Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.01.2024 06:03:01

Na pražské burze trh START druhým rokem ovládla stejná emise. Tentokrát s ještě výraznějším 116% zhodnocením

Vedle hlavních známých emisí umístěných na pražské burze především na „Prime Marketu“ se investorům v posledních letech otevřela možnost investovat také na trhu START. Tedy do menších či inovativních firem, které si na pražskou burzu přišly pro finanční prostředky pro svůj rozvoj případně, jejichž majitelé chtěli částečně nebo zcela ze stávajícího podnikání vystoupit a kapitalizovat tak svoji dosavadní činnost. V roce 2023 se vstupem společnosti MMCITÉ počet takových firem rozšířil na 14. Nicméně v závěru roku jedna ubyla. Akcie GEVORKYAN však z pražské burzy nezmizely. Dalo by se říci, že se po zásluze přesunuly na prestižní Prime Market. V níže uvedeném přehledu trhu START za rok 2023 je však logicky uvádíme.

Zmiňované akcie slovenské společnosti GEVORKYAN v závěru roku začaly přepisovat svá dosavadní historická maxima. Rok nakonec zakončily 2 pod nimi, což značí letošní zhodnocení 16,5 %. Trh aktuálně firmu oceňuje na 4,7 mld. . Pokud si titul ještě vylepší likviditu při obchodování, lze očekávat, že výhledově také rozšíří řady domácího hlavního indexu PX. A vzhledem k byznysu firmy a jejímu úspěšnému přetrvávajícímu rozvoji lze odhadovat, že by měly být podstatně prestižnějším členem, než byly akcie PILULKA.

Ty index PX v prosinci opustily a druhým rokem v řadě výkonnostně představovaly vůbec to nejvýraznější, na čem šlo na pražské burze prodělat. Zatímco v roce 2022 je propadem o 76,6 % překonaly jen akcie FILLAMENTUM, loni si firmy místa prohodily. Akcie PILULKA propadly podobně jako předchozí rok. Tentokrát konkrétně o 62,2 %, když z hlediska hospodaření firmy světlo na konci tunelu jako by se ještě více ztrácelo.

Zmiňované akcie FILLAMENTUM jsou v porovnání podstatně méně likvidním titulem, resp. loni vůbec nejméně obchodovaným. Až do prosince navíc nic neukazovalo na navázání výrazných ztrát z roku 2022. Přestože firma prezentovala v průběhu roku rozvoj byznysu nově v USA, titul doslova 8. prosince prožil černý pátek. Při zobchodovaných 300 akciích propadl totiž o takřka 46 % na 100 . Od té doby zatím již žádný obchod neproběhl, zmínit lze poslední spread mezi nabídkou a poptávkou - 120 vs. 160 .

První celiství rok na trhu mají za sebou akcie HARDWARIO, které lze asi vyhlásit jako nejvolatilnější. Předváděly EKG vývoj v rozsahu 11-17 . Své jistě sehrály i na jaře překvapivě oznámené výrazné změny ve společnosti ať už z hlediska managementu či akcionářských přesunů původních vlastníků. 

Jarní růst akcií COLOSEUM dlouho nevydržel, což asi nebylo přílišným překvapením. Provozovatele restaurací se sice snaží snížit zadlužení a zlepšit hospodaření, zelená čísla však zatím investoři neviděli. Navíc na stole je stále možnost ředění kapitálu vydáním nových akcií. Z hlediska likvidity jsou akcie COLOSEUM druhým nejslabším titulem, o kurzotvornosti u nich zkrátka nelze příliš hovořit.

Akcie softwarové EMAN se rovněž pokoušely o zisky, na podzim však o ně začaly přicházet. V prosinci se pak dokonce dostaly na 60 , tedy vrátily se zpět ke svým minimůmroku 2021. Výkonnostně červeně rok 2023 uzavřely již jen na trhu START nejdražší akcie M&T 1997. Výrobce designových klik jako jeden z mála na trhu START nicméně vyplatil loni akcionářům dividendu, resp. zálohu na zisku ve výši 1 250 . Nedlouho před rozhodným dnem pro nárok akcie v říjnu zaznamenaly svá nová historická maxima 36 000 .

