Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.01.2024 06:11:01

V akcionářské struktuře banky MONETA přibyl jeden větší účet. Titul atakuje historická maxima

Okomentovat loňské dění v akcionářské struktuře banky MONETA Money Bank (dále jen MONETA) by šlo, oproti předcházejícím dvěma letům, jako již nevýrazné. Každopádně při pohledu na více než procentní účty v Centrálním depozitáři (CDCP) jsme v 1. čtvrtletí viděli vyrovnání historického minima. Šlo totiž napočítat jen 9 účtů. Následně se v pololetí situace o jeden „vylepšila“. Dle v pondělí zveřejněných posledních dat k 31. 12. 2023 již takových účtů bylo jedenáct. Podobně jako již i před dvěma lety, dva účty však ovládá vlastně jen jedna firma - Brown Brothers Harriman.

Tato nejstarší a jedna z největších soukromých bankUSA patří mezi akcionáře banky MONETA dlouhodobě. Na přelomu let 2020/2021, tedy v době, kdy začala svůj podíl výrazně budovat skupina PPF, bylo na jejím účtu i více než 5 % akcií MONETA. Přitom nikdy oficiálně nebyla kvalifikovaným akcionářem, resp. regulátorovi nenahlásila, že by ovládala na hlasovacích právech více než procentní podíl. Akcie tedy přinejmenším z velké části musela držet pro nějaké jiné koncové akcionáře. V tomto ohledu tedy situace nadále přetrvává, otázkou zůstává, o koho se jedná.

Brown Brothers Harriman měla ke konci roku 2023 na svém účtu v CDCP 2,7 % akcií MONETA. Vedle toho účet její lucemburské filiálky se dostal na 1 %, tedy po necelých 2 letech se objevil zpět v přehledu. V souhrnu lze tedy u firmy hovořit o 3,7 % akcií MONETA.

Zdroj dat: MONETA (uvedené osoby nemusí být akcionáři - mohou držet akcie coby obchodník s CP/banka/správce pro jiné osoby)

Účet hlavního akcionáře banky, skupiny PPF, zůstává prostřednictvím účtu společnosti Tanemo s necelými 30 % neměnný již od května 2021. Jak známo mezi více než desetiprocentní akcionáře se již v roce 2022 zařadily společnosti Mythessa Holdings a Manecomte. Tedy obchodní partneři Ivan Jakabovič s Jozefem Tkáčem (skupina J&T) a finančník Pavel Tykač. Nikdo z nich v mezičase ČNB nenahlásil, že by jejich podíl klesl zpět pod hranici 10 %.

Účet Mythessa Holdings se loni rozrůstal, v posledním čtvrtletí nicméně již stagnoval na 11,43 %. Zda příp. více akcií MONETA ovládá zmiňovaný Pavel Tykač, zůstává více zahaleno mlhou. Podle účtu jeho kyperské společnosti Manecomte se po celý loňský rok zdálo, že dokonce vlastní méně než 10 % akcií MONETA. Rok 2022 přitom firma končila s vlastnictvím 10,39 % akcií, loni ke konci 1. čtvrtletí přitom ovládala dokonce jen 7,9 %. V pololetí pak 8,85 %. Nicméně banka MONETA loni v první polovině roku reportovala u účtů vedle množství akcií i podíl na hlasovacích právech. A Pavel Tykač měl dle posledních takto reportovaných údajů, ovládat v polovině roku 12,03 % na hlasovacích právech. Tedy být druhým největším akcionářem.

Vypíchnout lze loňské pohyby na účtu Banky CREDITAS, které nejspíše hrají svou roli. Jak jsme například v létě přiblížili, na jejím účtu bylo i více než 5 % akcií. Banka právě z valné většiny musí akcie držet pro někoho jiného. Regulátorovi totiž nikdy nenahlásila svou kvalifikovanou, tedy alespoň jednoprocentní účast na hlasovacích právech k bance MONETA.

Tak jako tak, jak už jsme v minulosti informovali, zmiňovaní tři hlavní akcionáři v souhrnu začali v bance MONETA kontrolovat majoritní více než 52% podíl.

Management a firemní akcie

Loňský rok byl podobně jako i rok 2022 na manažerské transakce s akciemi MONETA velmi strohý. V posledních dvou letech k obchodům, a to nákupním, přistoupil jen místopředseda představenstva Carl Normann Voekt. Naposledy před necelým rokem v úvodu února přikoupil při kurzu cca 83 celkem 2 900 akcií MONETA. Vzhledem k aktuální ceně tedy vlastně velmi prozřetelně, zvláště pokud zahrneme i loňskou 8 dividendu.

Jak plyne i níže z našeho přehledu, více akcií drží z managementu finanční ředitel a člen představenstva Jan Friček a především sám šéf Tomáš Spurný. V souhrnu představenstvo ovládá přes 388 tis. akcií MONETA, tedy podíl 0,076 %


Akcie MONETA atakují dosavadní historická maxima

Na pražské burze těžko hledat emisi, která by v posledních třech týdnech vykazovala tak přetrvávající zelená čísla. Ve středu sice akcie MONETA zakončily již nepatrně níže na 95,10 avšak poté, co za sebou měly neobvyklých deset seancí růstu v řadě. Obchodovaly se ve středu také na nových dlouhodobých maximech až za 95,80 . Titul dosud nejvýše zakončil na 96 a to 30. listopadu v roce 2021. Ten den přitom vyměnily majitele akcie MONETA i až za 97,90 .  

Graf: MONETA MONEY BANK - graf kurzu akcie cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688