letech ocitl zpět u další výrazné technické hranice 40 EUR. U nás jej navíc v přepočtu v posledních měsících v přepočtu podporuje oslabující koruna. K EUR se již i na 10 haléřů přiblížila hranici 25 , kde se naposledy obchodovala v květnu 2022. Každopádně vysoká cena akcií ERSTE jako by odrazovala v nákupech i samotnou banku, která zhruba od poloviny prosince minimalizovala odkupy vlastních akcií. Posledně zveřejněná data ukázala, že v uplynulém týdnu banka denně kupovala stabilních jen 1 500 vlastních akcií. Dosud tak v souhrnu získala přes 8,16 mil. akcií, resp. téměř 1,9 %. Ze schváleného programu za 300 mil. EUR tak zatím zrealizovala „jen“ přes 271 mil. EUR. Druhý rakouský titul VIG se v lednu pokoušel vyrovnávat loňská potažmo dlouhodobá maxima. Konec měsíce však zisky omezil.

Index PX každopádně výkonnostně překonaly zbylé dva finanční tituly. Akcie KB se pokoušely navázat na prosincový růst a téměř vyrovnávat loňská dubnová maxima před dividendou. Konkurenční akcie MONETA pak dokonce začaly vytvářet nová historická maxima, ve středu je posunuly na rekordních 99 . Banku tak trh aktuálně oceňuje již na více než 50,5 mld. . K bance u regulátora přistálo ke konci měsíce vlastně poměrně rozporuplné hlášení. Americká banka Goldman Sachs totiž nahlásila k 25. lednu pokles hlasovacích práv na celkových 0,99 %. Uvedla, že předtím ovládala 1 %. Při pohledu zpět však přitom neměla být již téměř 2 roky kvalifikovaným, tedy minimálně procentním, akcionářem. Její poslední hlášení z května 2021 totiž udávalo pokles z předcházejících 2,97 % pod procentní hranici, resp. na „jen“ 0,9 %. V mezičase zkrátka žádné hlášení o navýšení podílu ČNB nepodala…

Za zmínku jistě stojí akcie COLT, které se po oznámených akvizicích na konci roku dostaly pod prodejní tlak. Obchodovaly se až nejníže od srpna 2022. Leden však přinesl změnu pohledu investorů, resp. naopak nejvyšší ceny od května téhož roku. O část zisků však akcie COLT v druhé polovině měsíce přišly. V úterý firma zveřejní návrhy usnesení mimořádné valné hromady, tedy například bližší informace o navýšení základního jmění v souvislosti s akvizicí Sellier & Bellot. Akcie GEN DIGITAL pak v domovských USA vystoupaly na nejvyšší úrovně od fúze s Avastem. Investoři jistě vedle hospodářských výsledků jistě vyhlíží i pravidelnou čtvrtletní únorovou dividendu, potažmo možná spekulují na její navýšení.  

K lednovému vývoji na pražské burze nutno zmínit také vývoj akcií PRIMOCO, které loni již druhým rokem v řadě výkonnostně pražskou burzu ovládly. Úvod roku naznačuje, jako by tak chtěly učinit i letos. Zájem investorů v souvislosti také s přechodem titulu na prestižní Prime Market vyhnal cenu až na 1 280 . Měsíc nakonec zakončily na 1 230 , tedy i tak za leden kurzově zhodnotily o výrazných 39 %.

Závěrem možno zmínit, že únor statisticky bývá na pražské burze vývojově neurčitým měsícem. Investoři sice již také začínají vyhlížet jaro, a tedy každoroční start obvykle štědré dividendové sezóny, nicméně výjimkou nejsou i výraznější poklesy. Loni byl únor vůbec třetím nejvýraznějším měsícem z hlediska pohybu pražské burzy. Měřeno indexem PX si tentokrát připsala dokonce 6,32 %. Aktuálně má však za sebou již v úvodu zmiňovanou dlouhou růstovou šňůru, podobně jako i zahraniční trhy. Obecně, oddych na trzích by tak nebyl letos překvapením.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688