Martin Fejfárek (FFK Legal)
Zákony a právo  |  25.01.2024 12:00:00

5 + 1 rad pro začínající jednatele (25.1.2024)

Zakládáte společnost s ručením omezeným a máte v plánu být zároveň jejím jednatelem? Případně jste již jednatelem existující s.r.o.? V tomto článku vám přinášíme 5+1 rad, na co si dát pozor při zastávání této funkce.

 

Jednatel je výkonným orgánem společnosti s ručením omezeným. Má vnitřní, vnější a zbytkovou působnost. Co tato odborná terminologie znamená v praxi? Předně, jednatel rozhoduje o obchodním vedení společnosti (působí směrem dovnitř), zastupuje společnost ve všech věcech navenek (působí směrem ven) a jedná v těch věcech, které nenáleží jiným orgánům společnosti (zbytková působnost).  

Při výkonu této rozsáhlé působnosti má jednatel řadu práv, ale současně – a to je důležité nezapomenout – i povinností.  

Rada č. 1 – uzavřete smlouvu o výkonu funkce  

Nemá-li jednatel se společností uzavřenou a schválenou smlouvu o výkonu funkce, řídí se jejich vzájemná práva a povinnosti jen zákonem. Mimo jiné to znamená, že funkci jednatele vykonáváte bezplatně, nenáleží vám odměna. Při sjednání smlouvy o výkonu funkce máte možnost upravit vybraná práva a povinnosti nad rámec zákona, zejména přesněji stanovit podmínky, za jakých budete funkci jednatele vykonávat a jaké k tomu budete mít prostředky (vč. věcí jako je automobil nebo počítač). Smlouvu následně musí schválit valná hromada, jinak nenabude účinnosti a případná zasmluvněná odměna by byla vyplácena protiprávně.  

Rada č. 2 – vytvořte tzv. bezpečný přístav  

Jednat s péčí řádného hospodáře je jednou ze základních povinností jednatele. Péčí řádného hospodáře v praxi rozumíme výkon funkce s nezbytnou loajalitou ke společnosti, ale předně s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Povinnost jednat s potřebnými znalostmi však neznamená, že by jednatel musel rozumět všemu. Jednatel musí být schopen identifikovat vlastní případné nedostatky v odbornosti a zajistit si odbornou pomoc a rady od osoby, která potřebné znalosti má.  

Pečlivě a s potřebnými znalostmi jedná také jednatel, který jednal řádným postupem a v dobré víře ve své schopnosti, ačkoliv se výsledek nemusel povést. Účelem tohoto pravidla je poskytnout jednateli tzv. bezpečný přístav (safe harbour), kdy jednatel nemůže být sankcionován za případnou újmu, pokud dodržel správný postup při přijímání podnikatelského rozhodnutí. Jednatelé jsou tak odpovědni za řádný postup, ne za jeho výsledek.  

Rada č. 3 – nechte se pojistit  

Pokud by přeci jen nedopatřením došlo z vaší strany k porušení povinností, může vás zachránit pojištění odpovědnosti kryjící případnou povinnost k náhradě újmy způsobené společnosti. Takový druh pojištění se běžně nazývá D&O pojištění (pojištění odpovědnosti členů orgánů) a samotný rozsah krytí detailně určují pojistné podmínky jednotlivých pojistitelů.  

V případech D&O pojištění je pojistníkem typicky sama společnost (ta současně platí i pojistné). Smlouvu s pojišťovnou tedy nebudete uzavírat vy, ale společnost, jejímž jste jednatelem. Pokud ve společnosti není uzavření D&O pojištění běžnou praxí, pokuste se si jeho uzavření se společností vyjednat.  

V současné době již je D&O pojištění běžným produktem na pojišťovacím trhu. Výše pojistného se odvíjí od druhu činnosti společnosti, výše rizika, vybrané pojistné částky a dalších faktorů.  