 

Ostatní tituly již rok 2023 kurzově ztrátově nezakončily. Stejně jako o rok dříve se na pražské burze vítězem s náskokem staly akcie PRIMOCO, přestože všechny zisky neudržely. Po posunu o 52 % v roce 2022 tentokrát svou hodnotu více než zdvojnásobily, když reagovaly na výrazný nárůst byznysu výrobce bezpilotních letounů.  Do čela se dostaly tentokrát i z hlediska likvidity, nicméně své hodně sehrála jednorázová transakce z poloviny srpna. Tehdy dva hlavní zakladatelé prodali na trhu 120 tis. akcií PRIMOCO za takřka 83 mil. (více také zde). Zmínit možno, že firma ve svých vizích díky plánované výstavbě velkého výrobního závodu indikuje v budoucnu ještě mnohem výraznější objem byznysu. A hodlá také následovat zmiňovanou firmu GEVORKYAN s přechodem na Prime Market.

Po IPO resp. následně kurzově červeném roce 2022 se loni na sever vydaly akcie BEZVAVLASY, kterým tak patří 2. místo. Firma svůj byznys koncem roku také rozšířila akvizicí distributora kadeřnických značek HAIR SERVIS.

Stupně vítězů uzavírají akcie KARO Leather, když firma zpracovávající kůže prosincovým otevřením nového závodu udělala významný krok ve svých již dříve prezentovaných růstových plánech. Bramborovou medailí lze ocenit akcie loňského nováčka MMCITÉ, které si poměrně získaly zájem investorů, resp. zařadily se mezi nejobchodovanější.

Po propaduroku 2022 se nadechly akcie PRABOS. Výrobce speciální obuvi nicméně právě v návaznosti na tlak na hospodaření v předcházejícím roce tentokrát akcionářům na jaře vyplatil dividendu jen 3,30 , zatímco o rok dříve to bylo 14,50 . Nižší marže ovlivňovaly byznys firmy i v roce 2023. Je tedy otázkou, do jaké míry bude chtít dividendu zpět navýšit, když si evidentně firma snaží udržovat finanční polštář.

Za zmínku stojí jistě akcie ATOMTRACE, které byly v předchozích letech jasným nelikvidním ležákem trhu START. Rok 2023 přinesl změnu a titul dle všeho dokonce vytvořil na pražské burze nové rekordy. Tedy co se týká kurzových denních změn. Jak jsme podrobněji popisovali v článku v říjnu, titul během jediného dne poskočil o téměř 267 % na 220 . Následující den však propadem o zhruba 71 % o většinu zisků přišel. Firma orientovaná na spektrometrii při posledním podzimním START Day hovořila o možné sekundární nabídce akcií, investoři však vlastně stále hlavně čekají od firmy na byznys, který by ve větším přinesl reálné příjmy společnosti.

Index PX-START

Závěrem stojí za zmínku, že pražská burza v prosinci spustila výpočet indexu PX-START zohledňujícího právě vývoj titulů na daném trhu. Jeho vývoj přepočítala zpětně o 4 roky, resp. k 2. 1. 2020 byla jeho hodnota stanovena na startujících 1 000 bodů. Uplynulý rok 2023 index zakončil na 1 447 bodech, tedy loni si polepšil o 16,9 %. V porovnání například s hlavním indexem PX o necelý procentní bod méně.

V současnosti do vývoje indexu nejvíce promlouvají 2 emise. Akcie PRIMOCO s více než 19% vahou a akcie GEVORKYAN dokonce s 21,6 %. Nicméně posledně zmiňovaný titul by se v souvislosti s přechodem na Prime Market měl s indexem rozloučit. Stát by se tak mělo při nejbližší aktualizaci indexu, tedy v březnu.

O vývoji na trhu START v roce 2022 podrobnosti v článku „Trh START na pražské burze v roce 2022 mnoho radosti investorům nepřinesl. Vidět nicméně byla celá řada tzv. insider obchodů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688