Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  23.01.2024 07:45:31

Bank of Japan věří v dosažení inflačního cíle. Prognóza stále není stoprocentní

Bank of Japan věří v dosažení inflačního cíle. Prognóza stále není stoprocentní

Jan Berka
07:45 23. ledna 2024
Zdroj: Depositphotos

Sázky na to, že Bank of Japan upraví měnovou politiku na svém lednovém zasedání, nevyšly. Nešlo sice o tržní konsensus, avšak malá část trhu na to spekulovat mohla. Vidíme to u vývoje japonského jenu, který krátce oslabil k 148,50 za dolar. Kurz ztráty následně smazal, což spíše než s doprovodným komentářem Bank of Japan souviselo s plošně oslabujícím dolarem.

Japonská centrální banka hodnotí rizika ekonomického růstu a inflace jako vyrovnaná. Nejistota však zůstává vysoká. Nadále předpokládá, že do konce prognózovaného horizontu bude udržitelně dosaženo inflace na úrovni cíle. Při pohledu na aktualizovanou prognózu to však stále není to, co by jen potřeboval k většímu zpevnění.

Bank of Japan revidovala výhled celkové inflace ve fiskálním roce 2024 z 2,8 % na 2,4 %. Zmiňuje odeznívající efekty vyšších dovozních cen a vládních opatření. Revidován byl i výhled pro fiskální rok 2025, avšak směrem vzhůru z 1,7 % na 1,8 %. Jádrová inflace zůstává pro oba roky na 1,9 %, jak stálo už v říjnovém výhledu.

Právě výhled jádrové inflace těsně pod 2 % je chybějícím prvkem silnějšího jenu. Minimálně s ohledem na možné sázky na zvýšení sazeb na příštím, tj. březnovém zasedání. Z tiskové konference guvernéra Uedy však jasně vyplynulo, že pravděpodobnost vyplnění scénáře udržitelného dosažení inflačního cíle postupně roste. A bude to tak i nadále, pokud se vývoj udrží prognózy centrální banky, jako tomu bylo doposud, uvedl guvernér.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

Další prognóza bude zveřejněna v dubnu. Tedy v době, kdy by Bank of Japan měla mít alespoň nějakou představu o letošním růstu mezd, o němž se rozhodne během února a března. Jakmile by usoudila, že inflační tlaky potvrzují jádrovou inflaci udržitelně na 2 % na měnověpolitickém horizontu, a uvedla to v prognóze, šlo by o možný argument k prvnímu zvýšení sazeb od roku 2006. Samozřejmě bude záležet i na zahraničním vývoji.

Duben by tak mohl být první termín úpravy. Nelze však vyloučit i pozdější, bude-li se chtít Bank of Japan udržet více tzv. za křivkou a počkat si na potvrzení výhledu dalšími daty. Zatím vše nasvědčuje tomu, že Japonsko nemá zásadní problém s inflací, což oslabuje potřebu brzké a silné úpravy úroků.

Zdroj: Bank of Japan, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688