Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.01.2024 11:15:29

Vliv akcií ČEZ klesl na rekordní až 4. místo. I přes jejich propad pražská burza v týdnu přidala


Pražská burza díky vývoji v druhé polovině týdne nakonec dokázala posílit. Druhý týden v řadě vlastně následovala dění na zahraničních trzích. Index PX si připsal 0,36 %, když těsná nadpoloviční většina emisí z indexu si polepšila. Svou pozitivní roli sehrály primárně finanční tituly. Každopádně se přepisovaly historické tabulky. 

Tedy co se týče například nových historických maxim na akciích banky MONETA. Po proražení dosavadní „stopky“ z poslední doby na 95,50 , zamířily ve středu solidně výše. Nová historická závěrečná maxima ze čtvrtka činí 98,20 . Ještě více však pražskou burzurůstu svou vahou podpořily konkurenční akcie ERSTE, když si navíc nakonec polepšily ještě o něco více. V domovské Vídni se dokázaly dostat v reportech k opakovaně zmiňované technické hranici u 40 EUR. Tedy na nová téměř 2letá maxima. Rovněž bez nových zpráv se dařilo i druhému rakouskému titulu VIG. Oproti předchozím týdnům klidnější obchodování předváděly akcie KB. Snížila se u nich i likvidita, přesto v týdnu zůstaly druhou nejobchodovanější emisí.

 

Nejvíce si v týdnu z pravidelně sledovaných emisí polepšily mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, přestože všechny zisky neudržely. Navíc podobně jako již předcházející pátek u nás nakonec zakončily oproti domovské Wall Street poměrně výrazně níže. Jako již toto pondělí budou mít v úvodu týdne prostor dobíhat pozitivní vývoj z USA. Investoři evidentně spekulují na pozitivní hospodářské výsledky, nicméně by po nich mohlo dojít na konci týdne na vybírání zisků v rámci přísloví „Buy the rumour, sell the news“. Každopádně v týdnu světově největší investiční skupina BlackRock v regulatorním hlášení informovala o svém podílu ve firmě ke konci roku 2023. Oproti posledním údajům z loňského května vlastně nevýrazně podíl snížila z 9,7 % na 9,4 %, resp. prodala cca 1,7 mil. akcií GEN DIGITAL.

Vybírání zisků po prosincovém přechodu na Prime Market vlastně pokračovalo na akciích GEVORKYAN. Při poklesech opakovaně ukazovaly stopku na 258 . Možno rovnou zmínit, že firmu na Prime Market budou již od pondělí následovat akcie PRIMOCO. Přestože o záměru firmy se vědělo delší dobu, samotné oznámení konkrétního brzkého termínu spustilo novou nákupní vlnu. Akcie PRIMOCO začaly vytvářet nová historická maxima. Po proražení 995 během třech seancí přidaly v týdnu téměř 20 % na závěrečných 1 180 . Trh nově výrobce bezpilotních letounů oceňuje na více než 5,5 mld. .

akciím KOFOLA se vázala nová firemní zpráva o další akvizici. Za nezveřejněných podmínek získala 49% podíl v rodinné firmě MIXA VENDING provozující prodejní automaty. Díky 3leté opci může firmu v budoucnu plně ovládnout. Společnost COLT pak oznámila svolání distanční valné hromady, která má posvětit navýšení kapitálu za účelem vydání nových akcií v souvislosti s akvizicí Sellier & Bellot.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ se stal druhý týden v řadě vůbec nejztrátovějším z indexu PX.  Ocitl se tak rázem již na ročních minimech, když investoři poměrně logicky dále reagovali na pokles cen elektřiny. Kontrakt pro příští rok se již přibližoval hranici 80 EUR/MWh, když ještě před měsícem se obchodoval nad hranicí 100 EUR. Pro rok 2026 je u úrovně 75 EUR/MWh. Uklidnění na trhu je vidět cenově i na nejbližších kvartálních kontraktech. Pro následující čtvrtletí cena spadla dokonce již k 65 EUR/MWh, pro 3. čtvrtletí „jen“ pod 75 EUR. Pro porovnání poslední údaje zveřejněné společností ČEZ zmiňovaly, že za loňský rok by průměrná realizační cena produkce firmy měla dosáhnout min. 124 EUR/MWh. K 30.9.2023 pak měl ČEZ pro letošní rok zajištěný prodej 35,5 % produkce ještě za průměrnou cenu 130 EUR/MWh, pro příští rok 22 % za 127 EUR. Zmiňovaný vývoj cen elektřiny tak nyní přináší očekávání podstatně nižších budoucích příjmů, potažmo zisků energetické firmy, než se ještě před pár měsíci dalo predikovat. Mění se tak i pohledy analytiků. Morgan Stanley dále snížila svou cílovou cenu pro titul z 830 na 770 , Santander Biuro Maklerskie pak z 738 dokonce jen na 641 . V nadcházejícím týdnu se jinak budou očekávat zprávy ohledně GasNet, kde měly být údajně podány cenové nabídky na nabízený podíl v plynárenské síti.

Akcie ČEZ každopádně vlastně dále nyní ztrácejí svou pozici hlavního titulu pražské burzy. V kontextu i růstu finančních titulů z posledních týdnů se totiž jejich váha v indexu PX dostala již pod 16,8 %. Vedle akcií ERSTE (21,07 %), KB (20,78 %) je překonaly již i váhově dále na nové rekordy posilující akcie MONETA s 16,88 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688