Rada č. 4 – oznamujte hrozící střet zájmů  

V momentě, kdy se dozvíte o možném střetu vlastních zájmů nebo zájmů osob blízkých se zájmy společnosti, jste jako jednatel povinen o tom informovat případné další jednatele a dozorčí radu (pokud je zřízena), jinak valnou hromadu. Případem střetu zájmů může být např. situace, kdy se některý z vašich příbuzných chce v tendru ucházet o stejnou zakázku, o kterou má zájem společnost, jejímž jste jednatelem.

Povinnost informovat valnou hromadu odpadá, pokud je jednatel zároveň jediným společníkem, tedy sám vykonává působnost valné hromady. Situace, kdy společnost s ručením omezeným nemá zřízenou dozorčí radu, a přitom je jednatel zároveň jediným společníkem, není zákonem výslovně upravena. Převažuje názor, že v takovém případě informační povinnost neplatí.  

Po splnění informační povinnosti může být jednateli výkon funkce na vymezenou dobu pozastaven. Současně nadále platí, že jako jednatel máte povinnost jednat v zájmu obchodní korporace a vaše osobní zájmy musí jít stranou. To platí obdobně pro možný střet zájmů osob vám blízkých (příbuzný, manžel, registrovaný partner apod.) nebo osob ovlivněných nebo ovládaných.

Rada č. 5 – oznamte úmysl uzavřít smlouvu se společností  

Pokud chcete s obchodní korporací uzavřít smlouvu, máte opět povinnost informovat případné ostatní jednatele a dozorčí radu (pokud je zřízena), jinak valnou hromadu. Zároveň máte povinnost sdělit, za jakých podmínek má být smlouva uzavřena. Valná hromada je přitom oprávněna uzavření smlouvy zakázat. 

Situace, kdy společnost s ručením nemá zřízenu dozorčí radu a jednatel je zároveň jediným společníkem, obdobně jako při oznamování hrozícího střetu zájmů, není zákonem výslovně upravena. Opět se přepokládá, že za takových podmínek informační povinnost odpadá.  

Stejné pravidlo platí, má-li společnost zajistit nebo utvrdit jednatelův dluh či se stát jeho spoludlužníkem.

Výjimku představují smlouvy uzavírané v rámci běžného obchodního styku. Jaké smlouvy pod tento pojem spadají nelze zobecnit, je třeba vždy vycházet z konkrétních okolností s přihlédnutím k účelu, který informační povinnost sleduje. Vzhledem k obtížnosti vymezení smluv, které spadají do běžného obchodního styku, lze při nejistotě doporučit úmysl smlouvu uzavřít spíše oznámit než naopak.  

Rada č. 6 – pozor na vedení účetnictví  

Jako jednatel odpovídáte za řádné vedení účetnictví, vč. zpracování účetní uzávěrky. Pokud oblast účetnictví není vaší parketou nebo jen zkrátka nechcete vedení účetnictví vykonávat osobně, můžete v souladu s péčí řádného hospodáře vybrat kvalifikovanou osobu (účetní), která tak bude činit za vás.   

Tímto přenesením povinnosti však vaše odpovědnost jako jednatele nekončí, jelikož budete odpovídat za výběr takové osoby. Současně je vaší povinnosti vytvořit předpoklady pro řádný výkon takto svěřené činnosti. Vámi zvolenou osobu jste taktéž povinen účinně kontrolovat. Za odbornou stránku vedení účetnictví však odpovídá tato osoba sama a pokud byla řádně vybrána, neměla by jít její případná pochybení k vaší právní odpovědnosti.

FFK Legal

FFK Legal je inovativní advokátní kancelář, která se zaměřuje na každodenní i specializované poradenství, zejména v oblasti nemovitostí, stavebnictví, zdravotnictví a e-commerce.
Její řešení jsou založená na znalosti klienta a zasazená do souvislostí. Řídí se totiž zásadou, že připravit právní řešení bez souvislostí je stejné jako obléknout se, aniž byste věděli, jestli je venku –20 nebo +30 stupňů. Můžete vyladit detaily, ale je velká pravděpodobnost, že výsledek nebude fungovat.

Více informací najdete na: www.ffk-legal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688