Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.12.2023 07:56:00

„Skutečné Ferrari“ i v elektrické verzi, poptávka po SUV převyšuje kapacity - Víkendář (video)

Jak poukazuje Bloomberg, spalovací motory pohání automobily už asi 50 let, ale nyní přichází obrat směrem k elektromobilům a účastní se jej i Ferrari. Ředitel této automobilky Benedetto Vigna poskytl Bloombergu rozhovor, v němž hovořil nejen o elektromobilech, ale i o dalších tématech, která se úzce týkají jeho společnosti a celého odvětví.

Vigna hovořil o tom, že jeho první auto byl Fiat, nyní samozřejmě jezdí s Ferrari. Když přišel do této společnosti, cítil se tam podle svých slov hned jako doma, vyhovovalo mu celkové nastavení společnosti, přístup lidí a „duch místa“. A to včetně neustálé snahy o inovace a zlepšování vozů. „Připadal jsem si, jako kdybych tam byl odjakživa.“

Klienty firmy ředitel nazývá „ferraristy“ a ti si podle něj tyto vozy „nekupují na to, aby s nimi jezdili nakupovat, jde jim o celkový zážitek a emoce.“ Dochází k tomu, že „splynou s vozem“ a to jim umožní nové zážitky. Znatelný je přitom podle ředitele posun klientely k mladším lidem a více zákazníků také tvoří ženy. Mezi klienty rovněž patří sběratelé, kteří vlastní více než jeden vůz. Přitom platí, že „pokud ochutnáte jednou, chcete víc.“

Na otázku týkající se způsobu vedení firmy Vigna odpověděl, že podle něj je důležitá vůle ke zlepšování a také pokora, která vede k tomu, aby naslouchal lidem z celé společnosti a nemyslel si, že ví všechno nejlépe. „Je riziko, že dostatečně nenasloucháte zákazníkovi, ale také dodavatelům či zaměstnancům,“ řekl.

Výzvou může být nyní posun k zeleným energiím a Vigna míní, že pro luxusní značku typu Ferrari to platí také. Nabízí totiž produkt, u kterého je významným rysem „symbolika, ne pouze funkčnost.“ Uhlíkovou neutralitu by tak Ferrari chtělo dosáhnout v roce 2030. Prototyp elektromobilu, který Ferrari vyvíjí, se přitom řediteli podle jeho slov velmi líbí. Má za to, že ve firmě existuje velké nadšení pro „vytvoření něčeho unikátního“. Na další otázky ale ředitel odpověděl, že více nyní nemůže říci, jen to, že „to bude skutečně Ferrari“.

Na obecnější úrovni Vigna v rozhovoru uvedl, že jeho firma musí klientovi nabízet skutečnou hodnotu a nemůže se stát hamižnou v tom smyslu, že by si nechala platit za něco, co nedodává. Klienta přitom vnímá jako součást „rodiny všech zúčastněných“. K tomu Bloomberg připomněl, že poptávka po vozech automobilky je veliká a platí to i o jejím modelu SUV. Přesto však Ferrari nehodlá navyšovat výrobní kapacity. Vigna k tomu řekl, že společnost byla pozitivně překvapena tím, kolik objednávek na SUV v krátké době přišlo. Na čas museli dokonce pozastavit další objednávky.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688