Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  29.11.2023 10:51:43

Kondice české ekonomiky? Žádná sláva, ale postavíme se na nohy

Kondice české ekonomiky? Žádná sláva, ale postavíme se na nohy

Jan Berka
10:51 29. listopadu 2023
Michal Skořepa, zdroj: Michal Skořepa

Česká ekonomika na konci roku 2023? Není to žádná sláva, ale mělo bychom se postupně stavě na nohy. Doposud jsme patřili mezi země, které jsou přitažlivé pro zahraniční kapitál, máme však řadu oblastí s velkými rezervami, řekl v rozhovoru pro Roklen24 ekonom Michal Skořepa z České spořitelny. Jak se bude česká ekonomika vyvíjet v příštím roce? A jak by měl stát naši zemi ještě více zatraktivnit? Dozvíte se ve video rozhovoru!

Domácí ekonomiku podle Skořepy poškodily krátkodobé faktory, především související s energetickým šokem. Z dlouhodobějšího hlediska pak čelíme nedostatkům, jako je kvalita vzdělávání a kvalita státní správy. Hrozí nám navíc nová konkurence v řadě odvětví, která byla tradiční pro nás a pro naše velké odběratele, doplnil ekonom.

V příštím roce bychom se měli postupně stavět na nohy. Bude to dáno chováním českých domácností, jejichž reálné příjmy by měly začít opět růst díky tomu, že inflace klesá. Později by se měla přidat i lepší kondice zahraniční poptávky poté, co velké zahraniční centrální banky začnou snižovat úrokové sazby během příštího roku. Čili, čeká nás, doufejme, aspoň v tom základním scénáři rozhodně lepší vývoj než to, co jsme viděli doposud, je přesvědčen Skořepa.

Podle hodnocení OECD patříme na první příčky v oblasti výnosů ze zahraničních investic. Pro zahraniční kapitál jsme, nebo doposud jsme byli, extrémně přitažlivou zemí. I dlouhodobě napjatý stav trhu práce je podle Skořepy nepřímý indikátor toho, že je česká práce relativně levná, a teda že se sem spoustě firem vyplácí přicházet nebo tady zůstávat a hledat další a další takové pracovníky.

Máme určitě řadu oblastí, kde máme velké rezervy. Je to zejména v tom, jak stát chystá podmínky pro podnikání. Určitě není dobrým nápadem volit nějaké národní šampiony, ukazovat prstem na konkrétní odvětví. Ty začít nějakým způsobem dotovat nebo podporovat takto selektivně. To je na ekonomice, na trhu, na podnikatelích, na tom, aby každý z nás zvážil a vycítil, kde je šance. státní politika by však měla této aktivitě zespoda vytvářet co nejlepší podmínky a tam, myslím si, že se nám úplně nedaří, uzavřel Skořepa.

Michal Skořepa působí jako ekonom České spořitelny a člen vedení České společnosti ekonomické. Rád přiznává slabost pro popularizaci ekonomie, hudbu, filmy Karla Zemana, cestování, čaj naan a spoustu dalších věcí. Přehled projektů, které realizoval v oblasti finanční gramotnosti (včetně kalkulaček „neutrálního nájemného“ a „komerčního nájemného„) najdete na portálu finegra.cz. Výběr z nedávných vystoupení v médiích je umístěn na www.facebook.com/Michal.Skorepa.Ekonom.

V letech 2018-2021 byl členem Výboru pro rozpočtové prognózy při Národní rozpočtové radě. V období 2010-2012 byl prezidentem České společnosti ekonomické. Přednášel na půdě IMF, OECD a dalších zahraničních institucí.

Je autorem VŠ učebnice behaviorální ekonomie a spoluautorem ZŠ učebnice finanční gramotnosti a dvou knih ekonomických pohádek pro malé děti. Realizoval cca 50 seminářů finanční a ekonomické gramotnosti pro učitele po celé ČR.

V blogových textech se zaměřuje především na českou ekonomiku, fiskální politiku, měnovou politiku, bankovní regulaci apod. Dříve řadu let pracoval v České národní bance na pozicích poradce bankovní rady, ředitele odboru měnové politiky a strategie a vrchního ekonoma v odboru finanční stability.

Zdroj: Roklen24, Global Investment Summit 2023

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688