Akciové výhledy na příští rok jsou stále optimističtější, pro index S&P 500 se množí cílové hodnoty okolo 5 000 bodů a výše. Připomeňme si ale, že před rokem Wall Street považovala za prakticky nevyhnutelnou recesi v USA, která ovšem nenastala. Letošní rally vyhnala výše ceny akcií i jejich valuace.

Analytici z Morningstar radí investorům, aby se nesnažili uhodnout, jaký bude rok 2024. Lepší je podle nich investovat dlouhodobě, bez ohledu na aktuální burzovní počasí, a to do kvalitních společností, jejichž akcie jsou atraktivně oceněné.

Dali dohromady seznam deseti firem, které mají čitelný vývoj cash flow a jejichž vedení mají za sebou dlouhou a transparentní historii správných rozhodnutí ohledně alokace kapitálu. V přehledu je v závorce vždy oblast podnikání a cena vůči férové hodnotě podle Morningstar (P/FV) na základě kurzu akcií z konce listopadu.

Yum China (restaurace; 0,55), Roche Holding (farmacie; 0,60), Pfizer (farmacie; 0,62), Estée Lauder (krása a zdraví; 0,63), Zimmer Biomet (zdravotnické přístroje; 0,65)

Yum China, Roche Holding, Pfizer, Estée Lauder, Zimmer Biomet
zdroj: Google Finance

Imperial Brands (tabák; 0,66), GSK (farmacie; 0,66), Campbell Soup (balené potraviny; 0,66), Corteva (zemědělství; 0,68), British American Tobacco (tabák; 0,69)

Imperial Brands, GSK, Campbell Soup, Corteva, British American Tobacco
zdroj: Google Finance