Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.01.2024 09:44:00

Výborná firma s výbornou strategií. Ale investičně nezajímavá - Víkendář (video)

Jason Bazinet ze Citi na Yahoo Finance vysvětloval své důvody pro snížení doporučení u akcií Netflixu. Cílovou cenu má nyní nastavenou na 500 dolarů za akcii a doporučení kleslo z „kupovat“ na „neutrální“. Podle experta jsou momentálně příliš vysoko nastavena očekávání na úrovni tržeb a vyšší budou naopak náklady produkce. K tomu se Netflix může vydat cestou větších fúzí a akvizic.

Bazinet připomněl, že Netflix dnes svůj volný tok hotovosti využívá pro odkupy vlastních akcií. I když tedy pravděpodobnost akvizic nemusí být vysoká, možností tato cesta je. A to by znamenalo, že část volného toku hotovosti už nepůjde na odkupy. Tato možnost je podle experta sama o sobě pro akcii negativní. Zájem by přitom Netflix mohl mít zejména o společnosti v oblasti mobilních videoher, protože posun tímto směrem by mu rozšířil portfolio aktivit a mohl by také přinést práva na některé nové filmy a seriály související s hrami.

Bazinet se dokonce domnívá, že Netflix by se mohl poohlížet po nějaké společnosti obchodované na akciovém trhu. V delším období by přitom fúze či akvizice mohla vytvářet hodnotu, pokud by proběhla za odpovídající cenu a skutečně pomohla hospodaření firmy. Analytik se ale domnívá, že i tak by alespoň krátkodobě mohlo jít o negativum. Netflix má totiž podle něj nyní velmi jednoduchý příběh a model, který stojí na expanzi, zvyšování příjmů na uživatele a generování volného toku hotovosti. Pokud by Netflix expandoval do jiného odvětví, tento příběh by byl složitější a firmu i její hospodaření by už ovlivňovaly jiné faktory a produktové cykly.

„Složitost obvykle není pro valuační násobky dobrá,“ míní expert. Jinak řečeno, i kdyby akvizice Netflixu byly z dlouhodobého hlediska přínosné, podle analytika by se krátkodobě mohlo projevit zejména to, že podnikatelský model firmy by byl výrazně složitější. Na straně současného hospodaření pak expert vidí přílišný optimismus u tržeb a nákladů. Podle něj se nyní většina jeho kolegů domnívá, že akcie má před sebou dobrou budoucnost, což ale bývá známkou opaku. On sám tak i proto své doporučení snížil, i když Netflix je „stále výborná firma s výbornou strategií“.

Pozitivně by experta mohl Netflix překvapit zejména v oblasti příjmů v oblasti služeb nabízených s reklamou. Náběh zde byl pomalejší, ale Bazinet se domnívá, že je tu možnost větší akcelerace a překročení predikovaných čísel. Na otázku týkající se atraktivity jiných akcií pak analytik uvedl, že zajímavá mu připadne Disney. Podle jeho odhadů totiž nyní investoři nejsou ochotni v cenách akcií vůbec zohlednit její streamovací byznys. Ten přitom svým rozsahem odpovídá asi dvěma třetinám Netflixu, momentálně ovšem negeneruje žádné zisky. Názor investorů na tyto aktivity se přitom může změnit „za rok, za dva, kdy se mohou začít ptát, proč jim vlastně přikládají nulovou hodnotu.“

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688