Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  11.01.2024 15:31:46

ČEZ uzavřel další úvěr navázaný na rating ESG

 

11. 1. 2024

ČEZ uzavřel další úvěr navázaný na rating ESG

V závěru roku 2023 společnost ČEZ uzavřela další, v pořadí již druhý, úvěr navázaný na rating ESG, a to se Všeobecnou úvěrovou bankou. Stejně jako u předchozí úvěrové smlouvy uzavřené v polovině loňského roku s jinou bankou platí, že pokud si ČEZ v příštích letech zlepší svůj ESG rating, získá při čerpání výhodnější úrokovou sazbu, v případě zhoršení mu naopak úroky poskočí nahoru. Objem úvěrové linky s Všeobecnou úvěrovou bankou je 3 miliardy korun. ČEZ se v ESG globálně řadí mezi 20 % nejlépe hodnocených veřejně obchodovaných společností.

„I ve světě financí význam ESG parametrů postupně roste a čím dál více bank požaduje mít v jimi poskytovaných úvěrových smlouvách nějakou formu reference na udržitelnost – ať již jde o referenci na nějaký ESG ukazatel nebo ESG rating. Uzavřená linka s Všeobecnou úvěrovou bankou patří do portfolia našich komitovaných úvěrových back-up linek s referencí na ESG rating a byla zvolena s ohledem na krátký horizont úvěrové linky,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Úvěrové parametry se u této půjčky odvíjejí od ratingu stanoveného jednou z předních mezinárodních ESG ratingových agentur.

„Vážíme si důvěry tak významné společnosti, jako je ČEZ, a o to víc, že jde o investici spjatou s oblastí ESG, ve které patří Všeobecná úvěrová banka spolu se skupinou Intesa Sanpaolo mezi nejvýznamnější hráče na trhu. Naší ambicí je nadále podporovat udržitelné projekty, aby naši klienti mohli získat konkurenční výhodu při zelené transformaci svého podnikání,“ uvedl Andrea Fiori, ředitel Všeobecné úvěrové banky v Praze.

Skupina ČEZ představila v roce 2021 svou byznysovou strategii Čistá Energie Zítřka založenou právě na pilířích ESG. Klíčovou součástí environmentálního pilíře je dekarbonizace portfolia, snižování emisí skleníkových plynů i dalších znečisťujících látek a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2040.

V hodnocení udržitelnosti se Skupina ČEZ za poslední tři roky významně posunula. Ratingový agregát CSR Hub, který přepočítává hodnocení cca 30 nejvýznamnějších mezinárodních agentur, aktuálně zařazuje ČEZ mezi 20 % nejlépe hodnocených firem. V jeho databázi je téměř 34 tisíc veřejně obchodovaných společností z celého světa.

První úvěrovou linku vázanou na ESG ukazatele uzavřela Skupina ČEZ loni v létě v UniCredit Bank a to v hodnotě 7,5 miliardy korun. Již v dubnu 2022 vydala společnost ČEZ dluhopisy vázané na udržitelnost jako vůbec první na burze kótovaná energetika ve střední a východní Evropě. Dluhopisy v objemu 600 miliónů EUR, tj. cca 14,5 miliard korun, a s kupónem 2,375 procenta jsou spojené se závazkem snížení emisní intenzity. Splatnost dluhopisů je do roku 2027, klíčovým ukazatelem bude hodnota emisní intenzity výroby energie v roce 2025.

Alice Horáková , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688