Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.12.2023 06:01:12

Pražská burza v listopadu posílila třetí měsíc v řadě. Dle statistik ji čeká měsíc s výraznými změnami


BCPP logoPražská burza se v listopadu odhodlala potvrdit statistiky, když totiž již šestým rokem v řadě dokázala v daném měsíci posílit. Index PX zakončil u 1 389 bodů, tedy polepšil si o 1,66 %. Do závěrečného měsíce roku tak vstupuje s letošním více než 15% zhodnocením, přestože 4 emise z 10 kurzově letos ztrácí. Pokud se zahrnou také letos vyplacené dividendy, tak nicméně pražská burza investorům nabídla dle indexu PX-TR zhodnocení dokonce téměř 26 %. O konečný výsledek se postará prosincový vývoj, který statisticky patří v posledních letech obvykle k pohybově výrazným. Loni v prosinci sice pražská burza klesla „jen“ o 1,12 %, v předcházejících 4 letech lze však zmínit značné měsíční pohyby indexu PX. V pořadí konkrétně o +5,07, +6,28 %, +3,23 % či dokonce -7,68 % v roce 2018.

Každopádně poslední listopadová seance přinesla druhý nejvyšší objem obchodů v tomto roce ve výši 1,27 mld. . Postarala se o to primárně až závěrečná aukce, kdy institucionální investoři výrazně poupravovali portfolia. Čtvrteční seance, resp. tedy její závěrečné kurzy totiž budou rozhodující pro pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů PX, potažmo MSCI. Směrem níže se v indexu PX bude jistě redukovat váha akcií ERSTE, aby vyhověla jinak standartnímu maximálnímu 20% limitu. Polepší si naopak jiné…

 

Akcií ČEZ se ve zmiňované závěrečné aukci zobchodovalo za 555 mil. , což přispělo k jejich celkovému dennímu objemu téměř 709 mil. . Tedy na titulu nejvyššímu za více než půl roku. V listopadu se mu však příliš kurzově nevedlo. Ceny elektřiny u dlouhodobých kontraktů klesaly a dle sice stále neurčitých politických zpráv se vlastně snížila vidina možného vytěsnění minoritních akcionářů. Tedy z tohoto hlediska sázky některých investorů na vyšší ceny začaly brát za své a tak prodávali. Na druhou stranu se oživila naděje na dřívější konec titul zatěžující twindfall tax, když na jaře chce ministr financí Stanjura danou záležitost znovu debatovat.

Ztráty v listopadu nakonec utrpěly i akcie MONETA, které se přitom po většinu měsíce držely v hledáčku investorů, resp. dále se přibližovaly svým dosavadním maximům z prosince 2021. Vše však především zhatila zmiňovaná závěrečná aukce, kde prodejní přetlak přinesl skokový kurzový pokles o 2,20 , resp. objem 166,5 mil. . Majitele za celý den zkrátka vyměnilo téměř 2,3 mil. akcií MONETA, tedy nezvyklých 0,45 %.

Živo bylo v závěrečné aukci i na konkurenčních akciích KB, které se koncem měsíce vlastně napodruhé pokoušely nadechovat. Nicméně se vlastně již několik měsíců obchodují v nezvykle úzkém cenovém pásmu. Naopak v růstovém tažení pokračovaly akcie ERSTE, které svou vahou v indexu PX byly hlavním listopadovým tahounem pražské burzy. U nás se vyšplhaly na 21měsíční maxima, což také podporuje letos slabší koruna. V domovské Vídni totiž titul ve čtvrtek „jen“ vyrovnal maxima z letošní zimy, zkrátka lze tak aktuálně hovořit o výrazných rezistencích u úrovně cca 37,20 EUR (viz. naznačení v grafu níže). Vývoj posledních měsíců jistě ovlivňuje i probíhající odkup vlastních akcií. Nicméně v značně nekonzistentní intenzitě, potažmo v tomto směru působí až nestandartně/neprůhledně. To že firma od 10. listopadu najednou výrazně zvolnila by až tak nepřekvapilo, když dříve avizovala trvání odkupu do konce roku. Denně tak začala pravidelně odkupovat vlastně nečekaně stejné množství 2 tis. akcií, nicméně v úterý 21.11. najednou 70,5 tis. Každopádně dle dosud zveřejněných dat, do 24.11. nakoupila vlastní akcie za 256,6 mil. EUR z plánovaných 300 mil. EUR.


Nová letošní maxima pak předváděl druhý rakouský titul VIG. Na konci měsíce zveřejněné čtvrtletní výsledky potvrdily růstový trend hospodaření pojišťovny, otevírající dále cestu k vyšší dividendě. Zveřejněné hospodářské výsledky dále na sever, v měsíci nakonec o téměř 22 %, nasměrovaly akcie GEN DIGITAL, které nicméně nejsou součástí indexu PX. Každopádně vymazaly tak letošní kurzové ztráty.

Vítězem měsíce se tak z indexu PX staly akcie PILULKA, které přitom infarktové dění předvedly především na přelomu října a listopadu.

Za zmínku jistě stojí třetí měsíc v řadě pokračující prodejní přetlak na akciích PHILIP MORRIS, což potvrzují i nadprůměrné objemy obchodů. Titul uzavřel měsíc na téměř 2letých minimech. Na více než 1,5letých pak akcie PHOTON ENERGY, když report výsledků přinesl v listopadu překvapivě dále zhoršený výhled hospodaření. Zveřejněné hospodaření zklamalo také od společnosti COLT. Navíc investory evidentně znervóznila také oznámená možná výrazná změna, resp. potencionální fúze s americkou společností Vista Outdoor. Akcie COLT se tak ocitly na 15měsíčnmím minimu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688