Inzerce (Inzerce)
Investice  |  27.11.2023 15:00:03REKLAMA

Co zaznělo na Online investiční konferenci 2023?

xtb PR článek

Tuto sobotu proběhl letošní ročník Online investiční konference XTB a zaměřil se na pět hlavních témat:

makroekonomickou situaci,

big tech a polovodičové společnosti,

REITy a dividendové firmy,

energetickou situaci

● a finální debatu o tom, kde jsou v současném trhu skryté příležitosti.

Celá akce byla otevřena makroekonomickým panelem, ve kterém se představili Dominik Stroukal a Ronald Ižip společně s moderátorem Janem Berkou. Hlavními tématy zde samozřejmě byly inflace a potenciál recese. Pro oba hosty je současný stav euforie na trzích poměrně překvapivý, jelikož stále mnoho indikátorů naznačuje, že možnost příchodu recese je velmi reálná. Jak ale bylo řečeno, recese většinou přichází v době, kdy ji nejméně čekáme. Na druhou stranu svět, a s ním i fungování ekonomiky, se v posledních desetiletích extrémně změnil – je možné, že se díky tomu povede centrálním bankéřům „husarský kousek“ a recesi se vyhnou?

V otázce inflace byli Dominik i Ronald opět opatrní, zajímavý pohled na věc přišel především od Dominika, který poukázal na fakt, že snížit inflaci z 16 % na 8 % je z procentuálního pohledu stejné, jako snížit ji ze 4 % na 2 %, jinými slovy stále hrozí, že největší problém bude mírně zvýšená inflace po dlouhou dobu.

Poté přišel čas na technologie a AI s Annou Píchovou, Michalem Semotanem a moderátorem Štěpánem Hájkem. Big tech je v tomto ohledu bezpochyby téma číslo jedna. Mnoho investorů nyní řeší, zda je možné, aby jejich extrémní růst pokračoval. Michal i Anna jsou v tomto ohledu spíše skeptičtí. Nutně to nemusí znamenat, že jejich ceny budou klesat, nicméně vzhledem k aktuálním vysokým valuacím se dá očekávat minimálně zpomalení růstu. Dále se pak řešily i specifické akcie, jako například Nvidia, Palantir, Qualcomm nebo třeba i Apple a zda nezaspal s AI technologií.

Po big techu se diskuze přesunula na konzervativnější téma, tedy REITy a dividendové akcie. Tyto otázky řešili Petr Horáček a Norbert Nepela společně s moderátorem Markem Nemkym. Kromě makroekonomické situace z pohledu dlouhodobého investora se pánové zaměřili především na populární akcie, které z velké části mají i oni sami ve svých portfoliích. Zazněl zde populárníREIT Royalty income, dividendová klasikaAT&T, ale i méně známé společnosti (např. provozovatel hřbitovů).

Předposlední část s hosty Petrem Horáčkem, Borisem Tomčiakem, Radimem Dohnalem a moderátorem Jiřím Tylečkem se točila kolem energetiky, jmenovitě pak kolem cen energií a investorsky populárního ČEZu. Podle těchto expertů můžeme pravděpodobně očekávat růst cen jak ropy, tak i elektřiny. Zejména Evropa se v tomto ohledu stále potýká s mnoha problémy. Z investorského hlediska to však může znamenat příležitosti v rámci evropských průmyslníků a energetických společností.

V rámci těchto společností je z tuzemského pohledu samozřejmě nejzajímavější ČEZ, který může být zajímavým způsobem, jak se zajistit proti potenciálnímu zdražování energií. Nicméně investice do ČEZu je vždy vázána i s politickým rizikem, které je třeba brát v potaz, i když narativ odprodeje společnosti na politické scéně již vyprchal.

Vrcholem akce byla debata Daniela Gladiše a Aleše Vávry, kterou moderoval Jaroslav Brychta. Tato část konference byla zajímavá především díky tomu, že oba pánové mají zcela odlišné investiční strategie. Daniel se specializuje na nákupy podhodnocených a přehlížených společností a Alešovo specialitou je shortování akcií.

Oba pánové se shodli, že jedna z nejrizikovějších zemí pro investice je Čína. Na druhou stranu však v Asii spatřují příležitosti v Japonsku. Aleš také zmínil mimo jiné rizika investování do REITů a došlo i na téma možné škodlivosti pasivního investování na trhy nebo jejich očekávání pro nadcházející měsíce a roky.

Konference byla tento rok opravdu obsáhlá a do našeho článku se bohužel zdaleka nevešlo vše. Pokud se chcete dozvědět více, záznam celé akce je zdarma dostupný zde: https://cz.xtb.com/online-investicni-konference-2023

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688