Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2023 06:15:00

Pro Teslu bude těžké udržet si svůj růstový příběh, tudíž i vysoké valuace - Bernstein (video)

Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein měl podle CNBC doposud negativní pohled na akcie Tesly a nyní to platí ještě více. Analytik reagoval s tím, že nejpopulárnější technologické akcie mají za sebou velmi dobrý rok, ale s příchodem roku 2024 budou podle něj investoři mnohem více zkoumat další potenciál těchto titulů a firem včetně Tesly.

Sacconaghi odhaduje, že ziskovost Tesly bude v příštím roce meziročně stagnovat. Pokud pak tyto projekce použije pro výpočet poměru ceny akcií k ziskům, vychází mu PE kolem stovky. Jestliže následně budou investoři příští rok skutečně věnovat větší pozornost fundamentu doposud populárních společností, Tesla z toho i s ohledem na tyto predikce nevyjde dobře.

Analytik připomněl, že letos se cena akcií Tesly téměř zdvojnásobila i přesto, že odhady letošních zisků klesly zhruba na polovinu. Příčinou jsou podle něj dobré predikce dlouhodobého vývoje. Nicméně on sám se domnívá, že „rok 2024 a 2025 budou pro Teslu náročné“. Pro akcii tak bude těžké udržet si svůj dlouhodobý růstový příběh a následně své vysoké valuace.

Co alternativní zdroje příjmů včetně autonomního řízení? Analytik na tuto otázku uvedl, že pokud by Tesla byla příští rok skutečně schopna přijít na trh s touto technologií a regulátoři by ji také schválil pro používání v praxi, znamenalo by to pro firmu růst zisků na jeden vůz v průměru o 10 tisíc dolarů. „A to dramaticky mění ekonomiku celé věci.“ Expert se ale domnívá, že nad skutečným uvedením na trh zůstává viset řada otazníků, jejich velká část souvisí s postojem regulátora.

Sacconaghi v souvislosti s autonomním řízením a jeho ziskovým potenciálem uvedl, že podle něj bude tato technologie „demokratizována“. Investuje do ní totiž řada velkých společností. „Tesla tak může být první a pár let vydělávat hodně peněz, ale po pár letech to mohou být jen 2 – 3 tisíce dolarů na jedno auto.“

Na otázku týkající se Applu expert odpověděl, že býci argumentují tím, že například Nike se obchoduje s PE kolem 35 a Apple jen 31. Analytik ale podle svých slov hovoří s řadou investorů, podle kterých je poměr růstu a valuací lepší u firem jako Google či Microsoft. Zajímavé může být také chování největšího akcionáře Applu, kterým je Warren Buffett. Ten podle analytika obvykle kupuje s PE kolem 20 a prodává s PE kolem 30. Tedy zhruba při současných valuacích.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688