Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2023 06:18:00

Výhled pro trh ETF na rok 2024 - Fidelity

ETF 2.0: rok 2024 přinese zvýšený zájem investorů o ETF podložená výzkumem. Investoři chtějí víc než jen klasické pasivní, tržně vážené ETF strategie, píše v komentáři společnost Fidelity.

Trh ETF rostl v posledních letech vskutku impozantně. Příkladem může být počet registrací ETF fondů v Evropě, který se v posledních pěti letech téměř zdvojnásobil na 1,6 bilionu USD. Vzhledem k tomu, že nejvýznamnější kladné stránky ETF – nákladová efektivita, vysoká likvidita a transparentnost – nacházejí u investorů stále velký ohlas, předpovědi pro toto odvětví naznačují, že do roku 2033 by objem prostředků vložených do ETF mohl celosvětově dosáhnout 30 bilionů USD.

Trh ETF se však také vyvíjí a investoři se poohlížejí i po jiných než "čistě pasivních" druzích ETF. Ty sledují většinou široké, tržní kapitalizací vážené indexy (Market Cap ETF), které do značné míry poháněly růst celého odvětví.

Investoři stále častěji poptávají ETF, ale s investiční strategií obohacenou o unikátní vhled manažerů čerpaný z fundamentální analýzy, s cílem dosažení vyššího rizikově očištěného výnosu (Research ETF). O tomto trendu svědčí vyšší hodnoty kumulovaného anualizovaného růstu, které pozorujeme u “non-core” akciových ETF ve srovnání s běžnými pasivními akciovými ETF.

ETF s domicilem v Evropě – hlavní pasivní indexové ETF vs. vedlejší a aktivní akciové ETF – CAGR od roku 2018 do 30. září 2023

fidelity

Zdroj: Fidelity International/Morningstar, 30. září 2023.

ETF založená na výzkumu využívají úplnější soubor nástrojů pro správu investic

Tržně vážené ETF mohou být na složitých a dynamických trzích nevýrazným nástrojem, který může investory vystavit nežádoucím idiosynkratickým rizikům. Naproti tomu fondy ETF založené na výzkumu mohou využívat úplnější soubor nástrojů pro řízení investic a nabízet širší spektrum investičních příležitostí s diferencovanějším přístupem k řízení rizik a využívání příležitostí.

Zde jsou 3 konkrétní příklady investičních řešení:

  1. ETF s akciovým výnosem

Mnoho ETF zaměřujících se pravidelný výnos z akcií nadvažuje sektory s nižším růstem, protože společnosti s vysokým růstem mají tendenci reinvestovat své zisky, a proto vyplácejí nižší dividendy. Ačkoli to samo o sobě není ve své podstatě negativní, může to být zjednodušující a zahrnovat náklady promarněné příležitosti, a to v obdobích, kdy růstový investiční faktor dosahuje lepších výsledků.

  1. ETF s pevným výnosem

Na rozdíl od akcií zůstávají trhy s pevným výnosem relativně neprůhledné, s vysokým podílem mimoburzovních transakcí a nízkou transparentností emitentů. V praxi již pasivní portfolio manažeři vzhledem k přirozeným vlastnostem trhu s pevným výnosem aktivně vybírají dluhopisy s cílem sledovat index, jakkoliv jde o výběr relativně omezený.

  1. Tematická ETF

Historicky bylo tematické investování – například zaměřené na čistou energii, digitální zdraví nebo dopravu nové generace – nabízeno pouze aktivními manažery. Novinky v konstrukci indexů a vývoj v oblasti dostupnosti dat a analytiky znamenají, že tematické strategie mohou nyní transparentně nabízet i ETF.

Nová generace ETF stavebních kamenů v roce 2024

Dnešní investoři často poukazují na značnou komplexitu investování a nejistotu s tím spojenou. V tomto kontextu Fidelity International pozoruje zájem investorů o výzkumná ETF:

  • jako náhradu za standardní indexová akciová portfolia;
  • jako stavební prvky strategií ESG nebo
  • jako součást speciálních taktických strategií investujících do nejzajímavějších investičních témat.

„Jsme přesvědčeni, že klienti oceňují také naši schopnost holisticky řešit individuální specifické potřeby. Pomáháme například navrhovat kombinace různých stavebních bloků ETF a integrovat je do stávajících složek portfolia v různých tržních situacích. Zdá se, že současné tržní prostředí, které je složité a ve kterém si lze představit vývoj podle mnoha různých scénářů, bude pokračovat i v roce 2024. Investoři v něm podle našeho názoru rádi sáhnou po nové generaci strategií ETF založených na výzkumu,“ uzavírá Dorcas Phillips, která vede ETF kapitálové trhy ve Fidelity International.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688