ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Akcie ve světě  |  18.01.2024 08:49:00

Čína i v roce 2023 splnila plán

Soudruzi na nejvyšších místech v Číně mohou být spokojeni – ekonomika podle posledních dat i v roce 2023 splnila, co jí strana a vláda naplánovala. Přesto při pohledu na výsledky čínského HDP se musí dostavit jisté znepokojení z toho, že posun ekonomiky vpřed již nemusí být v budoucnu tak snadný. Stranický a vládní cíl 5% růstu pro rok 2023 totiž nikdy nebyl považován za ambiciózní vzhledem k tomu, že měl zafungovat pozitivní bazických efekt z mimořádně slabého roku 2022, kdy se ekonomika po covidu znovu otevřela a zotavila. Navíc údaj o reálném HDP v sobě skrývá ještě slabší růst nominálního HDP, který vyplývá ze záporného deflátoru. Aneb díky čínské deflaci může reálný HDP vypadat silnější, než je, ale rozhodně to není známkou zdravé ekonomiky.

Všeobecně se ví, že čínský růst dlouhodobě svazuje extrémně vysoká míra úspor, která nedovoluje udržovat vyšší spotřebu a tím dostat ekonomiku výše. Tyto charakteristiky se přitom v době post-covidové začínají prohlubovat, přičemž k tomu mohou přispívat dva faktory. Za prvé, nepříznivě se vyvíjející demografie (počet obyvatel v Číně poklesl a zjevně jde o začátek nového negativního trendu) a za druhé vše nasvědčuje tomu, že zde splaskla realitní bublina. To má řadu negativních dimenzí, přičemž jednou z nich může být i to, že zadlužené čínské domácnosti mají “zaparkovaná” aktiva v nemovitostech, které ztrácejí na hodnotě. Není pak divu, že spotřebitelská důvěra je nízká stejně jako ochota utrácet.

Jestliže problémy v realitním sektoru mohou nepřímo podvazovat spotřebu domácností, tak zcela jistě mají negativní dopady na investiční aktivitu. Ne náhodou investice do realitních aktiv poklesly v Číně v minulém roce o téměř deset procent. Slabá investiční aktivita v rezidenčním sektoru přitom může být i příběhem letošního roku, neboť regionální banky na tom zjevně nejsou dobře. Celkovou ponurou náladu dobře zarámovalo, že jeden z hlavní hráčů ve stínovém bankovním sektoru zbankrotoval.

Pokud jde o výhled na rok 2024, žádný oficiální cíl zatím neexistuje, nicméně udržení 5% růstu HDP bude pro KSČ a čínskou vládu opravdu výzvou. Svět by se měl mít na pozoru před tím, jaké pobídky pro ekonomiku soudruzi vymyslí. Pokud dojde na rozpočtovou expanzi, tak Západ může jen zajásat. Dojde-li však na monetární stimuly, tak musíme být na pozoru před tím, zdali Čína nechce svoje problémy vyvézt do zahraničí - například tím, že nechá výrazně oslabit juan.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688