Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.01.2024 14:11:00

Od první vlny rozvoje umělé inteligence přejdeme ke druhé. Do popředí půjdou firmy, o kterých jsme nikdy neslyšeli (Nomad Data) (video)

Ředitel společnosti Nomad Data Brad Schneider hovořil na Yahoo Finance o vývoji v oblasti umělé inteligence. Ta se podle něj učí na obrovských objemech dat, která jsou do značné míry představována texty v médiích, jakými je třeba právě Yahoo. Taková média nyní tudíž začínají svůj obsah poskytovat k tomuto účelu v rámci licencí. Na něm se pak budou učit ty největší a nejobecnější modely. Dá se to považovat za první vlnu, po které přijde druhá.

Druhou vlnou bude rozvoj specifických modelů, které k tomu budou potřebovat specifická data a informace. To bude v praxi znamenat ještě větší poptávku po nich. Schneider přitom míní, že nyní se ohledně umělé inteligence hovoří zejména o velkých společnostech typu Microsoft, ale největší pokrok nakonec přijde ze strany firem, „o kterých jsme zatím nikdy neslyšeli.“ Tedy od firem, které budou schopny inovovat mnohem rychleji než firmy velké a budou k tomu používat nástroje spojené s umělou inteligencí.

Microsoft a podobné společnosti prodávají „infrastrukturu“ a jejich velikost znamená, že se nezaměřují na produkty a služby, které mají potenciál v řádu milionů dolarů. To bude doménou menších firem, které na rozdíl od těch velkých „neprodávají každému“, ale specializují se. Na Yahoo k tomu dodali, že nyní o využívání umělé inteligence uvažuje každá společnost a expert uvedl, že právě menší firmy půjdou cestou diferenciace a bude o nich stále více slyšet.

Schneider řekl, že pro firmy je dnes mnohem jednodušší využít již existující model. Například GPT modely jsou podle něj extrémně výkonné a společnosti, které jej využívají, jsou schopny přijít na trh s novým produktem velmi rychle. A následně „testovat, zda po něm existuje poptávka.“ V této fázi určitě nechtějí investovat do vlastních modelů i proto, že potřebná data jsou vzácná a jejich získávání může souviset také se složitými právnickými procesy.

Fred Havemeyer ze společnosti Macquarie na Yahoo Finance uvedl, že v letošním roce podle něj firmy výrazně zvýší výdaje a investice do umělé inteligence. V roce minulém totiž převážně hodnotily, kterým směrem se vydat a jakou strategii zvolit. Letos začne její naplňování. Podle experta ale nepůjde o skok a nedá se ani čekat, že by umělá inteligence začala prudce zvedat výsledky firem jako Microsoft. Půjde spíše o postupný proces, přestože už nyní je zřejmé, že umělá inteligence má reálné přínosy.

K Microsoftu expert uvedl, že podle jeho očekávání se Microsoft Copilot projeví na jeho tržbách výrazně až ve fiskálním roce 2026. Tržby by se díky tomuto produktu mohly nakonec zvednout asi o 9 miliard dolarů. To by mělo znamenat růst zisků na akcii přibližně o 49 centů.

Zdroj: Yahoo Finance

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688