Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.12.2023 13:14:52

Pražská burza vzrostla čtvrtý týden v řadě, přiblížila se rezistencím. Akcie PILULKA před vyřazením z indexu pokračovaly v pádu


BCPP logoZatímco v zámoří se trhy vlastně pokoušely jen držet na vydobytých vysokých pozicích, v Evropě optimismus nadále neutuchal. AkcieNěmecku dokonce prorazily letní rezistence, resp. posunuly se na nová historická maxima. Pražská burza si rovněž dokázala dále polepšit a rezistencím se výrazně přiblížila. Tedy dle indexu PX, který v zimě, potažmo na jaře našel svou stopku u úrovně cca 1 420 b. Tento týden nakonec uzavřel na 1 407,5 b., tedy připsal si přes 1,2 %.

Až na akcie ERSTE se hlavním motorem staly banky. Akcie KB se pokoušely vymanit z relativně úzkého obchodního pásma posledních měsíců, ve středu totiž dokázaly uzavřít vůbec nejvýše od konce dubna, resp. tedy rozhodného dne na letošní dividendu. Podporou nejspíše bylo rozhodnutí regulátora o snížení požadavku na kapitálovou přiměřenost o 30 b.b. Akcie MONETA se pak navrátily na svá letošní listopadová maxima. Tedy vlastně rychle zkorigovaly ztráty z poslední listopadové seance, kde prodejní přetlak v rámci rozhodného dne pro následnou úpravu čtvrtletní báze indexů zatlačil titul překvapivě až na 87,30 .

 

akciím ERSTE možno zmínit trhy vydanou stopku u v posledních reportech zmiňované technické hranice ve Vídni u 37,20 EUR. Oddych navíc mohlo podpořit dění na Slovensku, kde se připravuje bankovní daň, což tedy ziskově zasáhne tamní dceru ERSTE. K bance lze uvést přetrvávající neprůhlednost co se týká odkupu vlastních akcií. Údaje za tento týden nebyly zatím zveřejněny, za ten předchozí každopádně ukázaly další naprostou nekonzistentnost. Banka sice na jednu stranu kupovala denně stabilních jen 1 500 akcií, nicméně v jeden den (v pondělí) hned více než 61 tisíc...

Zprávy přišly k akciím ČEZ, když australská společnost Macquarie vyzvala zájemce o předložení nezávazných nabídek na GasNet. Tedy největšího distributora plynu v ČR, o kterého má firma dle předešlých vyjádření zájem. V případě uskutečnění transakce se cena odhaduje v desítkách miliard korun. Každopádně na energetickém trhu pokračoval pokles cen elektřiny. Tedy ani ne tak na spotovém trhu, ale u dlouhodobějších kontraktů. V základním odběrném pásmu (baseload) se cena pod 100 EUR/MWh dostala už i u kontraktů pro rok 2025 i 2024. Investoři nicméně evidentně stále primárně hledí na budoucnost firmy. Ke projednávání tzv. lex ČEZ zákona v ústavně-právním výboru nakonec v týdnu opět nedošlo, nicméně zákon má ve druhém čtení projednávat v tom nadcházejícím Poslanecká sněmovna. Tedy zákon by měl dostat již hlavní obrysy.

Zprávy možno zmínit ke COLTu, kde představitelé firmy na setkání s analytiky uvedli přetrvávající slabost na americkém trhu, potažmo zájem o akvizice. Pokud by nevyšel záměr získat Vista Outdoor, poohlédnout se chce COLT po jiných firmách ze segmentu munice či optiky.

Dno jako by se pokoušely hledat akcie PHILIP MORRIS, každopádně i tak uzavřely týden na nových 2letých minimech. Díky zejména páteční seanci zisky z druhé poloviny listopadu dále odevzdávaly akcie KOFOLA. Prodejní přetlak přinesl na titulu vůbec 3 největší objem v tomto roce.

Nejvíce v týdnu každopádně poklesly akcie PILULKA, které tak mají za sebou 5týdenní šňůru ztrát.  pátek se přitom pokoušely nadechnout v návaznosti na zprávy z firmy. Na setkání s analytiky měl finanční ředitel mj. uvést jako možnou variantu vstup nového většího investora, který by navýšením kapitálu dopomohl zafinancovat probíhající transformaci firmy. Jak už jsme zmiňovali v minulém reportu, titul bude každopádně za týden vyřazen z prestižního indexu PX. V pátek bude jeho součástí naposledy. Otázkou je, zda se portfoliový indexový investoři do té doby akcií zbaví, nebo nás čeká prodejní přetlak v závěrečné páteční aukci. V minulém reportu také zmiňovaný naprosto nestandartní nákup za téměř 3,8 mil. jednoho z šéfů (9 463 akcií PILULKA za kurz 398,16 ) poodkryt nebyl. Petra Pilná z Investor relations k tomu na naše dotazy později odpověděla: „Petr Kasa nakoupil akcie v rámci mimoburzovní operace, proto kupní cena neodpovídala tržní ceně v době transakce.“ To přitom bylo z hlášení jasné, proč tomu však tak bylo, jsme se nedozvěděli. Takové transakce se odehrávaly naposledy v jiných „dřevních“ dobách v minulém století. Do současného se rozhodně nehodí. Uvidíme, zda třeba také nezareaguje regulátor. Nejednoho investora jistě napadlo, že Petr Kasa akcie za takovou netržní cenu koupil, aby se zbavil nějakého tzv. troublemakera.

 

Jak už bylo i zmíněno v úvodu, pražskou burzu čeká zejména živý pátek – závěrečná aukce v návaznosti na letošní poslední čtvrtletní aktualizaci indexů. V případě PX následně domácí burzu bude ovlivňovat rekordně nízké množství jen 9ti emisí. Vyřazované akcie PILULKA nicméně měly zanedbatelný vliv, aktuálně jen 0,14 %.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688