OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Povinné ručení  |  15.12.2023 06:00:00

Německo: Opravy elektroaut jsou o třetinu dražší než servis spalovacích vozů

V rámci obratu v mobilitě přechází v Německu stále více řidičů na elektromobily. Jedním z důležitých argumentů pro přechod na elektropohon jsou často provozní náklady, mimo jiné i nákladů na opravy po nehodách. Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) nyní provedl podrobnější analýzu těchto nákladů.

V diskusi o nákladech na elektromobilitu dospělo německé pojišťovnictví v nové studii k alarmujícímu závěru. „Náklady na opravy elektromobilů jsou mnohem vyšší. V průměru jsou o 30 až 35 % překonávají opravy u srovnatelných vozů se spalovacími motory,“ říká výkonný ředitel GDV Jörg Asmussen s odkazem na novou studii svazu.

V této souvislosti Asmussen zdůraznil, že pojišťovny podporují i nadále přechod k e-mobilitě. „Skutečnost, že jako společnost nebudeme v budoucnu pohánět svá vozidla fosilními palivy, je a zůstává jedinou správnou cestou vzhledem ke klimatické změně," řekl generální ředitel GDV. „My pojišťovny chceme tuto změnu doprovázet a hrát pozitivní roli při jejím utváření, proto na tento vývoj s předstihem varovně upozorňujeme.“

Asmussen v této souvislosti poukázal i na druhé klíčové zjištění studie: „V pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel (v povinném ručení) - tedy při nehodách, při nichž automobil způsobí škodu jiným osobám, způsobují elektromobily v průměru o 5 až 10 % méně nehod než srovnatelné vozy se spalovacími motory." Výhoda elektromobilů je ještě zřetelnější, pokud jde o plně komplexní havarijní pojištění, tj. pojištění škod na vlastním vozidle. „Zde u elektromobilů vznikají v průměru asi o 20 % méně škod,“ vyjádřil se Asmussen. Oba faktory, tedy dražší, ale menší počet škod u elektromobilů, se zohledňují při kalkulacích jednotlivých typových tříd příslušného modelu.

Důvodů vysokých nákladů na opravy elektromobilů je několik

Podle Christopha Lauterwassera, výkonného ředitele Allianz Centra pro technologie, existují 4 hlavní důvody výrazně vyšších nákladů na opravy elektromobilů ve srovnání se spalovacími motory. Za prvé uvádí vysoké náklady způsobené poškozenými pohonnými bateriemi: zde by se hodila příznivější kritéria pro jejich nutnou výměnu, lepší diagnostika a možnosti opravy. Kromě toho vede k vysokým nákladům oprav i nejistota při zacházení s poškozenými elektromobily. Například proto, že jsou velmi dlouho skladovány v karanténě nebo kvůli opatrnosti a preventivním ponořením do hasících van. To vede k totálním škodám. Lauterwasser také kritizuje dlouhé prostoje a vysoké hodinové sazby v dílnách pro práci na elektromobilech.

„Se spalovacími motory máme více než 125 let zkušeností, ale s moderními elektromobily jen asi 10 let. Pokud jde o autoservisy, odtahové služby, hasiče a znalce, stále tedy chybí zkušenosti a osvědčené postupy při řešení vážně poškozených elektromobilů. Vzhledem k očekávanému růstu vozového e-parku je proto jednoznačně v této oblasti potřeba pokročit,“ říká Lauterwasser.

Výrobci a servisy by se měli naučit eliminovat vysoké náklady na opravy

Aby se tento vývoj zastavil, má pojišťovnictví na výrobce elektroaut konkrétní požadavky, jak zdůrazňuje Heinz Gressel, předseda výboru GDV pro motorová vozidla. Baterie by měly být co nejlépe chráněny proti škodám způsobeným nehodami již ve fázi konstrukce a designování vozidla. Současně by měly servisy a znalci být schopni dobrat se k vypovídajícím spolehlivým diagnostickým údajům o stavu baterie po nehodě.

Kromě toho by podle Gressela měly být připraveny hospodárné a ekologicky udržitelné návody na opravu a/nebo na částečnou výměnu poškozených baterií. A měla by být vypracována precizní kritéria pro manipulaci s elektromobily po nehodě. V tomto bodu je třeba vzdělávat a informovat dílny, odtahové služby a hasiče, aby měli komplexní přehled a byli pro svou práci kvalifikovaní.

Podle Gressela pojišťovny požadují, aby servisy a znalci rychle ověřovali stav baterie v poškozených elektromobilech, včas vyloučili případné nebezpečí požáru a co nejvíce zkrátili dobu skladování elektromobilů v karanténě. Kromě toho by mělo být vyškoleno a dále trénováno více odborných sil na opravy elektromobilů. „Pokud se náklady na elektromobilitu vymknou kontrole, klesne i jejich akceptace v populaci. A to nemůžeme riskovat,“ varuje před důsledky nečinnosti Gressel.

Údaje o studii GDV na pozadí

Pro aktuální studii Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) bylo vytvořeno 37 modelových dvojic elektromobilů a vozidel se spalovacími motory, které jsou si co nejvíce podobné. V některých případech to bylo velmi snadné, protože se jedná o identické modely, například elektrický Smart v případě Smartu nebo elektrický Golf VII v případě Golfu VII. U jiných modelů je to obtížnější. V takových případech odborníci GDV hledali vhodná srovnávací vozidla. Poté analyzovali, jak se v průběhu 3 let vyvíjela četnost a výše pojistných událostí v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla i v komplexním pojištění.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

17.12. 18:55  Ále no tááák! (Míra K)
16.12. 19:29  Ále no tááák! (Ing.Mysík)
15.12. 09:29  Jen o třetinu? (Tomasso)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688