Redakce (Bydlet.cz)
Internet a telefony  |  21.12.2023 13:43:42

Nový mobil na Štědrý den dostane 20 % Čechů - Jak ho správně nabíjet, aby vydržel co nejdéle? – prozradil průzkum

Spotřební elektroniku budou letos Češi pod vánočním stromečkem hledat marně. Téměř 70 % dotazovaných v průzkumu společnosti Ecobat uvedlo, že nákup elektroniky pro své blízké v tomto roce neplánuje. Pokud však ano, pak nejčastěji zabalí nový mobilní telefon (20 %), případně tablet nebo holicí strojek pro muže. Podle průzkumu je patrné, že se o svá elektrozařízení snažíme dobře starat. Bezmála 60 % Čechů k nabíjení totiž používá pouze nabíječku z originálního balení výrobku. Rezervy ale máme ve správném nabíjení. Téměř polovina dotazovaných totiž nechává elektrozařízení připojené k nabíječce i po jeho plném nabití. Tím zásadně snižuje životnost baterie i celého výrobku.

Rozbalení dárku s dobíjecí spotřební elektronikou jistě potěší. Jak se ale o novou radost dobře starat, aby nám co nejdéle vydržela? Pozornost věnujte zejména baterce. Ať už dobíjíte mobilní telefon, notebook, aku nářadí nebo elektrokolo, vždy byste měli dodržovat zásady, díky kterým prodlužujete nejen životnost baterky, ale také můžete zamezit jejímu poškození nebo dokonce i vznícení.

Pozor na neoriginální nabíječky

Vše začíná nákupem samotného zařízení a nabíječky. Elektro nakupujte vždy od certifikovaných a spolehlivých prodejců. Zkontrolujte si, že výrobek prošel řádnou kontrolou a bezpečnostními testy. Důležité je také čím výrobek nabíjíte. Nekvalitní nabíječka může zničit vaše dobíjené zařízení, v horších případech naruší baterku natolik, že dojde k zahoření a následovat může i nebezpečná exploze. „Typický příklad je nákup nabíječky k mobilnímu telefonu. Značkový telefon vyjde na několik desítek tisíc korun a investice do značkové nabíječky se již zdá být zbytečnou. Opak je ale pravdou. Právě tato neatestovaná nekvalitní nabíječka vás může o nový mobil poměrně rychle připravit. Podle našeho průzkumu se zdá, že toto si v tuzemsku uvědomujeme, protože více než polovina dotazovaných používá pro dobíjení originální nabíječku,“ uvádí Kateřina Vránková ze společnosti Ecobat, která se v tuzemsku již více než 20 let věnuje sběru a třídění vybitých odpadních baterií. Společnost Ecobat také edukuje širokou veřejnost v oblasti bezpečného zacházení s lithiovými bateriemi.

Nenabíjejte přes noc

Necháváte mobil přes noc v nabíječce na nočním stolku? Máte notebook na nabíječce během celého dne? Velká chyba, kterou podle průzkumu společnosti Ecobat dělá téměř polovina Čechů. „Mobilní telefony, sluchátka, notebooky a další přístroje byste měli od nabíječky odpojit co nejdříve po jejich plném nabití. Zamezíte tím zničení baterky a prodloužíte tím i její životnost,“ vysvětluje Kateřina Vránková ze společnosti Ecobat. Díky tomuto jednoduchému pravidlu zásadně ovlivníte výdrž baterky a zároveň ji chráníte před případným poškozením nebo dokonce vznícení.

A co dělat, když se baterka naruší? Pokud máte pocit, že s baterkou ve vašem elektrozařízení není něco v pořádku nebo je dokonce viditelné vyboulení, baterka vydává nezvyklé zvuky, cítíte neobvyklý zápach či je extrémně horká, okamžitě ji přestaňte používat nebo nabíjet. Baterka může být narušena a její používání je velmi riskantní. Je nutné také zdůraznit, že jakékoliv úpravy a zásahy do baterky je nutné nechat na odborném personálu a nikdy se nesnažit baterku opravit svépomocí.

* Průzkum byl realizovaný přes platformu Instant Research v prosinci 2023 na vzorku 525 respondentů
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688