Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.12.2023 14:28:00

Podle Bank of America je americký trh dost předražený. Jaký je nejlepší odhad jeho návratnosti v příštím roce?

Nedávno jsem tu poukazoval na to, že pokud bychom věřili v nějakou slušnou efektivitu akciového trhu, je veškerá hra na cílové hodnoty indexu na konci roku bez většího smyslu. Pak by totiž bylo nejlogičtější předpokládat, že akcie vynesou bezrizikovou návratnost plus rizikovou prémii. Dívali jsme se v této souvislosti na predikce Goldman Sachs, dnes pohled na očekávání od Bank of America.

Připomeňme si nejdříve předpovědi GS - podle následujícího grafu by v lokálních měnách i v dolarech měly v příštím roce nejvíce vynášet komodity a to asi 18 %. Akcie na globálních trzích jsou s cca 12 % se znatelným odstupem za nimi. Následují globální korporátní dluhopisy, dluhopisy vládní a hotovost. Tedy synonymum pro krátkodobé obligace a jejich ekvivalenty.

Podle Bank of America je americký trh dost předražený. Jaký je nejlepší odhad jeho návratnosti v příštím roce?

Zdroj: X

Z učebnicového pohledu by tedy v GS museli věřit, že komodity jsou/budou znatelně rizikovější, než akcie. V jiném případě by totiž investoři komodity kupovali již nyní a jejich ceny tlačili nahoru (tudíž návratnost by již v příštím roce nebyla taková). Jak celou věc uchopili v BofA? Odpověď ukazuje následující tabulka:

Podle Bank of America je americký trh dost předražený. Jaký je nejlepší odhad jeho návratnosti v příštím roce?

Zdroj: X

Globální akcie podle ekonomů této banky budou v příštím roce druhým nejhorším aktivem, o něco menší návratnost bude generovat jen zlato. Ona 2 – 4 % akciové návratnosti jsou samozřejmě hluboko pod požadovanou návratností a také pod americkými bezrizikovými výnosy. BofA tedy minimálně implicitně tvrdí, že trhy jsou už nyní masivně předražené – příliš vysoko se nachází růstová očekáván í a/nebo rizikové prémie. Z komodit se pak tato banka vedle zlata v tabulce věnuje jen ropě, která by podle ní měla příští rok připsat 11 – 13 % zisky.

Co by říkaly ony predikce založené na efektivitě trhu? Výnosy amerických desetiletých dluhopisů se nyní pohybují u 3,9 %. Pokud bych předpokládal, že příští rok bude z hlediska rizikových prémií standardní, použil bych 5,5 % a celková požadovaná návratnost by se pohybovala u 9,5 %. A to je metodologie, která z mého pohledu generuje nejlepší odhad pro návratnost, která bude příští rok v USA realizována. Pravděpodobnost odchylky je přitom velká, ale to samo o sobě neznamená, že nejde o nejlepší odhad. Goldman Sachs na podzim odhadoval, že rizikové prémie v USA jsou u 3 %, což by odhadovanou návratnost posunovalo k 7 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688