Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  23.12.2023 15:03:48

Těžba lithia na Cínovci nabírá další zpoždění. Akcie EMH v pátek v reakci propadly téměř o pětinu

Cínovec-průzkum lithia

Australská společnost European Metals Holdings (EMH), napojená na lithium na Cínovci, již v létě 2020 oznámila záměr přivést své akcie také na pražskou burzu. Dosud však zůstalo jen u slov. Pomineme-li pozdější registraci také ve Frankfurtu či na Wall Street na OTC, titul se obchoduje jen v domovské Austrálii, potažmo duálně v Londýně. A lze říci, že právě London Stock Exchange je vzhledem k likviditě pro akcie EMH tím hlavním. V pátek zde majitele vyměnilo více než 1,1 mil. akcií EMH, když firemní zprávy rozvířily aktivitu investorů. Zkrátka za největší likvidity za více než rok titul nakonec propadl o téměř 19 % na závěrečných 20,50 GBp. Ocitl se tedy nejníže od listopadu 2020. Od svých maxim z roku 2021, kdy se v euforii obchodoval i za více než 100 GBp, tak ztrácí již více než 75 % hodnoty. Trh firmu aktuálně oceňuje na 43 mil. GBP, tedy zhruba 1,2 mld. korun.

Vývoj akcií EMH od maxim (na LSE, týdenní graf)

Až těsně před Vánoci EMHpátek 22. prosince uskutečnila letošní plánovanou valnou hromadu. Akcionáři na ní schválili všechny navrhované body, nicméně některé ne až tak jednoznačně. Potvrzen byl každopádně v čele společnosti Keith Coughlan či posvěcen vstup Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), která v létě podpořila rozvoj firmy 6 mil. EUR. Koupila přes 12,3 mil. nových akcií za kurz 42,3 GBp čímž se stala zhruba 6% akcionářem EMH. Zatímco většina bodů na valné hromadě byla schválena vždy alespoň více než 95 % hlasy, potencionální další ředění majetku akcionářů či akciový motivační plán akcionáři posvětili již méně výrazně.

Právě neustálá potřeba finančních prostředků má ve svém důsledku za následek zmiňované ředění majetku akcionářů. Firma totiž své financování primárně řeší právě vydáváním nových akcií. V té souvislosti možno uvést, že v roce 2016, tedy v dobách relativních počátků rozvoje projektu těžby lithia na Cínovci, měla firma vydáno zhruba 90 mil. akcií. V současnosti již přes 207 mil. 

Studie proveditelnosti stále nedokončena

Novodobá historie záměru těžby lithia sahá do roku 2009, kdy se v dané věci začali angažovat čtyři čeští geologové. O 5 let později do daného projektu firmy Geomet vstoupila zmiňovaná australská společnost EMH, vzniklá právě za tímto účelem. Začala tak financovat intenzivní geologický průzkum, který potvrdil významné zásoby lithia a také některých dalších rud jako především wolframu a cínu. EMH v kontextu již tehdy začala zpracovávat studii proveditelnosti. Zejména v roce 2018 se však z celé záležitosti stalo politikum a některá nesmyslná vyjádření o krádeži národního bohatství nakonec vlastně vyústila ve vstup státu do projektu. Tedy polostátní ČEZ se v roce 2019 dohodl na koupi majoritního 51% podílu ve firmě Geomet (EMH zůstal 49% podíl), která drží práva k těžbě na Cínovci. V roce 2020 došlo na fyzické vypořádání, avšak některé kroky směřující k těžbě, pak jako by začaly od začátku.

Zatímco při tiskové konferenci v Praze v roce 2017 šéf EMH Keith Coughlan odhadoval start těžby v nejlepším případě v roce 2021, resp. realističtěji v roce 2023, nic se nenaplnilo. Letos nakonec nebude hotova ani definitivní studie o proveditelnosti, přestože poslední termín s tím počítal. Naposledy byl potvrzen ještě 9. listopadu. EMH však v pátek oznámila další odklad, resp. posun na 1. čtvrtletí příštího roku. Čeká se totiž také na definitivní externí studie odhadu investičních a provozních nákladů.

V průběhu roku 2024 má probíhat vyhodnocení vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Sám ČEZ ve svém zatím posledním prezentovaném harmonogramu uváděl po potřebných povoleních zahájení výstavby závodu na zpracování rudy od roku 2025, potažmo zahájení těžby v roce 2026 či 2027. Plná produkce by se pak měla rozjet rok po startu těžby.

Dle průzkumů výsledných studií z roku 2021 se na Cínovci zmiňují zásoby obsahující 7,39 mil. tun ekvivalentu uhličitanu lithného a 335,12 tis. tun cínu.

I přes nárůst spotřeby lithia, v kontextu s rozvojem elektromobility, možno závěrem zmínit letošní cenový pád suroviny. V tomto měsíci se cena tuny lithia vůbec poprvé od srpna 2021 dostala zpět pod hranici 100 tis. CNY. Současná cena činí 96 500 CNY, tedy asi 14 tis. USD, resp. 312 tis. korun. Před 13 měsíci přitom vystoupala až na rekordních 600 tis. CNY. Na trhu se však v mezičase ukázal přebytek suroviny. Například exportChile do Číny v říjnu meziročně vzrostl o 84 %.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688