Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.01.2024 12:44:43

Střípky z trhu - Komerční bance loni přibylo téměř 4,5 tisíce akcionářů, akcie PRIMOCO na historických maximech

Na pražské burze jsou hned po dominantních akciích ČEZ nejobchodovanější akcie Komerční banky (dále jen KB). Loni jich majitele vyměnily za 25,93 mld. korun oproti 65,4 mld. korun akcií ČEZ. Zmínit lze třetí akcie ERSTElikviditou 18,2 mld. korun. Každopádně zveřejněné údaje poodkryly, že také ve 4. čtvrtletí loňského roku pokračoval zájem o akcie KB ze strany retailu, resp. domácích fyzických osob. Ke konci roku 2023 jich bylo již téměř 67,5 tisíce, potažmo KB měla celkem takřka 73,5 tisíce akcionářů. Nový rekord.

Meziročně KB tedy přibylo téměř 4,5 tisíce akcionářů. O nárůst se z naprosté většiny postaraly domácí fyzické osoby. Každopádně v posledním loňském čtvrtletí se intenzita nárůstu počtu akcionářů zmírnila, když jich přibylo „jen“ 580. Dá se tedy říci, že za kurzovým nárůstem akcií KB z posledních měsíců příliv nových akcionářů nebyl, tedy alespoň v porovnání s jejich nárůstem v předcházející částech loňského roku.

Graf: KOMERČNÍ BANKA - graf kurzu akcie cz

 

Stejně tak se intenzita nárůstu počtu akcionářů snížila meziročně. V předcházejícím roce 2022 totiž přibylo KB v porovnání více než dvojnásobek akcionářů, resp. přes 10 tisíc.

ČEZ akcionářským favoritem

Zmínit lze, že z hlediska množství akcionářů je dlouhodobě jedničkou ČEZ. Firmě v mezičase také přibývali akcionáři. Dle zatím posledních dat jich energetická firma ke konci roku 2022 evidovala celkem téměř 158 tisíc, resp. za 2 roky se jejich počet zvýšil o 12 tisíc. Nejméně jich firma měla v roce 2008, od té doby se jejich počet zvýšil o zhruba 30 tisíc.  

Zpět ale ještě k akcionářské struktuře KB. Majoritním akcionářem samozřejmě zůstává Société Générale s dlouhodobě neměnným podílem 60,35 %. Při pohledu na další největší účty v Centrálním depozitáři (CDCP) přinesl loňský rok novinky vlastně v 2. čtvrtletí. Tehdy se bankou zveřejňované více než 1% účty v CDCP rozšířily mezi minoritami na celkem 5. V přehledu se totiž objevil účet State Street a Deutsche Bank Polska, když firmy právě těsně překročily 1% hranici. V dalších čtvrtletích se však již v přehledu znovu neobjevily. Meziročně tedy zůstal počet velkých účtů nakonec vlastně nezměněn. Jak také níže zobrazuje přehled, nejvíce akcií KB bylo na účtu Chase Nominees. Následuje CLEARSTREAM BANKING, u které se meziročně podíl snížil nejvýrazněji o zhruba procentní bod a trojlístek uzavírá Nortrust Nominees s téměř obdobným poklesem. Meziročně se zkrátka podíl ostatních akcionářů zvýšil z 32,2 % na 34 %.

Zdroj: KB

K výše zmiňovaným více než procentním vlastníkům akcií KB z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako přehled skutečných majitelů. Kromě Société Générale dle všeho firmy na svém účtu přinejmenším část akcií drží (držely) jako správce (custody). Tedy akcie drží pro jiného koncového vlastníka. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora. Konkrétní akcionáře jsme zmiňovali například v článku „Komerční banka má již jen jednoho minoritní kvalifikované akcionáře.

Trh oceňuje PRIMOCO již na téměř 4,7 mld. korun

Výrobce bezpilotních letounů PRIMOCO UAV SE (dále jen PRIMOCO) zveřejnil 10. ledna vybrané loňské provozní ukazatele, potažmo aktuální informace z firmy. Loňské tržby v návaznosti na dodání 33 letounů poskočily na 598 mil. korun, potažmo čistý zisk na téměř 190 mil. korun. Na každou vydanou akcii tak lze hovořit o zisku přes 40 korun.  Firma zopakovala své další expanzní plány, které by měly od roku 2027 umožnit v nových prostorách postupné navyšování výrobní kapacity až na 250 strojů ročně. V prosinci akcionáři na valné hromadě schválili záměr přejít s listingem akcií na pražské burze na Prime Market. Firma tak chce učinit co nejdříve, nicméně to závisí na zavedení finančního výkaznictví dle mezinárodních standardů IFRS.

Firma také uvedla, že plánuje zvýšit podíl volně obchodovaných akcií firmy (tzv. free float) ze současných 18 % postupně až na cílových 25 %. Zda tak hodlá učinit sekundární nabídkou akcií či se dalších akcií plánují zbavit hlavní akcionáři, nebylo zmíněno. Každopádně na firemní zprávy, nejspíše především reportovaný zisk, investoři reagovali pozitivně a titul se v tomto týdnu posunul na nová historická maxima 995 .

Čtěte také: Na pražské burze trh START druhým rokem ovládla stejná emise. Tentokrát s ještě výraznějším 116% zhodnocením

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688