Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2024 17:19:00

Za všechno může…globalizace?

Snaha popsat běh věcí nějak jednoduše, nejlépe jedním výrazem, je docela častá. A často je také dost omezen její potenciál. I na trhu se tak vynořují extrémní zkratky jako BRICS, či FAANG, které si projdou dobou své slávy a pak vstoupí do fáze, když jsou irelevantní, či dokonce značně zavádějící. U BRIC to dnes platí plošně, u FAANG může být předzvěstí věcí příštích to „N“. To vše píšu proto, že jsem narazil na jednu ohromnou zkratku ve vztahu k valuacím. Podívejme se na ní.

1 . Posun na vyšší valuační hladiny: V následujícím grafu s vývojem valuací jsou vyznačeny dvě rozdílná období. První cca tři desetiletí byla charakterizována poměrem cen k ziskům PE v průměru na cca 14. Od druhé poloviny osmdesátých let je pak pomyslný standard znatelně výše, mírně pod 20. je to jeden z pohledů, jak se na zvýšení valuací dívat a komentář ke grafu tvrdí, že k onomu velkému posunu vedla globalizace. Tedy takový odvážný pokus o zkratku. Relevantní?

sous1
Zdroj: X

2 . Globalizace a valuační fundament
: Častější čtenáři mých příspěvků asi nebudou překvapeni tím, že poukážu na hlavní proměnné, které z fundamentálního pohledu určují výši valuací: Bezrizikové sazby, rizikové prémie akciového trhu a očekávaný růst zisků. A ještě jedna hodně odignorovaná proměnná, ke které se vrátím a o které jsem tu psal nedávno. Nyní k oněm prvním třem:

Graf a jeho komentář by implikovaly, že se během osmdesátých let systematicky zlepšil poměr požadované návratnosti k očekávanému růstu. A to díky globalizaci. Na tom může něco být: Globalizace vedla k poklesu nákladů výroby v řadě odvětví, otevřela nové trhy, k tomu mohla pomoci k vyšší nabídce úspor na globálním trhu s kapitálem, mohla snižovat i rizikovost. Promítla by se tedy přímo i nepřímo do všech třech proměnných a to způsobem k akciím vlídným (snížením onoho poměru požadovaná návratnost/predikovaný růst zisků).

3 . Zkratkou je i samotná globalizace
: Pohledy do minulosti mohou být koníčkem samy o sobě, k tomu se k nim někdy obracíme ve snaze nějak odhadnout rýmy budoucnosti. Pokud by tahounem onoho skoku ve valuacích bylo skutečně dominantně to, cos e nazývá globalizací, co by to implikovalo pro současnost? V první řadě bychom museli definovat, co probíhá a bude probíhat nyní. Z určitého pohledu se asi dá hovořit o deglobalizaci, z jiných ale ne. Vezměme třeba často zmiňované stahování firem z Číny. To ale nemusí znamenat přesun domů na Západ, ale třeba přesun do Indie či menších asijských zemí. Dostaneme se tak k tomu, že samotný výraz (de)globalizace je dost zkratka. Nemluvě o jeho vlivu na valuace.

4 . Zapomenutá proměnná:
Vedle požadované návratnosti a růstu se do PE promítá i tzv. POR. Tedy poměr dividend a zisků. Důvod je prostý: Pokud zisky „dávají“ více dividend, jsou cennější, než v opačném případě. Tato schopnost dávat dividendy je pak na základní úrovni dána tím, jaká je schopnost firem generovat volný tok hotovosti FCF. Přesněji řečeno cash flow, které je k dispozici akcionářům (jaký je jeho poměr k účetním ziskům). Občas tu přitom připomínám, že valuace založené ne na ziscích, ale právě na FCF, jsou nyní z historického hlediska znatelně níže, než PE. Tj., poměr FCF k ziskům musí být historicky vysoko. Možná i onen skok v grafu nějak souvisí s touto změnou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688