Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.01.2024 16:45:03

Týden na akciových trzích: Evropský index hrál tento týden prim, Praha nijak neoslnila - Komentář

HDP z USA překvapil svým růstem, ale i téměř všechna ostatní data z USA byla lepší, než se čekalo. ECB sazby nezměnila a doprovodný komentář vyzníval spíše holubičím dojmem. Sledované indexy PMI byly v USA lepší, v Evropě naopak smíšené. Ostatní indikátory sentimentu byly však v Evropě horší (IFO index).

Kromě makrodat pokračuje výsledková sezóna. V USA zveřejněná čísla vesměs potěšila. V Evropě je celý kolotoč zveřejnění kvartálních výsledků zatím na samotném začátku.

Pražská burza

Týdenní výkon

Pražská burza, respektive její hlavní index PX, tento týden mírně rostla (+0,36 % t/t, 1 447,36 b.).

Nad vodou ji udržely společnosti z finančního sektoru. Nejlepší z nich byla Erste Group (+2,67 % t/t, 988,20 CZK), ta téměř překonala magickou úroveň 1 000 CZK. Její akcie rostou již sedmým dnem v řadě a v týdenním vyjádření je to šestý růstový týden v řadě. Přes dvě procenta se dostala ještě Moneta (+2,41 % t/t, 97,70 CZK), která zase jistě kráčí k metě 100 CZK a pojišťovna VIG (+2,08 % t/t, 664 CZK). S růstem +0,40 % t/t (746 CZK) se neztratila ani Komerční banka. V plusu skončil ještě Philip Morris (+0,25 % t/t, 16 040 CZK).

Poslední tři týdny klesá cena akcií ČEZu. Tento týden odevzdal 4,67 % (877 CZK) a stal se nejhorší titulem týdne. Čtyři dny v týdnu klesal. V těsném závěsu ho následoval Colt. Bez podstatnějších zpráv si za týden zaznamenal -4,03 % t/t (572 CZK). Ztratily také Kofola (-1,44 % t/t, 273 CZK) a Gevorkyan (-0,74 % t/t, 268 CZK).

Dnešní výkon

PX index si dnes nevybral ani jeden směr a celý den se obchodoval kolem rovnovážné úrovně. Nakonec skončil lehce slabší (-0,20 %, 1 447,36 b.).

Nejvýkonnější akcií se stal dnes Gevorkyan (+3,88 %, 268 CZK), nicméně za malého objemu. Zmínil bych ještě VIG s posílením o +0,61 % (664 CZK). U ostatních růstových akcií byla změna spíše jen kosmetická.

Nejhorší byl dnes Colt (-2,72 %, 572 CZK). ČEZ (-0,68 %, 877 CZK) dnes zaznamenal mírnou ztrátu ve srovnání s ostatními dny tohoto týdne. Přes procento odepsala také Kofola (-1,09 %, 273 CZK) a půl procenta ztratila Moneta (-0,51 %, 97,70 CZK).

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a jednotlivých akcií je v příloze.

Akciový trh v USA, měřený indexem S&P500 od začátku týdne jen rostl. Od pondělí do čtvrtka přidal +1,12 % (4 894,16 b.). V každém z těchto dnů stanovil nový historický rekord. Dnes začala obchodní seance kolem nuly bez jasného směru. Pokud by skončil v plusu i dnes, byl by to sedmý růstový den v řadě a samozřejmě nové maximum. Za celý týden by mohl být růst asi +1 %. To by znamenalo třetí růstový týden v řadě.

Evropský index STOXX Europe 600 otevřel dnešní obchodování silnější a celý den rostl. Kromě úterý zaznamenal jen rostoucí seance. Krátce před koncem dnešního obchodování je stále v plusu a silnější o +1,04 % (483,54 b.). od začátku roku pravidelně střídá růstové a klesající týdny. Tentokrát si za celý týden připíše velmi slušných přes +3 %, s největší pravděpodobností jeden z nejlepších výkonů tohoto týdne.

Podstatné kurzotvorné zprávy

Kvartální výsledky reportovalo množství společností např. Netflix (lepší), Tesla (horší) IBM (lepší), Intel (horší), ASML (lepší), 3M (horší).

Co se dá čekat příští týden?

V USA je výsledková sezóna v plném proudu, u nás začne až příští týden. V pátek 2. února představí svá čísla Moneta. Naše odhady si můžete přečíst zde: https://bit.ly/Moneta_e4Q23_. očekáváme, že Moneta splní své celoroční cíle.

Od pondělí 29. ledna se začne na pražském hlavním trhu obchodovat společnost Primoco UAV. Na Prime Market přejde z trhu Start.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688