Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.01.2024 13:26:00

Bank of America hlásí výrazný pokles zisku, akcie v reakci oslabují

Společnost Bank of America oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí před pátečním otevření trhů. Banka vykázala prudký pokles čtvrtletního zisku oproti předchozímu roku a příjmy, které zaostaly za odhady. Čistý zisk skončil na 3,1 miliardy USD, ve stejném období loňského roku přitom dosáhl 7,1 miliardy USD. Upravený zisk na akcii dosáhl na 0,70 dolaru, analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali 68 centů na akcii. Akcie na výsledky nejprve zareagovaly poklesem až o 3 %, ještě v premarketu ale část ztrát umazávají.

Tržby společnosti klesly o 10 % na 22,0 miliardy dolarů, což je méně než konsensus ve výši 23,7 miliardy dolarů. Tržby z divize investičního bankovnictví pak dosáhly na 1,15 mld. USD a překonaly tak konsenzus, který počítal s 1,1 mld. Příjmy z tradingu naopak na odhad analytiků nedosáhly a skončily na 3,75 mld. USD při konsenzu 3,84 mld.

"Ve čtvrtém čtvrtletí a za celý rok jsme dosáhli dobrých výsledků, všechny naše společnosti zaznamenaly silný organický růst a rekordní aktivitu klientů a digitální zapojení," uvedl v prohlášení generální ředitel Brian Moynihan. "Naše nákladová disciplína nám umožnila pokračovat v investicích do růstových iniciativ. Silná úroveň kapitálu a likvidity nám dává dobrou pozici pro další zodpovědný růst v roce 2024," dodal Moynihan.

akcie bofa

Čistý úrokový výnos klesl o 5 % na 13,9 miliardy USD, protože vyšší náklady na vklady a nižší zůstatky vkladů více než kompenzovaly vyšší výnosy z aktiv. Neúrokové výnosy klesly o 1,8 miliardy USD na 8,0 miliardy USD.

Banka uvedla, že vyšší poplatky za správu aktiv a investiční bankovnictví byly více než kompenzovány nižšími poplatky za tvorbu trhu a podobné aktivity. Rezervy na úvěrové ztráty se zvýšily o 12 milionů USD na 1,1 miliardy USD. Průměrné vklady banky vzrostly o 2 % na 1,9 bilionu dolarů, zatímco průměrný objem úvěrů a leasingu byl mírně vyšší a činil 1,1 bilionu dolarů.

Banka měla být v loňském roce jedním z největších beneficientů vyšších úrokových sazeb, ale její výkonnost byla nižší než výkonnost jejích kolegů, protože firma během pandemie Covid hromadila nízko úročené cenné papíry s dlouhou splatností, které ztratily na hodnotě, když úrokové sazby vzrostly.

Akcie Bank of America v letošním roce klesly o více než 1 % po pouhém 1,7% zisku v roce 2023. Finanční sektor S&P 500 si přitom loni připsal 10 %.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688