Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  26.01.2024 07:13:43

Americké úroky mohou být sníženy dříve než evropské (video)

Americké úroky mohou být sníženy dříve než evropské

Jan Berka
07:13 26. ledna 2024

Klíčové body

  • ECB ponechala sazby beze změny, explicitního vymezení se proti tržnímu výhledu brzkého snížení sazeb jsme se nedočkali.
  • Data potvrdila dobrou kondici americké ekonomiky, včetně posunu inflace směrem k inflačnímu cíli.
  • Fed by mohl snížit sazby už v dubnu, u ECB pracujeme s červnovým termínem.
_NZ79221 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Evropská i americká výnosová křivka má za sebou býčí napřímení. V Evropě k většímu poklesu výnosů středních splatností oproti těm nejdelším přispěla ECB, v USA pak data o inflaci. Trhy stále sází na to, že by evropské i americké sazby mohly klesnout ještě v první polovině letošního roku. Fed by se přitom mohl dostat k akci jako první, ještě před ECB.

Evropská centrální banka ponechala dle očekávání sazby beze změny. Guvernérka Lagardeová zopakovala, že debaty o snížení úroků jsou předčasné. Upozornila na trvající rizika ekonomického výhledu, která jsou z krátkodobého hlediska nakloněna směrem dolů. Zdůraznila, že centrální banka bude v rámci rozhodování pečlivě sledovat vývoj inflace, předavším ze začátku roku, a samozřejmě i vývoj mezd. K těm bude mít ECB data k dispozici až v dubnu, což by odpovídalo načasování prvního snížení úroků na červnovém zasedání. Ostatně i sama Lagardeová už v Davosu uvedla, že tento krok se zdá být možný během letošního léta.

Šéfka Rady guvernérů ECB se nikterak explicitně nevymezila vůči očekáváním pracujícím s brzkým snížením sazeb. Toto vymezení bylo jedním z předních tržních konsensů před lednovým zasedáním. Jeho absence tak ponechala prostor pro spekulace o možné dřívější změně úroků, což se projevilo v poklesu evropských výnosů středních splatností. Například výnosy dvouletého německého dluhopisu klesly o více než deset bodů, zatímco pokles u desetileté splatnosti dosáhl jednociferných hodnot.

V základním scénáři očekáváme, že ECB doručí první snížení sazeb na červnovém zasedání. Tržní výhled pracuje s více než 50% pravděpodobností se snížením sazeb už v dubnu. Tomu odpovídá úprava o zhruba 15 bazických bodů. K tomu, aby banka doručila snížení už na dubnovém zasedání, by byl potřeba nad očekávání větší pokles inflace, který by sehrál roli už v březnové prognóze. Tehdy by ECB mohla jednat i přesto, že by neměla k dispozici kompletní data o vývoji evropských mezd. My se v tomto směru přikláníme více k variantě pozice za křivkou, což odpovídá červnovému zasedání a červnové prognóze pracující s nejnovějšími daty z evropského trhu práce.

Záznam online komentáře k rozhodnutí ECB, který vznikl ve spolupráci se společností XTB

Napřímení americké výnosové křivky souviselo s daty o růstu ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Trh očekával, že americké HDP tehdy vzrostlo ročním tempem 2 %. Výsledek však překvapil nahoru a ukázal růst o 3,3 %. To by samo o sobě mělo vést k růstu výnosů, trh si však všiml výsledku jádrového indexu výdajů na osobní spotřebu, který již druhý kvartál po sobě skončil na 2 % mezikvartálně. Vzhledem k tomu, že jde o Fedem preferovanou verzi inflace, pro trh šlo o signál možného brzkého snížení sazeb.

Nepředpokládáme, že by Fed snížil sazby již v březnu. Trh s březnovým snížení sazeb o čtvrt procentního bodu pracuje se zhruba 50% pravděpodobností. To považujeme za stále nízké číslo k tomu, abychom tuto predikci mohli označit za plné zacenění úrokového cutu. Ten by podle nás mohl Fed doručit na květnovém zasedání. Bude to však podmíněno pokračujícím poklesem celkové, a především jádrové inflace. Celkově by americká centrální banka mohla letos snížit úroky alespoň o procentního bod. A nevylučujeme, že by v tomto ohledu mohla být aktivnější než její evropská kolegyně.

Z dalších událostí tohoto týdne můžeme zmínit Fed, který oznámil, že neprodlouží program dodávky likvidity Bank Term Funding Program (BTFP). Ten tak bude ukončen dle plánu k 11. březnu. Ještě předtím centrální banka upravila sazbu programu. Z původní roční OIS sazby + 10 bazických bodů nesmí nová sazba klesnout pod úroveň sazby z rezervních účtů. Z předchozích 4,88 % se tak sazba dodávky likvidity oproti kolaterálu za par zvedne na 5,4 %. Fed tak učinil proto, aby sazba programu odpovídala jeho účelu a zároveň aktuálnímu úrokovému prostředí.

Dá se předpokládat, že pokud by Fed sazbu BTFP nezvýšil, banky by těsně před deadlinem programu hromadně nabíraly další likviditu. Zvýšení sazby by však mohlo některé odradit. Zároveň můžeme říct, že neprodloužení BTFP by se dalo chápat i jako součást snahy centrální banky destigmatizovat program diskontního okna. Vedle toho je k dispozici i trvalá repo facilita. U obou programů je aktuální sazba 5,5 %, tedy vyšší než co do 11. března nabízí Fed. Neprodloužení programu BTFP by rovněž mohlo přispět k první úpravě programu kvantitativního utahování, která by odstartovala jeho pozvolné omezování vedoucí až k úplnému ukončení. V tomto ohledu má však Fed podle nás ještě dost času.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0836 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,52 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0829 do 1,0936 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,73 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,82 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,67 až 24,81 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,61 do 22,87 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView, XTB

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688