Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.01.2024 14:23:16

Goldman Sachs překonává odhady na zisku i tržbách, slabší obchodováni s dluhopisy vyrovnaly akcie a správa aktiv

Americká banka Goldman Sachs překonala odhady na úrovni zisku i tržeb, napomohla jí k tomu divize obchodující s akciemi, která zaznamenala výrazný nárůst příjmů a překonala očekávání analytiků. Divize aktiv a majetku dosáhla nejvyšších čtvrtletních příjmů za poslední dva roky, k čemuž přispěl zisk spojený s prodejem byznysu zabývajícího se managementem financí. To pomohlo vyrovnat výsledky divizí obchodování s pevnými výnosy a příjmů z poplatků za investiční bankovnictví, které zaostaly za očekáváním. Akcie banky po zveřejnění výsledků posilují o necelá 2 %.

"Tento rok byl pro Goldman Sachs rokem exekuce," uvedl v úterním prohlášení generální ředitel David Solomon. "Díky všemu, čeho jsme dosáhli v roce 2023, ve spojení s naší jasnou a zjednodušenou strategií máme pro rok 2024 mnohem silnější platformu."

Čistý zisk banky skončil na 2,01 miliardy dolarů, tj. 5,48 dolaru na akcii, při tržbách 11,3 miliardy dolarů. Jak zisk na akcii, tak tržby překonaly očekávání, která byla nastavena na 3,32 USD/akcie respektive 10,84 mld. Podnikání v oblasti obchodování s akciemi dosáhlo výnosů ve výši 2,61 miliardy dolarů, což představuje meziroční 26% skok, čekal se přitom mírnější růst o 8 % na 2,25 mld.

Společnost v oblasti správy aktiv a majetku vykázala tržby ve výši 4,39 miliardy USD, což je o 23 % více než před rokem, největší část připadla na poplatky za správu. Banka zdůrazňuje, že doufá v předvídatelný růst těchto poplatků, které byly dříve zastíněny jejími jinými zdroji příjmů. Aktiva pod správou pak vzrostla během roku o 10 % na rekordních 2,81 bilionu dolarů.

Divize obchodování nástrojů s pevnými výnosy vynesla 2,03 miliardy dolarů, což je pokles způsobený nižšími příjmy z úrokových sazeb a měn. Meziročně jsou příjmy divize o 24 % nižší a zaostaly za očekáváními nastavenými na 2,58 mld.

Tržby z investičního bankovnictví ve výši 1,65 miliardy dolarů také zaostaly za průměrným odhadem analytiků, který činil 1,68 miliardy dolarů. Známky života na kapitálových trzích pomohly zvýšit poplatky z prodeje akcií a prodeje dluhopisů pro společnosti ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Přesto příjmy z upisování dluhu činily 395 milionů USD, zatímco analytici očekávali ve čtvrtém čtvrtletí 439 milionů USD. Nárůst počtu oznámení o nových transakcích také zvýšil naději na oživení v oblasti fúzí, ale realizované poplatky z dokončených transakcí byly stále o 29 % nižší než před rokem.

Goldman Sachs se snaží hodit za hlavu rok, v němž uzavírání obchodů zůstalo v útlumu a ztráty z investic do nemovitostí a spotřebitelského byznysu táhly dolů zisk. Společnost je na zprostředkovávání obchodů závislá více než jiné velké banky a její vedení spojuje oživení v oblasti private ekvity s klíčem k ukončení vleklého zpomalení. Banka, jejíž výkonnost v roce 2023 nedosáhla vlastních cílů, přeorientovává úsilí na své podnikání na Wall Street a ambice v oblasti správy peněz.

Banka se stále pokouší vymanit ze svých partnerství v oblasti kreditních karet se společnostmi Apple Inc. a General Motors Co. poté, co uznala porážku ve své touze zaútočit na trh spotřebitelských úvěrů.

Výsledky zahrnovaly náklady ve výši 529 milionů dolarů spojené s úpadkem společností Silicon Valley Bank a Signature Bank. Federální úřad pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corp.) vyměřil velkým americkým bankám zvláštní poplatek, aby podpořil nepojištěné vkladatele těchto firem poté, co se loni zhroutily.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688