Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  24.11.2023 08:58:26, aktualizováno 08:58:37

Scénář růstu delších tržních sazeb už nevypadá tak pravděpodobně

Scénář růstu delších tržních sazeb už nevypadá tak pravděpodobně

Jan Berka
08:58 24. listopadu 2023

Klíčové body

  • Fed se drží mantry „vyšší po delší dobu“.
  • Výnosy amerických dlouhých splatností už jen tak neporostou.
  • S ohledem na zkrácené obchodování v USA bude dnešní likvidita trhů zhoršená.
Zdroj: Depositphotos

Tento týden nebyl z makroekonomického hlediska bohatý. Ani z toho obchodního příliš nepřinesl, zejména vinou státního svátku na amerických trzích. I přesto můžeme najít pár záchytných bodů, které nám pomohou se zorientovat na současných trzích.

Zveřejněn byl zápis ze zasedání americké centrální banky. Na listopadovém setkání Fedu bylo vyhodnoceno, že se americká ekonomika vyvíjí v souladu se zářijovou prognózou. Ta ukazuje, že se sazby v příštím roce udrží nad 5 %, což je o cca půl procentního bodu vyšší hodnota, než aktuálně čeká trh. Největší část přecenění tržního výhledu přitom přišla po listopadovém setkání měnového výboru s ohledem na vývoj inflace a uvolnění na trhu práce.

Fed v zápisu rovněž uvádí, že za růstem dlouhého konce americké výnosové křivky stál především nárůst časové prémie. Ta na konci října dosahovala u desetiletého dluhopisu cca 35 bodů, aktuálně klesla na necelých 10 bodů. Zda může dojít na její opětovný posun směrem vzhůru, je nejisté. S ohledem na přicházející data bude dlouhý konec výnosové křivky pravděpodobně jen těžko hledat důvod k dalšímu nárůstu směrem k letošním maximům. Zejména pokud inflace bude dále klesat a dojde na další uvolnění trhu práce.

Pomoci by mohlo uzavírání pozic podobné březnu 2020. I tehdy byl populární basis trade. Dnes se o něm mluví mnohem častěji, rovněž můžeme konstatovat, že je Fed na případný problém mnohem lépe připraven, než byl dřív. Minimálně trvalá repo facilita je zárukou, že v případě potřeby dodatečné likvidity Fed zafunguje, jak má, tedy jako věřitel poslední instance.

V tomto týdnu proběhla aukce amerického dvacetiletého dluhopisu, která dopadla poměrně dobře. Výnos nižší, relativně silná poptávka, zájem vyšší u domácích i zahraničních subjektů. Po ní následovala aukce desetiletého protiinflačního dluhopisu, která naopak s ohledem na poptávku neskončila nikterak valně. Dopad na dlouhý konec byl však omezený. Na první pohled to vypadalo, že nominální výnosy reagovaly spíše na vyznění Fed Minutes.

Závěr týdne patřil indexům PMI sektoru služeb a průmyslu. V rámci Evropy překvapily nad očekávání lepšími čísly oproti tržnímu konsensu. I přesto zůstáváme v oblasti kontrakce. Vše se navíc odehrálo za absence amerických obchodníků z důvodu státního svátku. Ta sehraje roli i v pátek. Nejzajímavější by tak mohlo být až pondělí, kdy se dočkáme „úplného“ obchodního dne.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0908 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,72 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0845 do 1,0953 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,37 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,34 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,29 až 24,43 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,20 do 22,47 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688