Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  05.01.2024 08:29:25

Fed se s trhy rozchází, najdeme ale i shodu

Fed se s trhy rozchází, najdeme ale i shodu

Jan Berka
08:29 5. ledna 2024

Klíčové body

  • Fed se s trhem shoduje na dosažení vrcholu sazeb v cyklu a potřebě jejich snížení v letošním roce.
  • Rozchod panuje ve výhledu, jak razantní a brzké snížení úroků bude.
  • Fed podle nás sníží sazeb nejdříve ve druhém čtvrtletí, za celý rok klesnou alespoň o procentní bod.
_DSC0255 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Fed se s trhy rozchází, najdeme ale i shodu. S tímto jednoduchým popisem situace kolem výhledu amerických úrokových sazeb jsme vstoupili do nového roku. Nadcházející týdny a měsíce ukážou, která prognóza odpovídá realitě a která se dočká přehodnocení.

Neshoda tržního výhledu s výhledem centrální banky není nic neobvyklého. Historicky jsme takovou situaci viděli u nás, v Evropě i ve Spojených státech. Nás teď zajímá především největší ekonomika světa. Vše totiž nasvědčuje tomu, že by se americké hospodářství mohlo opravdu dočkat onoho hladkého přistání spojeného s udržením růstu, pouze mírně vyšší mírou nezaměstnanosti, a především s pokračujícím posunem inflace směrem k inflačnímu cíli.

Alespoň tak to vidí prosincová prognóza Fedu, která naznačila dosažení vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu na současných hodnotách a jejich snížení v letošním roce o tři čtvrtě procentního bodu. Pro trh byl tento výhled impulsem k zacenění ještě agresivnějšího snižování úroků.

Z našeho pohledu tržní účastníci věří, že by pokles inflace mohl být ještě rychlejší. Sázky na snížení úroků o zhruba jeden a půl procentního bodu v tomto roce, což je dvojnásobek toho, co čeká Fed, podle nás dokonce odpovídají možnosti propadu americké ekonomiky do recese. A to jde proti výhledu centrální banky, což otvírá prostor pro potenciální přecenění tržních sazeb.

To souvisí i s hlavním poselstvím, které přinesl zápis z prosincového zasedání Fedu. Dokument ukázal, že nejistota zůstává velká zejména kolem potřebné doby udržení měnověpolitické restrikce. Inflace se sice posunula správným směrem, avšak nerovnoměrně. Najdou se oblasti, kde je posun pomalejší, například jádrové služby. Restrikce by dle zápisu měla trvat po „nějakou dobu“, dokud nebude pokles inflace směrem k cíli podle všech důkazů udržitelný.

Nikde ani zmínka o brzkém snížení sazeb, jak jej, například už pro březnové zasedání Fedu s více než 60% pravděpodobností, vidí trh. Navíc jsme se dočkali připomínky, že cestu k udržitelnému posunu inflace k cíli může ztížit uvolnění podmínek financování. To díky oslabení dolaru, růstu amerických akcií a poklesu tržních sazeb doručilo ke konci loňského roku uvolnění odpovídající dle měření banky Goldman Sachs snížení úroků o tři čtvrtě procentního bodu.

V tuto chvíli shoda mezi trhem a Fedem panuje v dalším nezvyšování sazeb a v potřebě snížit je během letošního roku. O kolik, a především kdy, to bude předmětem horkých debat s ohledem na příchozí data. Z těch nejbližších půjde o v pátek zveřejněná čísla z amerického trhu práce a v příštím týdnu reportovanou inflaci za prosinec. Očekáváme, že Fed sníží úroky nejdříve ve druhém čtvrtletí. Celkově by americké sazby měly klesnout alespoň o procentní bod.

Text byl původně napsán pro rubriku Big Expert serveru kurzy.cz

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0931 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,56 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0897 do 1,1030 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,67 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,57 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,59 až 24,72 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,38 do 22,68 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   6:03  Sazby mohou jít stále dolů už v červnu - Citi (video) Patria (Patria Finance)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688