Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  08.01.2024 08:28:50

Uzemňování letadel Max 9 nabývá celosvětového rozsahu. Akcie Boeingu zítra spadnou, výrobce letadel se přitom dosud nevzpamatoval z dopadů covidu a uzemnění letadel Max 8 roku

Uzemňování Boeingů Max 9 nabírá celosvětový rozsah. Letecké společnosti nejen ve Spojených státech, ale také od Panamy po Turecko stahují daný typ letadel ze svých letových plánů.  Děje se tak poté, co dopravce Alaska Aitlines musel v pátek s jedním z letadel Max 9 nouzově přistát, neboť mu krátce po startu odpadla část trupu. Cestující nehodu popisují jako menší explozi.

Americký úřad civilního letectví vydal v reakci na nehodu příkaz k uzemnění Maxů 9 provozovaných americkými aerolinkami, vedle Alasaka Airlines jde ještě o United Airlines, přičemž na tento krok nyní navazují příslušné úřady těch zemí, včetně evropských, které mají aerolinky s Boeingem Max 9 ve flotile. V Evropě daný typ letadla využívají islandské aerolinie Icelandair a turecký dopravce Turkish Airlines. Nejde však o společnosti, které by spadaly pod dohled úřadu pro bezpečnost leteckého provozu Evropské unie (EASA). Celosvětově létá před 200 kusů daného stroje. Český dopravce Smartwings má ve své flotile letadla Max 8, v prosinci 2023 mu so ní přibyl devátý kus.

Uzemňování zbrusu nového boeingu, typu Max 9, je už nyní nejrozsáhlejší operací odstavování letadel od roku 2019, kdy došlo k historicky dosud vůbec nejrozsáhlejšímu uzemňování. Po dvou fatálních nehodách let 2018 a 2019 se týkalo rovněž letadel Boeing, tehdy se jednalo o zmíněný typ Max 8. Na rozdíl od tragických nehod let 2018 a 2019 se nynější incident obešel bez obětí na životech, což však ale pozorovatelé připisují také dávce štěstí.  

Nynější uzemňování je tak dalším reputačním a finančním problémem pro Boeing. Letadla řady Max jsou pro amerického výrobce letadel vůbec největším zdrojem jeho tržeb. Zmíněné uzemňování letadel Max 8, dosud nejrozsáhlejší v historii, způsobilo bezprostředně propad akcií Boeingu o zhruba osmnáct procent. Lze předpokládat, že zítra po otevření burz se akcie výrobce letadel propadnou opět výrazně, nelze však předpokládat, že to bude o více než 20 procent. Mnohem větší pohromou byl pro Boeing nástup covidové pandemie, kdy se akcie v únoru a březnu 2020 propadly v souhrnu o nějakých 73 procent, zejména kvůli pandemickým restrikcím v oblasti globální letecké dopravy.   

Z pandemického propadu se akcie Boeingu dosud zcela nevzpamatovaly. V pátek uzavíraly na úrovni 249 dolarů za kus, což je stále o zhruba 30 procent níže, než kde byly těsně před nástupem pandemie. V porovnání se svým historickým cenovým vrcholem, přes 440 dolarů za kus, jehož dosáhly krátce před zmíněným uzemněním Maxů 8 v březnu 2019, jsou však akcie Boeingu nyní o zhruba 44 procent níže. A po pondělím obchodování to tedy kvůli nynější nehodě a uzemnění bude ještě o více.


 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688